ABB levererar robotar till Scanias nya batterimonteringsanläggning

ABB levererar robotar till Scanias nya batterimonteringsanläggning

  • Elektrifieringen av tunga fordon accelererar i och med att Scania investerar i en ny fabrik för batterimontering
  • ABB levererar robotar till en högautomatiserad produktionslinje i en toppmodern anläggning på 18 000 m2

ABB har ingått avtal med Scania, den ledande globala leverantören av transportlösningar, om att tillhandahålla ett omfattande utbud robotlösningar till Scanias nya högautomatiserade anläggning för batterimontering. Den nya anläggningen blir en viktig milstolpe på Scanias väg mot elektrifiering av tunga fordon. Scania ska investera över 1 miljard kronor (108 miljoner dollar) i anläggningen över flera år och den nya anläggningen i Södertälje förväntas vara i full drift 2023.

”Vi är glada att samarbeta med en av våra äldsta kunder och hjälpa dem att leverera deras elektrifieringsplan”, säger Joerg Reger, chef för ABB Robotics fordonsverksamhet. ”Fordonsindustrin har alltid legat i framkanten av automatiseringen. Men i och med övergången till elektrifiering står man inför förändringar i grossistledet av etablerade tillverkningsprocesser. Med vårt kunnande utformar och bidrar vi till att implementera den tillverkningsflexibilitet som är avgörande för marknadsledare som Scania när de ska leverera denna förändring.”

Tony Persson, chef för Scanias batterimontering, säger: ”Fabriken har utformats i enlighet med Scanias satsning att vara i framkanten av den industriella digitaliseringen, automationen och användningen av avancerad robotteknik för att slimma produktionsprocesserna med ökad flexibilitet. Det är där robotarna och lösningarna från ABB kommer in i bilden. För Scania är fabriken också en investering som ytterligare kommer att stärka Sveriges ställning som ett nav för banbrytande teknik vid den elektrifiering av tunga fordon som är avgörande för övergången till hållbara transporter.”

Den avancerade 18 000 m2 stora fabriken ska byggas bredvid Scanias anläggning för chassimontering i Södertälje och kommer att vara högautomatiserad från godsmottagning genom produktion och vidare till leverans. På fabriken kommer man att montera batterimoduler från celler från Northvolts batterifabrik i Skellefteå och de färdiga batteripacken levereras direkt till monteringshallen. Flera ABB-robotar involveras i monteringsprocessen, däribland modellerna IRB 390, IRB 4600 och IRB 6700 tillsammans med ytterligare lösningar som stöttar produktionsprocessen.

  • IRB 390
  • IRB 4600
  • IRB 6700

Detta blir första gången som ABB:s robot IRB 390 kommer att användas på en batteriproduktionsanläggning. Roboten, som ursprungligen tagits fram för förpackningsindustrin, kombinerar hastighet med kraft och kan montera kontaktplattor i batterier med hastigheten en platta per sekund, dygnet runt. ABB:s programvara RobotStudio® för simulering och programmering möjliggör full verifiering av produktionslinjen före driftsättning, något som avsevärt kortar ledtiderna och stöttar kvalitetsprocessen.

Scania och ABB har varit partners i över fyra decennier och samarbetar nu om att bygga upp en produktionsinfrastruktur för elfordon. De gjorde nyligen gemensam sak för att ta fram laddlösningar för fordon för tungt gods som också kommer att drivas av batterier från Northvolt. Northvolt-anläggningen – Europas största fabrik för litiumjonbatterier – har också utvecklats i samarbete med ABB.

ABB hjälper bilföretag samt komponent- och teknikleverantörer globalt med snabba, effektiva och flexibla tillverkningslösningar för att stötta utrullningen av en ny generation elektrifierade drivsystem. Företaget tillkännagav nyligen ett större samriskprojekt tillsammans med Kinas ledande leverantör av bildelar, HASCO, för att styra nästa generation av smart tillverkning med högeffektiva, miljömässigt hållbara automationslösningar. Senare i år öppnas också världens mest avancerade robotfabrik i Shanghai, där innovationer inom produktutveckling, artificiell intelligens och automationslösningar accelereras.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 24 februari 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp