ABB laddar Uppsalas elbussar

  • Till år 2030 ska Uppsala vara helt fossilfritt
  • Tolv nya elbussar kommer levereras under våren 2022
  • ABB levererar en laddlösning som effektivt laddar flera bussar i depå samtidigt

Uppsala storsatsar på nästa generations hållbara kollektivtrafik och framöver ska fler elbussar rulla på stadens gator. Sedan 2019 har GUB (Gamla Uppsala Buss) kört stadsbusstrafiken i Uppsala helt på förnybara bränslen i form av HVO och biogas. Nu tar de nästa steg och elektrifierar en del av fordonsflottan – tolv nya elbussar från tillverkaren MAN har köpts in via Svenska Neoplan. Genom att byta ut tolv äldre biodieselbussar till lika många eldrivna bussar beräknas koldioxidbesparingen bli relativt liten men utsläppen av övriga skadliga avgasämnen som kväveoxider, kolväten och partiklar minskar desto mer.

  • Till år 2030 ska Uppsala vara helt fossilfritt och ett steg mot det är att köpa in elbussar. Foto: Jonas Bilberg
  • Tolv nya elbussar kommer levereras under våren 2022. Foto: Jonas Bilberg
  • Elbussar är tysta, avgasfria och energieffektiva, vilket uppskattas av både chaufförer och resenärer samt de som bor och vistas i Uppsala. Foto: Jonas Bilberg

I en stor nybyggd depå ska tolv laddplatser installeras under våren 2022 för att de nya elbussarna ska kunna laddas effektivt under natten, redo när dagens turer börjar på morgonen. ABB står för laddinfrastrukturen med ett nytt smart system med flera uttag som möjliggör flexibel och effektiv laddning av tunga fordon i depå. En stor fördel med depåladdning är att elbussarna kan trafikera mer flexibelt mellan linjerna och i Uppsala kommer de att köras så centrumnära som möjligt för att minska utsläpp av miljöskadliga ämnen och bidra till en tystare och lugnare stadsmiljö.

”Vi har i många år arbetat med att minska vårt klimatavtryck och våra miljöpåverkande avgasutsläpp. Att nu börja resan mot en ännu mer hållbar stadstrafik som kör på el känns mycket bra och ligger helt rätt i linje med målet att vara klimatpositiva till 2050. Vi är glada att samarbeta med ABB eftersom deras varumärke signalerar kvalitet och trygghet vilket är viktigt för oss och våra resenärer”, säger Tommy Rydbeck, teknisk chef på GUB.

I en stor nybyggd depå i Fyrislund, Uppsala, ska tolv laddplatser installeras under våren 2022 för att de nya elbussarna. Foto: Jonas Bilberg
I en stor nybyggd depå i Fyrislund, Uppsala, ska tolv laddplatser installeras under våren 2022 för att de nya elbussarna. Foto: Jonas Bilberg

”MANs elbussar är en perfekt lösning för stadstrafik. De är tysta, avgasfria och energieffektiva, vilket uppskattas av både chaufförer och resenärer samt de som bor och vistas i Uppsala”, säger Joackim Bay vd på Svenska Neoplan, som levererar de nya elbussarna till Uppsala.

ABB:s lösning för depåladdning bygger på smart teknik som kan driftsättas snabbt och installeras i befintlig miljö. Depåladdarna är enkla för busschaufförerna att använda då det bara är att plugga in kontakten och ladda. Laddarna är också flexibla eftersom de passar för både långtidsladdning på natten och för påfyllning av el under dagen vid behov.

”Vi är mycket glada att få vara med i uppstarten av elektrifieringen av Uppsalas stadstrafik. För att nå klimatmålen behöver vi elektrifiera fler fordon och ABB har produkterna och lösningarna för att leverera el från produktion till slutanvändare på ett säkert, smart och hållbart sätt”, säger Eva Kvist Östgren, chef för ABB:s e-mobilityverksamhet i Sverige.

ABB gick in på e-mobilitetsmarknaden redan 2010 och har idag sålt mer än 460 000 elfordonsladdare på mer än 88 marknader; över 21 000 DC-laddare och 440 000 AC-laddare, inklusive de som säljs via Chargedot.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp