ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskap

ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskap

Robotmålningslösningen uppmärksammas för sina innovations- och miljöfördelar av International Federation of Robotics (IFR) och Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE)

ABB:s robotteknik PixelPaint för bilindustrin, där man eliminerar översprutning, har i år tilldelats priset Innovation and Entrepreneurship in Robotics & Automation Award (IERA) för enastående insatser inom kommersialisering av innovativ robotteknik.

PixelPaint lanserades 2020 och använder sig av bläckstråleteknik för att direkt applicera högkvalitativ tvåtonig färg eller skräddarsydd design på bilkarossen i en enda appliceringsomgång, vilket gör det möjligt för tillverkarna att enkelt kunna tillgodose det växande behovet av anpassade målningsjobb samtidigt som man slipper slöseriet med översprutningar.

”Vi är glada över att vår PixelPaint-lösning har uppmärksammats för den innovativa, hållbara teknik som hjälper våra kunder att tillgodose konsumenternas begäran om en personligare design. Med PixelPaint kan 100 procent av färgen nu appliceras på halva tiden jämfört med den tidigare metoden som användes för anpassade målningsjobb och vi får en mycket högre kvalitet på finishen”, säger Joerg Reger, chef för ABB Robotics Auto OEM Business Line. ”För våra kunder ger detta en tredubbel bonus när man sparar miljontals dollar per år tack vare minskad förbrukning av färg, förbättrad effektivitet och bättre miljöprestanda genom minskade utsläpp av flyktiga organiska föreningar och koldioxid, samtidigt som man tillgodoser kundbehoven.”

Traditionellt sett har applicering av en tvåtonig färg eller skräddarsydd design på bilkarossen krävt att fordonet behöver gå igenom målningslinan två gånger – en gång för första lagret och sedan, efter maskering, ytterligare en målningsomgång med den andra färgen. Normalt har maskeringen av karossen krävt mellan 10 och 20 operatörer per skift och två operatörer har krävts för avmaskering efter det att den andra färgen har lagts på.

Då endast 70 till 80 procent av färgen appliceras på karossen vid sprayning har spillet varit avsevärt, vilket lett till ökade kostnader för återvinning och inköp av mer färg.

PixelPaint består av ett bläckstrålehuvud som målar med ett stort antal punkter per tum, en målningsrobot (IRB 5500), ett paket för doseringskontroll samt programmeringsmjukvaran RobotStudio® för applikationer med tvåtonig färg och dekorativa färgapplikationer. Med systemet slipper man dessa problem och får en snabbare, ytterst exakt och mer hållbar lösning för anpassad målning.

Möjligheten att kombinera förbättrad effektivitet, flexibilitet och goda miljömässiga resultat var en viktig faktor i juryns beslut att belöna PixelPaint.

”Juryn är glad att kunna belöna ABB:s PixelPaint-teknik med den 17:e IERA Award”, säger juryns ordförande Rob Ambrose. ”Den innovativa lösningen för automatiserad bilmålning kombinerar en större flexibilitet och anpassning med minskat färgspill, vilket gynnar miljön.”

IERA-priset lyfter fram och värdesätter innovatörernas insatser med värdeskapande idéer och entreprenörer som driver idéerna vidare så de blir produkter i världsklass. IEEE Robotics and Automation Society (IEEE/RAS) och IFR sponsrar priset gemensamt – och understryker att de vill främja starkare samarbete mellan forskning och robotindustri.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

ABB Robotics & Discrete Automation är pionjär inom robotteknik, maskinautomatisering och digitala tjänster och tillhandahåller innovativa lösningar för en mängd olika branscher, från bilindustrin till elektronik och logistik. Vi är en av världens ledande leverantörer av robotteknik och maskinautomatisering och har levererat fler än 500 000 robotlösningar. Vi hjälper kunder av alla storlekar att öka produktiviteten, flexibiliteten och enkelheten samt att förbättra kvaliteten i slutprodukterna. Vi stöttar kundernas övergång till den uppkopplade och samarbetande framtidsfabriken. ABB Robotics & Discrete Automation har fler än 11 000 medarbetare på över 100 platser i mer än 53 länder. go.abb/robotics

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 9 juni 2021, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp