Teknik, människor och samarbete tar Thomas framåt

Thomas Andersson har ett jobb där snabba lösningar möter strategiska beslut, och där små steg varvas med stora tekniksprång. Att han som kundansvarig på ABB är med och bidrar till ett bättre samhälle bäddar för meningsfulla arbetsdagar.

Varför vill du jobba? Hittar du svaret på den frågan har du också funnit en viktig nyckel till ett meningsfullt arbetsliv.

“Mitt ’varför’ är att jag vill bidra till ett bättre samhälle. Det kan jag göra genom att jobba med teknologier för effektiv resursanvändning och cirkulär produktion och därför är det väldigt spännande att jobba på ett bolag som har just det som drivkraft”, säger Thomas Andersson, som arbetar som kundansvarig på ABB.

Thomas Andersson. Foto: Jonas Bilberg.
Thomas Andersson. Foto: Jonas Bilberg.
center

Thomas Andersson pluggade till civilingenjör på Chalmers och kom först till ABB som trainee. Han blev kvar några år innan karriären tog honom vidare, och numera har han både hunnit jobba i kärnkraftsbranschen och varit med och byggt internationella läkemedelsfabriker och nordisk processindustri. Efter tio år på Siemens valde han i höstas att återvända till ABB.

”Jag kände att det var dags att göra något nytt och det blev ABB eftersom jag vill jobba i ett bolag med en bred portfölj och stor bas i svensk processindustri. Dessutom gillar jag att ABB, som är ett stort och ambitiöst företag, samtidigt är så flexibelt och att man på ett bra sätt kan balansera arbetet med privatliv, hälsa, barn och familj här.”

En del av kundens framgångssaga

Som kundansvarig för skogsindustrikoncernen Södra ser Thomas Andersson till att ABB:s åtaganden, service och supporttjänster levereras som överenskommet. Tillsammans med Södra identifierar han framtida behov och matchande ABB-lösningar för ökad konkurrenskraft. Att använda mindre resurser, råvaror och energi och samtidigt höja produktkvaliteten är en av de utmaningar som man gemensamt arbetar för att lösa, och Thomas jobbar tätt tillsammans med ABB:s olika produkt- och lösningsexperter inom elektrifiering, automation och digitalisering.

”Mitt mål är att ABB ska vara en möjliggörare och del av Södra framgångssaga. Jag trivs väldigt bra med att få fokusera helt och hållet på en och samma kund, och att få driva den kunden så långt som möjligt med hjälp av ABB:s lösningsportfölj. Att hjälpa en mogen svensk industri att vara lika konkurrenskraftig som en nybyggd fabrik i ett lågkostnadsland är en jättespännande utmaning. Med hjälp av teknik, människor och samarbete kommer vi att lyckas”, säger Thomas Andersson.

Mix skapar häftig dynamik

Thomas Andersson är glad att han efter många år på annat håll tagit steget tillbaka till ABB och stormtrivs ett halvår in på det nya jobbet. Han gillar att få jobba tillsammans med en mix av kollegor i alla åldrar, med olika bakgrund, livssituationer och erfarenheter. Det är mångfald som skapar en häftig intern dynamik och leveransförmåga, och som bäddar för intressanta och omväxlande arbetsdagar och kundprojekt.

”Jag är målinriktad och behöver en tydlig återkoppling på det vi gör. Därför gillar jag den problemlösande delen av jobbet, som när vi på nolltid kan laga en krånglande produkt eller fixa en leverans till Södra. Samtidigt är det otroligt spännande att sitta ner tillsammans med kunden för att diskutera var de ska vara om fyra-fem år. Vilka teknologier är då tillräckligt mogna? Vilka affärsmodeller kan vi gemensamt arbeta efter? Kommer vi att ha headset som projicerar data? Kommer medarbetare att sitta i kontrollrummen eller varsomhelst? Hur sparas och analyseras data? Jag gillar verkligen mixen av att både jobba väldigt konkret och samtidigt få lyfta blicken långt framåt”, säger Thomas Andersson.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp