Elektroteknisk forskning på Chalmers belönas med stipendium från ABB

  • Ebrahim Balouji från Chalmers tekniska högskola har tilldelats årets stipendium från Gunnar Engströms ABB-stiftelse
  • Forskningen fokuserar på klassificering och prediktering av partiella urladdningar i lindningar hos stora motorer och generatorer med hjälp av maskininlärningsalgoritmer
  • Stipendiet på 100 000 kronor delades ut under den nationella energikonferensen HUB2021 i Västerås
Ebrahim Balouji och Mikael Dahlgren. Foto: Daniel Lundin, LDL Media.
Ebrahim Balouji och Mikael Dahlgren. Foto: Daniel Lundin, LDL Media.

Ebrahim Balouji, forskare inom elektroteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, har tilldelats årets stipendium från Gunnar Engströms ABB-stiftelse. Han tilldelades stipendiet för sin forskning på elektriska urladdningar som bland annat kan uppstå i isolering i lindningarna hos stora elmotorer och generatorer, så kallad partiell urladdning. Forskningen fokuserar på hur man med hjälp av maskininlärningsalgoritmer kan förutse och klassificera dessa partiella urladdningar och på så vis förebygga eventuella driftstopp och överbelastningar av elnät.

”Jag är väldigt glad och stolt över att få den här utmärkelsen. I mitt forskningsområde fokuserar jag bland annat på hur maskininlärningsalgoritmer kan hjälpa med att bättre förstå och prediktera de fenomen som uppstår i elektriska motorer. Det är ett väldigt intressant område med stor relevans för ett teknikföretag som ABB, och med hjälp av stipendiet ser jag fram emot att kunna fortsätta med min forskning med fokus på implementeringen”, säger Ebrahim Balouji.

Ebrahim Balouji studerar i dagsläget för att ta sin andra doktorsexamen inom elektroteknik vid Chalmers tekniska högskola och har dessförinnan erhållit en doktorsexamen och masterexamen inom elektroteknik från Gaziuniversitetet i Ankara, Turkiet. Hans hittills genomförda forskning har fokuserat på hur maskininlärning används för att analysera stora mängder data (så kallad ’Big data’) med fokus på kvalitet i elnätet. Han har också undersökt prediktering av återstående livslängd och hälsotillstånd hos elektriska motorer genom djupinlärningsbaserad analys av partiella urladdningar, som kan uppstå hos motorer uppkopplade till omriktare.

Resultaten från forskningen kan bland annat appliceras till motorer som är anslutna till frekvensomriktare för tillståndsövervakning och för att bidra till bättre planering av underhåll av elmotorer, vilket kan ge både besparingar i energiförbrukning och kostnader. Dessutom kan maskininlärningsalgoritmen hjälpa till att designa tilldelade skyddsfaktorer (Assigned Protection Factors), som kan minska förluster och som är mer robusta mot de snabba dynamiska förloppen i elnätet.

Prisceremonin ägde rum under den nationella energikonferensen HUB2021 den 16 november där Mikael Dahlgren, forskningschef på ABB Sverige, delade ut stipendiet.

”Det känns väldigt kul att få uppmärksamma Ebrahims forskning inom ett område med stor potential. Resultaten och slutsatserna från forskningen har stor betydelse och relevans för ABB:s verksamhet och vi hoppas att Ebrahim med detta stipendium kan vidareutveckla sin forskning och implementera resultaten i verkligheten”, säger Mikael Dahlgren.

Om stipendiet
Gunnar Engströms ABB-stiftelse bildades 1983 och har som syfte att uppmärksamma och belöna yngre, framgångsrika forskare för deras insatser inom svensk energiforskning. Målgruppen för stipendiet är bred, vilket gör priset intressant för hela den svenska energiforskningen. Resultat som belönas ska ha, eller ser ut att få, praktisk och ekonomisk betydelse för energitillförsel, energikonvertering, energilagring eller energihushållning.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp