ABB automatiserar YILPORT:s nya kajkranar i Gävle

ABB automatiserar YILPORT:s nya kajkranar i Gävle

De högsta kajkranarna i Norden anlände till YILPORT:s containerterminal i Gävle i fredags. Kranarna utrustas nu med ABB:s automationssystem som stödjer kranförare i lossning och lastning av containrar i den nya terminalen. Detta stärker Gävles position som en av de viktigaste containerterminalerna i Sverige.

Den nya terminalen som ska öppna senare i år ökar hanteringskapaciteten i Gävles terminaler avsevärt, till hela 600 000 TEU*. De nya kajkranarna har en nyckelroll i kapacitetsökningen och gör det också möjligt att lasta och lossa betydligt större containerfartyg än vad som trafikerar till Gävle idag: Med de nya eldrivna kranarna kommer man kunna ta emot fartyg som lastar uppemot 22 containrar i bredd jämfört med 13 i dagsläget.

“De nya automatiserade kranarna gör att vi kan lasta och lossa containrar med kapacitet och prestanda som möter behovet från Sveriges exportindustri och den växande importen till regionen kring norra Stockholm. Kranarna visar också den höga tekniska kompetensen hos våra partners ABB och Mitsui, och vi är övertygade om att vi med hjälp av dessa kranar kommer att kunna leverera den service som våra kunder förväntar sig”, säger Eryn Dinyovszky, vd för YILPORT Nordic.

”Det är väldigt glädjande när vi får möjligheten att leverera våra automationslösningar till hemmamarknaden”, säger Fredrik Johanson, försäljningschef på ABB Ports i Västerås. ”Av det vår enhet levererar går i princip allting på export och vår avancerade och ledande teknik används idag i många av världens stora och viktiga transportnav, såsom i Rotterdam i Nederländerna och i Long Beach i USA.”

Det krävs högre kranar med högre lyfthöjd och längre räckvidd för att lasta och lossa stora fartyg. Fredrik Johanson menar att ABB:s system automatiserar flytten av containrarna och sätter ner dem automatiskt på fordon som transporterar containrarna mellan kajen och terminalens containerlager. ”Automation gör processen effektivare och skonsammare för både kranar och fordon, samt för godset som transporteras i containrarna genom mjukare landningar av containrarna”, tillägger han.

Nästan som ”Jorden runt på 80 dagar”
Kranarna som nu har anlänt i Gävle byggdes i Japan och började sin resa mot Gävle den 19 mars i år. Vid ankomst i Gävle den 11 juni hade kranarna varit på resande fot hela 83 dagar, vilket troligtvis är den längsta transporten av kranar från byggplats till slutdestinationen i världen både när det gäller avstånd och restid. Därmed kan man nästan jämföra det som kranarna och fartyget de fraktades med presterade med Phileas Foggs resa runt jorden i den välkända animerade serien efter romanen skriven av Jules Vernes.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Process Automation: ABB:s affärsområde Process Automation är ledande inom automation, elektrifiering och digitalisering för process- och hybridindustrin. Vi tjänar våra kunder med en bred portfölj av produkter, system och end-to-end-lösningar, inklusive vårt distribuerade styrsystem, programvara och livscykeltjänster, branschspecifika produkter samt erbjudanden inom mätning- och analys, marin och turboladdning. Som den globala # 2 på marknaden bygger vi på vår djupa domänexpertis, vårt mångsidiga team och globala fotavtryck och är dedikerade till att hjälpa våra kunder att öka konkurrenskraften, förbättra deras avkastning på investeringarna och köra säkra, smarta och hållbara verksamheter.

*En TEU (twenty-foot equivalent unit) motsvarar en 20-fots container

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp