”Vi står inför en energirevolution”

Hållbar kraftförsörjning är helt avgörande för vår framtid. Som ledare för ABB:s högspänningsprodukter i norra Europa har Pia Brantgärde Linder en nyckelposition för att vara med och påverka den kommande energirevolutionen. Hon drivs av de tekniska utmaningarna och brinner för mångfald på arbetet.

Pia Brantgärde-Linder
Pia Brantgärde-Linder

Pia Brantgärde-Linder är chef för ABB:s High Voltage Products i norra Europa, ett affärsområde som gör högspänningsprodukter som till exempel brytare, avledare och kondensatorfilter. Den gemensamma nämnaren är att produkterna förbättrar elkvaliteten i näten och ger mer energieffektiva lösningar, något som gör elnäten starkare, smartare och grönare. Det är helt enkelt teknik som hjälper till att skapa nya lösningar på stora, globala problem.

”Världen står inför en enorm energiomställning, ja en energirevolution kan man säga, och den revolutionen ställer nya krav på elnäten. Till exempel behöver de kunna fungera på nya sätt när mängden förnybar energi ökar. Och de behöver också kunna hantera de nya sätt vi använder energin på idag, till exempel när det gäller laddinfrastruktur för bilar och bussar. I den här omställningen är vi både partner, rådgivare och leverantör åt kunderna, något som är mycket spännande.”

”Jag har jobbat inom kraftbranschen i 20 år och har aldrig haft så roligt som just nu. Det händer så mycket inom branschen och det är så många viktiga frågor som är aktuella –  allt från att förbättra hur vi genererar och transporterar el till hur vi ska jobba med smarta städer. Frågor som är viktiga för hela världen.”

Tidigt teknikintresse

Teknikintresset började tidigt för Pia Brantgärde-Linder. När hon var barn hade hennes morfar en liten mekanisk verkstad i källaren, en verkstad där han hela tiden lät henne vara med och lösa olika tekniska problem.

”För mig innebar det att teknik blev något väldigt naturligt redan när jag var liten, och eftersom jag dessutom tycker mycket om matematik blev det också helt självklart att välja en teknisk utbildning.”

Via en civilingenjörsutbildning på Chalmers kom hon in på ABB:s trainee-program 1997, och här har hon sedan stannat kvar.

”ABB jobbar inom så många områden där det finns spännande tekniska utmaningar och där vi ligger i världsklass och erbjuder hållbara lösningar för våra kunder, så jag har aldrig haft tråkigt på jobbet utan hela tiden fått utvecklas vidare.”

Men hennes vardag handlar lika mycket om människor som teknik. En stor del av jobbet handlar om att träffa olika människor för att se hur de tillsammans kan lösa de utmaningar som energirevolutionen för med sig. Möten med aktörer som Energimyndigheten varvas med kundmöten med allt från stora kraftbolag till företag inom industrin.

En annan viktig del av uppdraget är att utveckla ABB:s erbjudanden, processer och medarbetare.

”Min roll är att se till att vi är med och löser kundens utmaningar och utvecklar framtidens erbjudande så att vi är relevanta för våra kunder både på kort och lång sikt. Till exempel genom att vara med och välja vilka projekt vi ska fokusera på för att ta fram rätt erbjudanden för framtiden.”

Framgångsrikt mångfaldsarbete

För att vara konkurrenskraftig behövs också en arbetsplats som klarar att attrahera de bästa talangerna oavsett bakgrund. Därför är mångfald en självklar förutsättning för att lyckas, menar Pia Brantgärde-Linder.

”Det är egentligen ganska enkelt: för att kunna genomföra den förändring som energibranschen står inför behöver vi de bästa talangerna, och dem hittar vi bara om vi tänker mångfald.”

Det var bland annat för sitt framgångsrika mångfaldsarbete som Pia Brantgärde-Linder i höstas fick utmärkelsen Årets Kraftkvinna – ett pris som instiftats för att synliggöra och lyfta kvinnor inom energibranschen.

”Jag blev självklart jätteglad och mycket hedrad, men det är teamet som ska prisas. Som chef handlar det om att jobba tight med sitt team och skapa resultat tillsammans med alla duktiga medarbetare.”

Fakta

Pia Brantgärde-Linder

Jobb: Chef för ABB:s verksamhet High Voltage Products i norra Europa.
Utbildning: Civilingenjör inom maskinteknik på Chalmers Tekniska Högskola.
Bakgrund på ABB: Började som trainee 1997. Har därefter haft flera positioner inom försäljning, och projektledning, samt som teknikchef och operationschef inom ABB:s division Power Grid. Hon blev affärsenhetschef för brytarverksamheten på ABB i Ludvika i maj 2013 och är nu ansvarig för regionen norra Europa.

Utmärkelsen Årets Kraftkvinna

Priset delas ut av organisationen Kraftkvinnorna och instiftades för att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energisektorn samt att locka fler till branschen.

Juryns motivering

Pia Brantgärde-Linder har modet och förmågan att välja en internationell chefskarriär i ett globalt företag. Hon brinner för teknik och utveckling som möjliggör en hållbar värld. I sitt ledarskap tar hon sig an verkliga utmaningar inom affärsverksamheten och sätter alltid kunden först. Hon arbetar på ett systematiskt sätt med mångfald och jämställdhetsfrågor och lever som hon lär i en bransch som är traditionellt mansdominerad. Hon är en förebild inom sitt företag idag för unga och alla kvinnor som vill göra karriär inom energibranschen.

Text: Karin Aase
Bild: Jonas Bilberg

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp