ABB håller världen rullande med ökad energieffektivitet i Spanien

ABB Formula E anordnar första spanska E-Prix-tävlingen i Valencia

Den här helgen beger sig ABB FIA Formula E World Championship till Circuit Ricardo Tormo, som tidigare endast använts till försäsongstestning sedan 2017, men som nu blir en officiell racerbana för serien. Dubbeleventet kommer att hållas utan publik och följa strikta covid-19-regler, efter rådgivning från myndigheterna, för att eventet ska kunna äga rum på ett säkert och ansvarstagande sätt.

Circuit Ricardo Tormo, som byggdes 1999, utformades för att hålla MotoGP och är uppkallad efter den spanska motorcykellegenden Ricardo Tormo. På den naturliga tävlingsamfiteatern utanför Valencia kommer24 förare att möta en utmanande teknisk racerbana med ett antal snäva svängar och korta raksträckor.

Theodor Swedjemark, ABB:s kommunikations- och hållbarhetschef, säger: ”Eftersom energihantering är ett centralt begrepp inom ABB Formula E ger tävlingen oss den perfekta plattformen för att visa upp hur vi tänjer de tekniska gränserna för att förbättra energieffektiviteten och i slutändan bidra till en mer hållbar framtid.”

Marc Gómez, vd för ABB Spanien, tillägger: ”Den första E-Prix-tävlingen i Spanien ger oss möjlighet att lyfta fram de stora framstegen inom energihantering och energieffektivitet som ABB ger tillgång till i hela landet. ABB:s frekvensomriktare och högeffektiva motorer har till exempel gjort det möjligt för InterContinental Hotel Madrid att uppnå energibesparingar på cirka 40 procent.”

ABB:s frekvensomriktare och högeffektiva motorer har gjort det möjligt för InterContinental Hotel Madrid att uppnå energibesparingar på cirka 40 procent.
ABB:s frekvensomriktare och högeffektiva motorer har gjort det möjligt för InterContinental Hotel Madrid att uppnå energibesparingar på cirka 40 procent.

ABB har nyligen uppmanat myndigheter och industri att påskynda anammandet av högeffektiva motorer och frekvensomriktare, liknande de som används på InterContinental Hotel Madrid, för att bekämpa klimatförändringarna. Motorer och frekvensomriktare har haft en exceptionellt snabb utveckling det senaste decenniet. Men ett betydande antal industriella eldrivna system som är i drift idag – i storleksordningen 300 miljoner globalt – är ineffektiva eller drar mycket mer ström än de behöver. Oberoende forskning uppskattar att om dessa system ersattes av optimerad, högeffektiv utrustning skulle den globala elkonsumtionen kunna minskas med upp till 10 procent.

CITYLINK-spårvagnar, tillverkade av Stadler i Valencia, kommer att minska utsläppen i och kring Cardiff i Wales.
CITYLINK-spårvagnar, tillverkade av Stadler i Valencia, kommer att minska utsläppen i och kring Cardiff i Wales.

Genom att utveckla energilagring och traktionssystem som får ned koldioxidutsläppen och stöttar övergången till en mer hållbar e-mobilitet bidrar ABB också till att minska utsläppen. 2020 fick ABB i Spanien en order på traktionskonverterare och energilagringssystem som skulle monteras på 36 CITYLINK-spårvagnar som tillverkas av Stadlers spanska dotterbolag i Valencia. Den nya fordonsflottan kommer att minska utsläppen i och kring Cardiff i Wales, som drivs med luftledningar i vissa delar av spårnätet medan man övergår till batteriläge i icke-elektrifierade avsnitt och därmed ersätter den nuvarande dieseldrivna fordonsflottan.

ABB uppgraderat byggnader i Zargoza, Spanien, med avancerad energiövervakning genom en molnbaserad energihanteringsplattform som ingår i portföljen ABB AbilityTM.
ABB uppgraderat byggnader i Zargoza, Spanien, med avancerad energiövervakning genom en molnbaserad energihanteringsplattform som ingår i portföljen ABB AbilityTM.

Ett annat exempel på hur ABB förbättrar energihanteringen i Spanien är den teknik affärsområdet Electrification har tillhandahållit i Zaragozas projekt Smart City. Företaget har uppgraderat byggnader som utgör landmärken i staden med avancerad energiövervakning genom en molnbaserad energihanteringsplattform som ingår i portföljen ABB AbilityTM, som samlar flera olika teknologier. Detta har gjort det möjligt för Zaragoza att ta de första stegen mot ISO-standarder för energihantering.

Dessutom bidrar ABB till de spanska myndigheternas mål att successivt minska koldioxiden i ekonomin med tekniker som den nya laddaren Panto Up som nu förbättrar driftskompatibiliteten, flexibiliteten och effektiviteten hos Barcelonas eldrivna stadsbussar.

ABB inledde sin verksamhet i Spanien 1917 och har nu över 1 300 medarbetare i fyra stora center för produktion, teknik och service och har över 20 säljkontor.

ABB är huvudpartner i ABB FIA Formula E World Championship, en internationell racingserie för helt eldrivna ensitsiga racerbilar. ABB:s teknik stöttar loppen på stadsgator runt om i världen. ABB gick in på e-mobilitetsmarknaden redan 2010 och har idag sålt över 400 000 elfordonsladdare på fler än 85 marknader; mer än 20 000 DC-snabbladdare och 380 000 AC-laddare, inklusive de laddare som säljs via Chargedot.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 21 april 2021, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska press-meddelandet.

2021 års ABB FIA Formula E Championship – kalender (de racingtävlingar som hittills är bekräftade)

Omgång

Stad

Land

Datum

1

Diriyah

Saudiarabien

26 februari 2021

2

Diriyah

Saudiarabien

27 februari 2021

3

Rom

Italien

10 april 2021

4

Rom

Italien

11 april 2021

5

Valencia

Spanien

24 april 2021

6

Valencia

Spanien

25 april 2021

7

Monaco

Monaco

8 maj 2021

8

Marrakesh

Marocko

22 maj 2021

9

Santiago

Chile

5 juni 2021

10

Santiago

Chile

6 juni 2021

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp