Alla kan ha kul med kod

Digitalt skapande kräver kod, kreativitet och koncentration. Och är kul! Det upptäckte sextio skolelever från Västerås när Kodcentrum bjöd in till ett hackaton för barn tillsammans med ABB och Expectrum.

”Får vi komma in och jobba i stället?” En kille i 12-årsåldern är ivrig att fortsätta koda sitt Bugrace och vill inte ha rast. Tillsammans med sextio elever från Rösegårdsskolan i Västerås upptäcker han programmerandets värld på Kodcentrums barnhack.

Under en halvdag på Expectrum får mellanstadieeleverna en introduktion till digitalt skapande. Här ryms upptäckarglädje och stolthet när fler och fler skalbaggar rusar fram över barnens datorskärmar. När dagen är slut har eleverna inte bara kodat ett eget spel, de har även lärt sig mer om vad som är uppbyggt av kod och om vilka som jobbar med att koda.

– Det viktigaste här idag är kanske inte att alla ska vilja bli programmerare, utan att väcka intresset för programmering och ge barnen möjligheten, självförtroendet och förmågan att skapa med kod, säger Ronnie Schmidt från Kodcentrum.

  • Ronnie Schmidt, Saud Abdirhman och Ida Karlsson skapar ett bugrace med hjälp av kod.
  • Fredrik Sandvik, en av ABB:s volontärer vägledde eleverna under förmiddagen.
  • I pausen fick eleverna prova på en annan typ av ingenjörskonst.

Tekniskt självförtroende

Som generalsekreterare för Kodcentrum brinner Ronnie Schmidt för det han kallar digital demokrati; han vill väcka intresse och ge alla barn samma förutsättningar att lära sig programmering och digitalt skapande.

– Barn har mycket kortare väg till kreativitet än vi vuxna har. Det är kul att de är så nyfikna, och efter dagens hack är det förhoppningsvis någon av dem som tänker ”kanske är det här något för mig”, säger Ronnie Schmidt.

Kodcentrum finns i elva städer i Sverige. Genom bland annat barnhack och kodstugor låter de barn prova programmering och utveckla förmågor som behövs i en alltmer digitaliserad värld. ABB sponsrar verksamheten, och som volontärer i Kodstugor runt om i landet kan ABB:s medarbetare både sprida digital skaparglädje och berätta om sina spännande jobb.

– ABB kommer alltid behöva rekrytera på lång sikt, så för oss är det viktigt att uppmuntra teknikintresse bland barn och unga. Det är precis vad Kodcentrum gör, och att de arbetar för att ge alla barn, oavsett bakgrund, samma möjligheter och tekniska självförtroende är väldigt bra, säger Björn Sandberg, Brand Manager på ABB och ansvarig för sponsring.

Volontär från ABB

På Expectrum har den mer eller mindre frivilliga rasten tagit slut. Det koncentrerade kodandet avbryts av en uppräckt hand, och Fredrik Sandvik är snabbt framme för att hjälpa till. Till vardags är han ingenjör och jobbar med utvecklingsprojekt för automatiserade hamnkranar på ABB, och dagens hack är hans debut som volontär på Kodcentrum. Att få dela med sig av sitt teknikintresse har gett mersmak.

– Det är väldigt kul att få sprida glädjen kring digitalt skapande, och barnen är väldigt ivriga att lära sig och att snappa upp logiskt tänkande, säger Fredrik Sandvik.

Fakta Kodcentrum

Kodcentrum är en ideell förening som gratis introducerar barn till programmering och digitalt skapande, breddar bilden av vem som kan programmera och vad som är uppbyggt av kod. Kodcentrum samlar ideella krafter, skolor, myndigheter, kommuner och näringsliv för att stärka barns digitala kunskaper och förmågor. ABB sponsrar verksamheten och bidrar med volontärer.

Fakta Expectrum

Expectrum är Västerås stads utvecklingscenter för tankar och teknologi, och verkar för att koppla samman skola, näringsliv och forskning. Att bidra till ett ökat teknikintresse bland barn är ett av Expectrums mål.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp