Uppsalastudent vinnare i ABB Sustainability Challenge 2021

ABB Sustainability Challenge är en studenttävling inom ramen för ABB:s energieffektivitetskampanj Energy Efficiency Movement. Att ta fram den mest hållbara lösningen för en bättre värld, var temat när ABB Motion utlyste tävlingen för studerande på universitet och högskolor i Sverige under april.

ABB Sustainability Challenge är en årlig tävling som arrangeras av ABB:s affärsområde Motion i Sverige. Priset delades ut för första gången i år. Vinnare blev uppsalastudenten Carl Hedman som läser sista året på civilingenjörsprogrammet.

Den energi som inte behöver förbrukas har den minsta miljöpåverkan. Det är grunden till ABB:s fokus på att erbjuda energieffektiva lösningar som minimerar förbrukningen. När en tredjedel av all elkonsumtion går åt till att driva motorer i världen så är det av högsta prioritet att vi använder så energieffektiva motorer, generatorer och drivsystem som möjligt”, säger David Bjerhag, Regional Division Manager, ABB Motors & Generators.

Det var upptakten och uppdraget till de tävlande studenterna innan de började skissa på ett lämpligt tävlingsuppdrag. Målet med tävlingen är att engagera studenter i energifrågan och samtidigt visa på de jobbmöjligheter som finns inom process- och tillverkningsindustrin där ABB verkar.

Av 36 inskickade tävlingsbidrag gick tio stycken vidare till final den 2 juni. I finalen som direktsändes via länk, fick de tävlande presentera sina tävlingsbidrag inför en expertjury från ABB.

Carl Hedman från Uppsala Universitet utformade den bästa idén och belönades med första pris av ABB:s jury. ”Charge per Energy” heter hans vinnande bidrag och är ett koncept som bygger på att kunder betalar per MWh istället för att äga en motor. Detta upplägg skulle göra att de energieffektiva motorer som ABB har snabbare kan komma ut på marknaden - vilket skulle gynna miljön, kunderna och ABB.

  •  Tävlingen ABB Sustainability Challenge ingåri energieffektivitetsinitiativet ”Energy Efficiency Movement” som lanserades av ABB tidigare i år. Priset, ett sommarjobb på ABB, gick till Carl Hedman som är den första att vinna i denna tävling som är en kommande årlig utmaning till studenter i Sverige. David Bjerhag, till vänster, delade ut priset.
  • Carl Hedman, vinnare i ABB Sustainability Challenge 2021
Det ska bli spännande att vidareutveckla konceptet och undersöka hur det kan användas för att nå nya marknader med energieffektiva motorer", säger Carl Hedman.

Carl Hedman som studerar energisystem inom civilingenjörsprogrammet kommer att ha möjlighet att utveckla sin idé vidare då vinsten i tävlingen består av ett sommarjobb vid ABB Motion i Västerås.

”Detta har varit en riktigt kul tävling och ett bra sätt att ha en spännande dialog med studenter som brinner för framtidens energilösningar. Jag och övriga i juryn är djupt imponerad över att få ta del av så många spännande och innovativa bidrag som de tävlande har skickat in. Carl Hedmans tävlingsbidrag är både innovativt och implementerbart och visade på ett djupare tänk kopplat till affärssystem för att underlätta transaktionerna mellan parterna”, säger David Bjerhag som ingick ABB Motions jury.

Förutom David Bjerhag bestod juryn av Cathy Yao Chen, Manager Energy Conversion, ABB Corporate Research Sweden, Ulf Hellström, Local Business Area Manager, ABB Motion, Lena Westerholm, Head of Sustainability Affairs ABB Sweden, Peter Isberg, Dr Professor, Digital Lead & Business Development, ABB Motion och Åsa Granli, Local Sales Unit Manger, Domestic Sales ABB Motion.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp