Smart belysning spar energi i hjärnsmart skola

När elever och lärare på Kattegattgymnasiet i Halmstad återvände efter sommarlovet var det till en toppmodern, nybyggd skola utrustad med Sveriges första hjärngym. Ett automatiskt styrsystem från ABB bidrar till att göra den nya skolan både energieffektiv, säker och bekväm.

Efter många år i äldre, nedgångna byggnader och tillfälliga lokaler är glädjen stor när Halmstads största gymnasieskola – Kattegattgymnasiet – nu flyttat in i den andra och sista etappen av sin helt nybyggda skola.

Kattegattgymnasiets ledord är “hjärnsmart”, ett koncept som skolan med utgångspunkt i hjärnforskningen utvecklat för att ge elevernas hjärnor goda förutsättningar för lärande. I blickfånget i den nya skolans entréhall utmärker sig Sveriges första hjärngym. Här kan eleverna träna sin hjärna bland annat genom att spela mindball: Via ett pannband som registrerar hjärnans aktivitet får deltagarna en boll att rulla. Den som är mest fokuserad och avslappnad vinner.

 • Den nya skolan är betydligt mer energisnål än den gamla; energiförbrukningen beräknas minska från cirka 150 till drygt 80 kilowattimmar per kvadratmeter och år.
 • Sveriges första hjärngym där eleverna kan träna sin hjärna bland annat genom att spela mindball.
 • ”De gånger jag använt KNX-detektorer av ett annat fabrikat än ABB har jag saknat mycket funktionalitet och behövt lägga till två-tre extra produkter”, säger Daniel Bengtsson på Prenad i Halmstad.
 • "Anders Holmén från ABB har varit ett bra stöd under installationen av KNX i skolan", säger Daniel Bengtsson på Prenad i Halmstad.
 • Den nya skolan, med sina över 19 000 kvadratmeter och plats för 1 600 elever plus 200 lärare, är utrustad med KNX, ett system för fastighetsautomation.

”Vi har varit måna om att bygga en skola som ligger i teknikens framkant, både för att bli en attraktiv skola för framtidens elever och för att vara rädda om såväl oss människor som planeten”, säger Ida Ahlberg, skolintendent och den som hållit i bygget från skolans sida. 

Den nya skolan, med sina över 19 000 kvadratmeter och plats för 1 600 elever plus 200 lärare, är därför utrustad med KNX, ett system för fastighetsautomation. I dagsläget styr KNX-systemet belysningen i hela skolan. Alla installerade armaturer är utrustade med DALI, ett standardiserat gränssnitt för digital ljusstyrning, vilket möjliggör enkel och skalbar styrning via KNX. På skolan ser närvarodetektorer till att belysningen dimras ned och sedan släcks om ingen rört sig i rummet på en stund. När sista person lämnar skolan och larmar på släcks all belysning automatiskt för att spara energi.

”Kombinationen KNX och DALI är idag oslagbar inom belysning. Beräkningar visar att man sparar minst 30 procent energi jämfört med manuellt styrd belysning. I så här stora verksamheter är det alltid några som glömmer släcka”, säger Anders Holmén som är kundansvarig säljare på ABB Electrification i Sverige. 

I framtiden finns möjligheten att koppla upp och styra fler saker med KNX-systemet, till exempel värme och markiser.

 • Kombinationen KNX och DALI är idag oslagbar inom belysning. Beräkningar visar att man sparar minst 30 procent energi jämfört med manuellt styrd belysning.
 • I dagsläget styr KNX-systemet belysningen i hela skolan.
 • KNX-systemet bidrar även till ökad säkerhet. Om någon av nödutgångarna felar och inte låses upp när skolan larmas av på morgonen förblir skolan släckt – en tydlig signal om att den inte ska användas.
 • Skulle brandlarmet gå regleras ljuset upp till max i hela skolan samtidigt som ljud och bild i aulan stängs av. Därmed underlättas en säker utrymning av lärare och elever och ingen kan missa att brandlarmet går.
 • För en verksamhet i Kattegattgymnasiets storlek innebär ett automatiskt styrsystem stora energibesparingar.

”Det här är absolut det största KNX-system som jag någonsin programmerat och driftsatt. Men det har gått utmärkt och mycket snabbare än jag trodde, trots att jag bara har jobbat med KNX ett par år. Hade jag några funderingar ringde jag bara min expert Anders på ABB som alltid funnits till hands som stöd och svarat på frågor”, säger Daniel Bengtsson på företaget Prenad i Halmstad som installerat systemet.

För en verksamhet i Kattegattgymnasiets storlek innebär ett automatiskt styrsystem stora energibesparingar. Enligt Energimyndigheten stod belysning för nästan en tredjedel av elförbrukningen i en genomsnittlig svensk skola. Med moderna LED-armaturer i kombination med KNX-styrning går det att minska belysningens elförbrukning med mer än 85 procent jämfört med äldre, manuellt styrda armaturer. Den nya skolan är också betydligt mer energisnål än den gamla; energiförbrukningen beräknas minska från cirka 150 till drygt 80 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Förutom energibesparingen och bekvämligheten i att slippa släcka och tända lampor bidrar KNX-systemet även till ökad säkerhet. Om någon av nödutgångarna felar och inte låses upp när skolan larmas av på morgonen förblir skolan släckt – en tydlig signal om att den inte ska användas. Skulle brandlarmet gå regleras ljuset upp till max i hela skolan samtidigt som ljud och bild i aulan stängs av. Därmed underlättas en säker utrymning av lärare och elever och ingen kan missa att brandlarmet går.

Ida Ahlberg, skolintendent, Anders Holmén, ABB och Daniel Bengtsson, Prenad i Halmstad.
Ida Ahlberg, skolintendent, Anders Holmén, ABB och Daniel Bengtsson, Prenad i Halmstad.
center

”Vi har verkligen sett fram emot att flytta in i de nya, moderna lokalerna som ger en säker och stimulerande miljö för alla att lära och samarbeta. I kombination med våra suveräna lärare gör de oss till en riktigt attraktiv skola, något som redan visat sig genom många fler ansökningar till våra utbildningar”, säger Ida Ahlberg.

Fakta: Kattegattgymnasiet

 • Halmstads största gymnasieskola med såväl studie- som yrkesförberedande utbildningsprogram
 • Grundades år 1960
 • Den nybyggda skolan färdigställdes 2021 och är med sin budget på 560 miljoner kronor ett av de största byggprojekten i Halmstads historia
 • Antal elever: De nya lokalerna har plats för 1600 elever
 • Ägare: Halmstad kommun  

Fakta: Komponenter från ABB 

Text: Ingela Roos
Foto: Anna Rehnberg

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp