ABB-roboten sorterar och palleterar Apoteas paket utan avbrott

ABB-roboten sorterar och palleterar Apoteas paket utan avbrott

Högre effektivitet och bättre arbetsmiljö. Genom att tänja på gränserna för det möjliga med en ABB-robot så har Apotea fått en ny, smart lösning för sortering och palletering av stora, tunga paket.

Tillämpningen
Sortering och packning av kartonger för apoteksvaror som beställs och köps via näthandel. Dagligen hanteras enorma mängder paket till många olika destinationer.

Utmaningen
Höja effektiviteteten och förbättra arbetsmiljön i sortering och packning av det stora flödet paket med skiftandedestinationer, storlek och vikt.

Lösningen
En ABB-robot IRB 6650 och Löfqvist Engineerings patenterade CirPack palltransfer och cell, som i ett konstant flöde dygnet runt kan sortera stora och små paket till tolv olika pallar. När en pall blir full kör en roterande transfervagn ut den till sträckfilmning och hämtar därefter en tom pall så att palleteringen kan fortsätta. Det görs helt utan avbrott eller manuell inblandning. En stor fördel är att cellen kan betjänas från en sida, vilket minimerar golvytan.

Varje månad lämnar mer än en miljon paket Apotea, Sveriges största nätapotek. De enorma volymerna i kombination med behovet att erbjuda snabba leveranser och många olika fraktalternativ ställer stora krav på effektiva automationslösningar. I Apoteas logistikcenter i Morgongåva installerade Löfqvist Engineering nyligen en palleteringscell byggd kring ABB:s robot IRB 6650. Dygnet runt lastar den paket på pallar som sedan plastas in och etiketteras innan de fraktas till kunder över hela landet.

"Här får vi hela flödet på ett automatiskt sätt och det är vi väldigt nöjda med. Jag ser väldigt många fördelar med den här lösningen", säger Pär Svärdson, vd Apotea.

Sorterar på tolv pallar samtidigt

Det är ett jämnt flöde av paket med skiftande storlek, höjd och vikt som på ett transportband åker in i palleteringscellen, där ABB-roboten sorterar dem på tolv olika pallar parallellt, beroende på destination eller fraktsätt. Robotcellen är i drift dygnet runt

"Lösningen är baserad på ABB:s robot IRB 6650 som har en väldigt lång arm, vilket är en förutsättning för att kunna nå över alla tolv pallplatserna. Att roboten på ett så-här begränsat utrymme kan sortera på tolv pallar parallellt är unikt", säger Kurt Reimer, teknisk säljare på Löfqvist Engineering som konstruerat och levererat robotcellen.

Robotcell med många smarta lösningar

Löfqvist Engineering har genom åren designat flera robotlösningar till Apotea. Och behovet av automation bara ökar.

"E-handeln växer så det knakar och behovet av automation är stort för att utföra tunga moment som inte är lämpade för människor", säger Kurt Reimer.

I den nya palleteringsscellen finns många smarta lösningar för hanteringen av Apoteas paket. Att de kan väga upp till 30 kilo ställer till exempel särskilda krav, och för att inte riskera att skada de tunga paketen så lutar den sexaxliga ABB-roboten dem innan de ställs ner på pallen. Dessutom vägs paketen på väg in till roboten, som accelererar lite långsammare med de tunga paketen så att de inte ska gå sönder vid hanteringen.

  • Pär Svärdson, vd på Apotea.
  • Kurt Reimer, teknisk säljare på Löfqvist Engineering.

Digital tvilling och 3D-simulering i Robotstudio

Att designa avancerade robotlösningar som den här är utmanande, och i konstruktionen av Apoteas nya robotcell var RobotStudio därför ett viktigt verktyg. Innan installationen verifierade Löfqvist Engineering lösningen med hjälp av en digital tvilling och 3D-simulering.

"RobotStudio är ett väldigt kraftfullt verktyg som vi använder mycket. För att spara tid och undvika misstag gör vi ofta en virtuell tvilling av den anläggning som vi sedan bygger upp i verkligheten. På Apotea tänjer vi på gränserna för robotens kapacitet och gjorde därför en full simulering för att vara helt säkra på att vi inte hade räknat fel. Både åtkomlighet och cykeltid visade sig stämma bra med verkligheten", säger Kurt Reimer.

Arbetsmiljön har blivit mycket bättre

Den nya automationslösningen har markant ökat effektiviteten i Apoteas pakethantering. Dessutom har den haft stor inverkan på företagets arbetsmiljö. Lagerarbete är ofta både tungt och monotont, något som kan åtgärdas med hjälp av robotar.

"Vi jobbar mer eller mindre 24/7 och det är utmanande att hitta personal till alla de timmarna. Dessutom är det en besvärlig arbetsmiljö med stora, tunga paket. Nu har vi inte bara fått mycket bättre arbetsmiljö, de som jobbar här har gått från att bara stå och lyfta paket på dagarna till att lära sig hantera en robot. De har blivit oerhört mycket mer nöjda med sitt arbete", säger Pär Svärdson.

Fler robotlösningar i framtiden

På Apotea fortsätter paket efter paket med apoteksvaror att packas, lastas och skickas till företagets kunder. För att hantera det stora orderflödet kommer även investeringarna i moderna robotlösningar att fortsätta.

"Vi håller på att skissa på ytterligare en robotcell för de stora paketen. Även om den här skickar till tolv olika destinationer, vilket man kan tycka är mycket, så har vi faktiskt ännu fler. Därför skulle vi vilja ha en robotsyster eller broder som kunde stå och jobba parallellt", säger Pär Svärdson.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp