ABB gör framsteg i hållbarhet både på land och till havs

ABB gör framsteg i hållbarhet både på land och till havs

ABB FIA Formula E World Championship tävlar för första gången på en anpassad version av hela Circuit de Monaco – en passande bakgrund till den senaste teknikutvecklingen inom e-mobilitet

ABB FIA Formula E World Championship återvänder den här helgen till Furstendömet Monaco och utnyttjar för första gången en anpassad version av hela den ikoniska racerbanan, tack vare förbättrad bilprestanda och ökad räckvidd. Eventet kommer att följa strikta covid-19-regler, efter rådgivning från myndigheterna, för att det ska kunna äga rum på ett säkert och ansvarstagande sätt.

Tjugofyra förare kommer i år att sätta sina färdigheter på prov genom 19 varv på den snabba och smala 3,32 kilometer långa stadsbanan där man får tackla de berömda platserna Casino Square, Mirabeau, Grand Hotel Hairpin och Portier. Monaco E-Prix hålls vartannat år och förser en av världens mest välkända vyer med en spännande, helt eldriven racertävling. ABB-ambassadören Sébastien Buemi är den mest framgångsrika föraren på de monegaskiska gatorna i Formel E, han har vunnit två av de tre tävlingar som hållits där.

Theodor Swedjemark, ABB-koncernens kommunikations- och hållbarhetschef, säger: ”Hållbarhet är själva kärnan i ABB FIA Formula E World Championship. I Monaco till helgen kommer serien än en gång att aktivt främja eldriven mobilitet och alternativa energilösningar för att minska luftföroreningarna och bekämpa klimatförändringarna i världen.”

Att man nu använder anpassade versionen av hela racerbanan belyser den hastighet med vilken e-mobilitetstekniken utvecklas – en hastighet som också lyfts fram i de senaste lösningarna som ABB implementerar för att främja en mer hållbar framtid. Dessa framsteg inom e-mobilitet och hållbarhet kommer att synas inte bara på Monte Carlos sägenomspunna gator, utan även i hamnen runt vilken Formula E-bilarna också kommer att tävla: hållbar sjöfart är en annan teknik där ABB är en global ledare. Genom utveckling inom elektrisk framdrivning, datadrivet beslutsstöd och integrerade lösningar för både fartyg och kajkant driver ABB verksamheten mot en marin bransch med nollutsläpp.

Juha Koskela, chef för divisionen ABB Marine & Ports, säger: ”ABB:s marinteknik ger större effektivitet och tillförlitlighet för rederierna samtidigt som fartygen byggs för att klara morgondagens krav så att de i slutänden kan drivas på ett mer hållbart sätt. Ett sådant exempel är Azipod® framdrivningssystem, en av våra mest transformativa marina tekniklösningar som i år firar 30 år i drift.”

Azipod®-enheterna möjliggör både bränslebesparingar och minskning av utsläppen. Designen är byggd kring en elmotor, inhyst i en kapsel placerad under fartygsskrovet och som kan vridas 360 grader. Azipod®-enheterna ökar manövrerbarheten, effektiviteten och utrymmet ombord. Den ökade användningen inom den ständigt föränderliga marinindustrin har lett till högre prestanda samtidigt som kryssningssektorn kan göra energibesparingar som motsvarar 1 000 000 ton bränsle.

I hamn kan fartygsutsläppen ha en betydande påverkan på luftkvaliteten eftersom dieselgeneratorer fortfarande ofta används för att ladda batterierna på hybridfartyg. ABB:s Shore Connection kan istället leverera el som genererats på land, vilket bidrar till hållbarhetsfördelar från elnät till propeller.

ABB är huvudpartner i ABB FIA Formula E World Championship, en internationell racingserie för helt eldrivna ensitsiga racerbilar. ABB:s teknik stöttar loppen på stadsgator runt om i världen. ABB gick in på e-mobilitetsmarknaden redan 2010 och har idag sålt över 400 000 elfordonsladdare på fler än 85 marknader; mer än 20 000 DC-snabbladdare och 380 000 AC-laddare, inklusive de laddare som säljs via Chargedot.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 5 maj 2021, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

2021 års ABB FIA Formula E Championship – kalender (de racingtävlingar som hittills är bekräftade)

Omgång

Stad

Land

Datum

1

Diriyah

Saudiarabien

26 februari 2021

2

Diriyah

Saudiarabien

27 februari 2021

3

Rom

Italien

10 april 2021

4

Rom

Italien

11 april 2021

5

Valencia

Spanien

24 april 2021

6

Valencia

Spanien

25 april 2021

7

Monaco

Monaco

8 maj 2021

8

Puebla

Mexiko

19 juni 2021

9

Puebla

Mexiko

20 juni 2021

10

New York

USA

10 juli 2021

11

New York

USA

11 juli 2021

12

London

Storbritannien

24 juli 2021

13

London

Storbritannien

25 juli 2021

14

Berlin

Tyskland

14 augusti 2021

15

Berlin

Tyskland

15 augusti 2021

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp