ABB och PACCAR ger elfordonskunder avancerade laddlösningar för lastbilar

ABB och PACCAR ger elfordonskunder avancerade laddlösningar för lastbilar

  • ABB:s laddteknik för elfordon ska elektrifiera en av de största tillverkarna av medeltunga och tunga lastbilar
  • PACCAR Parts ska tillhandahålla avancerade laddlösningar från ABB på upp till 350 kW för att betjäna PACCAR:s fordonsbestånd i Nordamerika och Europa
  • Samarbetet ökar drifteffektiviteten och hållbarheten för PACCAR:s omfattande återförsäljarnätverk på 2 265 platser i över 100 länder

ABB samarbetar med PACCAR, global ledare inom konstruktion, tillverkning och kundsupport av högkvalitativa lastbilar i premiumsegmentet för att ge PACCAR-återförsäljare och deras kunder ett sortiment av avancerade laddlösningar i fordonsbeståndet i Nordamerika och Europa. Enbart i USA står medeltunga och tunga lastbilar för cirka 25 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i transportsektorn.¹

”Samarbetet mellan ABB, en global ledare inom elektrifiering av fordonsflottor, och PACCAR, en av de största tillverkarna av medeltunga och tunga lastbilar, är en strategisk och hållbar satsning. Det kommer att snabba på expansionen och anammandet av elfordon liksom minska koldioxid- och bullerutsläppen inom transportsektorn”, säger Frank Muehlon, global chef för ABB:s division E-mobility. ”Precis som PACCAR ser ABB enorma möjligheter i en elektrifiering av lastbilsbranschen och vi åtar oss att leverera säkra, smarta och hållbara elektrifieringslösningar för laddning av fordonsbeståndet.”

Dessa innovativa elfordon har batterier som är kraftfulla nog för lastbilsmodeller som Peterbilt, Kenworth, DAF CF Electric och LF Electric som kräver snabb laddning på begäran vid de korta uppehållen på rutterna. ABB:s laddsystem optimerar laddningen av fordonsbeståndet med hög effekt vid snabba stopp eller laststyrd laddning på natten med lägre effekt för längre transportsträckor och för att klara de sista milen.

”Vi är glada över samarbetet med ABB om att nå ut med denna fantastiska lösning till våra kunder och återförsäljare i global skala”, säger John Rich, teknikchef på PACCAR. ”Kunderna får branschledande drifteffektivitet och miljömässiga fördelar med de utsläppsfria lastbilsmodellerna från Peterbilt, Kenworth och DAF tillsammans med ABB:s marknadsledande laddteknik för elfordon.”

Båda företagen satsar på hållbarhet när de betjänar sina kunder liksom i den egna verksamheten. PACCAR:s alla tillverkningsanläggningar är ISO 14001-certifierade och över 80 procent klarar noll avfall till deponi, medan ABB arbetar mot att uppnå cirkulär verksamhet såväl som koldioxidneutralitet genom att elektrifiera fordonsflottan, köpa in 100 procent förnybar och förbättra energieffektiviteten i den egna verksamheten till 2030.

Till redaktören:

  • USA förväntas, som en del av nyligen undertecknade Infrastructure Investment and Jobs Act, allokera 7,5 miljarder dollar för att bygga ut det nationella nätverket med elfordonsladdare och investera över 5 miljarder dollar i rena transitbussar för att påskynda anammandet av elfordon, minska luftföroreningarna och skapa jobb. ABB stöttar expansionen av landets laddnätverk och hjälper till att uppnå målen i lagen genom att erbjuda ett komplett utbud av ladd- och elektrifieringslösningar för bilar, lastbilar, bussar och varubilar liksom för fartyg och järnväg.
  • Hittills har ABB sålt över 680 000 elfordonsladdare på fler än 85 marknader; över 30 000 DC-snabbladdare och 650 000 AC-laddare, inklusive de laddare som säljs via Chargedot.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

PACCAR Parts, en division inom PACCAR, erbjuder laddstationer för elfordon som maximerar täckningen för hela utbudet av elfordon från Peterbilt, Kenworth and DAF med en uteffekt på mellan 20 och 350 kW. Kunderna kan förlita sig på kompetensen hos PACCAR Parts och deras infrastrukturpartners att skräddarsy lösningar för elfordonsladdning efter behoven hos fordonsflottor av alla storlekar. Elfordonsladdare kan köpas från återförsäljare av Peterbilt, Kenworth och DAF.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 9 februari 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

¹ Snabbfakta: U.S. Transportation Sector Greenhouse Gas Emissions, 1990-2019 (EPA-420-F-21-076, December 2021)

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp