Robotisering - en förutsättning vid leverans av svetsade cykelramar

Robotisering - en förutsättning vid leverans av svetsade cykelramar

Den första roboten blev ett lyft för konkurrenskraften. Med mer kostnadseffektiv tillverkning och högre kvalitet öppnar sig nu nya marknader för Svetslego.

Tillämpningen
Tillverkning av svetsade cykelramar till cykelindustrin.

Utmaningen
Att möta den hårda internationella konkurrensen genom att skapa ett högre flöde av svetsade produkter med hög och jämn kvalitet.

Lösningen
Ta ett tekniksprång genom att automatisera tillverkningen. Svetslego investerade i en ABB-robot som svetsar cykelramarna betydligt snabbare och med högre kvalitet jämfört med manuell svetsning.

Vansbroföretaget Svetslego levererar sedan ett par decennier tillbaka svarvade och svetsade detaljer, montering och rörbockning till olika industrier. Företagets 18 medarbetare står för både erfarenhet och engagemang i tillverkningen, och samarbetet med andra företag i Vansbro är tätt och viktigt. Till ett av dem, cykeltillverkaren Monark, levererar Svetslego svetsade cykelramar. Konkurrensen från utlandet är stentuff, och det var just för att öka konkurrenskraften i produktionen som man valde att investera i företagets första robot. Automatiseringen öppnade dessutom för helt nya affärsmöjligheter.

”Det här var en nödvändig investering. Den stora fördelen med roboten är att vi fått behålla befintliga jobb. Vi har dessutom kunnat ro nya affärer i hamn eftersom vi nu också svetsar en del produkter som inte går att svetsa manuellt”, säger Christer Hesseborn, produktionschef på Svetslego.

Fördelarna överväger

Svetslego valde att investera i en IRB 1600-robot från ABB. Tillsammans med ABB:s lägesställare IRBP 250B och strömkälla Fronius TPS/i 500CMT är den nu en del av företagets svetsavdelning, som även består av fyra manuella stationer som använder MIG/MAG- och TIG-metoderna för att svetsa stål, rostfritt och aluminium.

Robotcellen är designad av Goodtech i Karlstad, som har lång erfarenhet av automationslösningar med ABB:s produkter.

”Många företag upplever att det är ett stort steg att gå från manuell till automatiserad svetsning. Men när man ser fördelarna är investeringsbeslutet sällan svårt att ta, säger Carl Eriksson”, account manager på Goodtech.
  • Christer Hesseborn, produktionschef på Svetslego.

Stora tidsvinster

Att svetsa cykelramar är en utmanande process. På Svetslego startar den med att alla komponenter plockas ihop i en specialbyggd fixtur. Operatören startar svetsningen med ett knapptryck och styr smidigt robotcellen med en manöverdosa. För att komma åt att svetsa de runda rören valde Svetslego en femaxlig lägesställare från ABB som gör det möjligt för roboten att vända runt och svetsa i 360 grader utan avbrott. När svetsjobbet sedan är klart plundras fixturen på den färdigsvetsade ramen.

”Att svetsa rör mot rör är en komplicerad geometri. För Svetslego började vi därför med att simulera svetsningen av cykelramen i RobotStudio. På så sätt kunde vi visa både att svetsningen var möjlig att genomföra och att det går tre-fyra gånger fortare att svetsa med en robot jämfört med en manuell process. Automatiserad svetsning innebär dessutom stora kvalitetsvinster”, säger Carl Eriksson.

Viktigt med service

För Svetslego blev robotinvesteringen ett stort lyft på flera sätt. Precis som förutsatt så har produktionsflödet ökat, vilket även flexibiliteten och kvaliteten har. Dessutom har arbetsmiljön på företaget förbättrats när tunga jobb inte längre behöver göras manuellt.

”Ytterligare en anledning till att vi valde den här robotlösningen är ABB:s väl inarbetade serviceorganisation. För oss vägde det tungt att veta att vi kan få hjälp väldigt snabbt om vi behöver det”, säger Christer Hesseborn.

Automatiseringen har räddat tillverkningen kvar i Vansbro. För Christer Hesseborn och Svetslego ser framtiden ljus ut. Företagets automatisering kommer inte att sluta här; framöver ser man bland annat möjligheter att betjäna både CNC-svarvar och bockmaskiner med plockrobotar.

”Vårt mål är att vi ska växa och bli ännu större och starkare. För Svetslego var det ett stort tekniksprång att gå från en helt manuell produktion till en automatiserad process, men med hjälp av ABB och Goodtech gick det riktigt bra”, säger Christer Hesseborn.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp