Nytt samarbete för att elektrifiera tunga transporter i Västerås

Nytt samarbete för att elektrifiera tunga transporter i Västerås

  • Logistikföretaget AA Logistik tar första steget mot att elektrifiera sin tunga godstrafik
  • Samarbete med ABB och Mälarenergi har satt AA Logistiks första helt eldrivna lastbil i drift
  • AA Logistiks kunder får sina varor levererade med minskade koldioxidutsläpp och kan uppfylla klimat- och utsläppsmål kopplande till leveranser
Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister invigde den nya eldrivna lastbilen. Foto: Jonas Bilberg
Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister invigde den nya eldrivna lastbilen. Foto: Jonas Bilberg
center

Idag lanseras den första helt eldrivna lastbilen från AA Logistik officiellt på Finnslätten i Västerås. Lastbilen beräknas köra 1000 mil per år och kommer att möjliggöra en minskning av koldioxidutsläppen med 89 procent. Till år 2030 ska hela AA Logistiks fordonsflotta av 15 tunga lastbilar drivas med el.

”Vår målbild är att bli Finnslättens logistikhubb. Vi ska ta emot transporter som går på fossila bränslen och lasta om på elfordon innan godset går ut till slutkunderna på Finnslätten, och så småningom till hela Västerås. När Finnslätten växer fram som en ny stadsdel vill man begränsa antalet tunga fordon som kör här och vi kan bidra till en renare och tystare närmiljö”, säger Åsa Granlund, vd på AA Logistik.

Den eldrivna lastbilen, som är en del av "Vision Finnslätten" där industriområdet ska byggas ut för att bli en helt ny stadsdel med moderna lösningar för framtidens företag, invigdes idag av Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar. För att möta AA logistiks behov har samverkan mellan olika aktörer varit en av nycklarna. AA Logistik är experter på logistik, ABB och Mälarenergi på hållbar laddinfrastruktur. I projektet vill de visa på att med samarbete över gränserna går det snabbare att gå från ord till handling.

  • Niklas Gunnar, vd Mälarenergi, Eva Kvist Östgren, chef för ABB Sveriges e-mobilityverksamhet, Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister och Åsa Granlund, vd AA Logistik.

”Vi har en komplett lösning för laddinfrastruktur som är anpassad efter AA Logistiks verksamhet. Det gör det möjligt för dem att ställa om sin fordonsflotta utan att tappa fokus på sin kärnverksamhet”, säger Niklas Gunnar, vd på Mälarenergi.

En stor utmaning är tillgänglighet i infrastrukturen och därför var det avgörande att installera en egen laddare. Mälarenergi installerade därför en Terra DC-laddbox från ABB vid AA Logistiks fastighet på Finnslätten. ABB, som har produkter för alla laddstandarder gläds åt att även tung trafik börjar elektrifieras.

”AA Logistik är en förebild i branschen och visar att det går att köra även tunga fordon på el redan nu. Vår laddare ger dem flexibilitet eftersom den passar för både långtidsladdning på natten och för påfyllning av el under dagen vid behov”, säger Eva Kvist Östgren, chef för ABB:s e-mobilityverksamhet i Sverige.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp