Serviceteknikern – viktig kugge för att få hjulen att snurra

Serviceteknikern – viktig kugge för att få hjulen att snurra

Oavsett om jobbet görs på fältet eller i serviceverkstaden i Västerås, så ser serviceteknikerna till att ABB:s elanläggningar håller vad som lovats. Att säkra hög tillgänglighet hos kunder är ett komplext, utmanande – och viktigt jobb.

Uttrycket att ingen arbetsdag är den andra lik är slitet. Men när ABB:s servicetekniker ska beskriva sitt jobb ligger det ändå nära till hands. Kunderna de möter, platserna de besöker och utrustningen de hanterar – det upprepar sig sällan.

"Det är ett unikt, speciellt yrke. En servicetekniker ska hålla reda på en enorm produktkatalog av modeller och kunna hantera många generationer av utrustningar. Det krävs bred kompetens och ett ständigt lärande för att jobba så", säger Christer Palmgren, produktionschef på ABB Electrification Service.

  • Jeanette Eckman planerar jobben som görs av serviceteknikerna ute hos kunderna.
  • Hans Thunberg servar en lågspänningsbrytare men är en av serviceverkstadens främsta experter på mellan- och högspänningsbrytare.
  • Daniel Weidenmark, servicesäljchef, tillsammans med Christer Palmgren, produktionschef på ABB Electrification Service.
  • Lalo Rostam, säljare, diskuterar med Thorbjörn Johansson kring ett pågående jobb.

"Under pandemin har serviceteknikerna varit riktiga hjältar. De har trots svåra omständigheter fått hjulen att snurra och skött våra fältjobb helt enligt regelboken."

ABB Electrification Service tillhandahåller service för låg- och mellanspänningsställverk, brytare och reläer över hela landet. Underhållsarbetet är viktigt, sköts det rätt kan en anläggning prestera på topp i många år. För serviceteknikerna handlar det främst om planerad och förebyggande service, men de får också vara beredda att rycka ut om något havererar. Då gäller det att hålla huvudet kallt medan tid och stilleståndskronor tickar.

"Felsökning är komplext och görs ofta under tidspress. Det är lite som att lösa en gåta, man hittar fler och fler ledtrådar innan man till slut knäcker problemet. Att fixa ett haveri är en härlig känsla, det gör mig riktigt lycklig", säger Thorbjörn Johansson, servicetekniker på ABB Electrification Service.

  • Thorbjörn Johansson, servicetekniker på ABB Electrification Service.
  • Lalo Rostam, säljare, diskuterar med Thorbjörn Johansson kring ett pågående jobb.
  • Thorbjörn håller även utbildningar av ABB:s UPS-system, som säkrar avbrottsfri kraft i sjukhus, datahallar och industrier.

Välrustad serviceverkstad i framkant

De allra flesta serviceuppdragen görs på plats hos kunden, men ibland kommer anläggningen till ABB i stället för tvärtom. I ABB:s serviceverkstad i Västerås möts gammalt och nytt. Å ena sidan finns här dignande hyllor med alla upptänkliga reservdelar som behövs för att serva de ofta ålderstigna elanläggningarna i svensk industri. Å andra sidan finns här avancerad teknisk utrustning som den toppmoderna test- och utbildningsriggen för ABB:s UPS-system, som säkrar avbrottsfri kraft i sjukhus, datahallar och industrier.

I verkstaden görs service och underhåll på elanläggningar, man gör retrofitlösningar och arbetar med felsök. Här kan kundernas anläggningar simuleras och provas innan leverans. Att utföra service i verkstaden kan många gånger vara mer fördelaktigt än att göra den på plats hos kund.

"Här kan vi arbeta säkert och kontrollerat med tillgång till alla reservdelar och verktyg. Att jobba i verkstaden kan vara ett sätt att minimera stopptid: Ett byte som är förberett via verkstaden kan ta en-två timmar hos kunden. Görs däremot allt görs på plats hos kund kan samma uppdrag betyda att anläggningen måste stängas en-två dagar", säger Christer Palmgren.

Renoverar HPA-brytare till Sala Heby Energi Elnät AB

En av de mer eftertraktade servicetjänsterna är renovering eller utbyte av HPA-brytare. Den installerade basen av sådana är mycket stor, och många av dem är i dåligt skick. I serviceverkstaden genomförs just nu en sådan renovering åt Sala Heby Energi Elnät AB. Det handlar om ett 50-tal HPA-brytare från fördelningsstationer byggda på 1980-talet.

Kenth Gustavsson har en unik kunskap när det kommer till att renovera och serva HPA-brytare.
Kenth Gustavsson har en unik kunskap när det kommer till att renovera och serva HPA-brytare.
center

"Vi hade två alternativ: antingen att hitta en ersättningsprodukt eller att renovera befintliga brytare. Renoveringen var halva priset och ger oss ytterligare många års drift. Förutsatt att vi gör vanligt underhåll vart tredje år kommer de renoverade brytarna att klara 20–25 år till. Det innebär en trygghet för oss", säger Mats Olsson, projektledare drift på Sala Heby Energi Elnät AB.

Varje måndag kör nu Sala Heby Energi Elnät AB två gamla brytare till ABB Electrification Services verkstad, och får med sig två nyrenoverade tillbaka. Mats Olsson ser flera fördelar med att renoveringen görs i verkstaden:

"Det är lättare för serviceteknikern att jobba där utrustningen finns. Hade vi gjort jobbet på plats i våra stationer skulle vi behövt ha personal med hela tiden. Att transportera brytarna till Västerås blir billigare, och tillsammans med ABB kan vi då styra arbetet bättre", säger Mats Olsson.

Fakta: ABB Electrifications auktoriseradeserviceverkstad

I serviceverkstaden i Västerås servar och underhåller certifierade servicetekniker låg- och mellanspänningsutrustning placerad i ställverk, bland annat brytare, reläer, ljusbågsdetektorer och jordslutare. Bland de tjänster serviceverkstaden erbjuder märks till exempel kontroll, service och reparation av låg- och mellanspänningsbrytare, polrengöring alternativt polrenovering av HPA-brytare, samt kontroll av UPS-kassetter.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp