Massafabrik minskar koldioxidutsläppet genom att övergå till en elektrisk torkprocess

Massafabrik minskar koldioxidutsläppet genom att övergå till en elektrisk torkprocess

  • Norsk massafabrik ersätter olja med el för att minska koldioxidutsläppen med 14 000 ton per år
  • ABB:s tyristorstyrenheter ger exakt styrning av de nya luftvärmarna och minimerar belastningen på elnätet
  • En miljöåtgärd som motsvarar en minskning av utsläppen från 7 000 bilar

Vafos Pulp, en norsk producent av oblekt massa för kartongtillverkning, börjar använda elektricitet i stället för olja i sin torkprocess, vilket har minskat anläggningens koldioxidutsläpp väsentligt. Företaget fasar ut en 9 megawatts oljepanna och börjar i stället använda eldrivna värmare som styrs med ABB-teknik.

Kragerø massafabrik, som producerar 80 000 ton massa per år, minskar koldioxidutsläppet med 14 000 ton per år från sommaren 2022. Det motsvarar det årliga totala utsläppet från 7 000 bilar med förbränningsmotor.

De nya luftvärmarna är energikrävande, och att de fungerar optimalt är avgörande för anläggningens säkerhet och effektivitet. Luftvärmarna är anslutna till tio ABB DCT880-tyristorstyrenheter, som styr strömförsörjningen till de elektriska värmeelementen.

Styrenheterna är placerade i containrar och har en effektoptimeringsfunktion som ser till att lasten hålls jämn, vilket minimerar risken för avbrott i det lokala elnätet. Integreringen av systemen var ett samarbetsprojekt mellan ABB och de norska systemintegratörerna EAS och Actemium Electro.

DCT880-styrenheterna har lång livslängd och innehåller toppmodern styrteknik och de senaste gränssnitten. Det innebär att Kragerø-fabrikens operatörer kan styra torkprocessen mer exakt än när olja användes. Övergången till elektricitet innebär även att det inte längre behövs något oljeförråd inom anläggningen.

”Förbränning av tjockolja i Norge är ett minne blott”, säger Roar Paulsrud, CEO för Vafos Pulp. ”Kunderna räknar med att vi är en del av övergången till hållbar produktion. Det är också viktigt att vår bransch bidrar till att minska koldioxidutsläppen i Norge.”

”Projektet i Kragerø är ett perfekt exempel på hur organisationer kan minska sina koldioxidutsläpp genom att använda moderna elektriska alternativ”, säger Lars-Fredrik Mathiesen, chef för ABB Motion i Norge. ”Eftersom det norska elnätet drivs i stort sett enbart med förnybar energi, kan åtgärder som den här visa vägen för andra inom branschen, vilket är avgörande för att uppnå regeringens målsättning att halvera koldioxidutsläppen fram till 2030.”

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhällen och industrier för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion driver ABB teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

ABB Motion håller världen igång – och sparar energi varje dag. Vi förnyar och flyttar fram gränserna för tekniken för att möjliggöra en framtid med lägre utsläpp för kunder, branscher och samhällen. Med våra digitalt aktiverade enheter, motorer och tjänster får våra kunder och partner bättre prestanda, säkerhet och tillförlitlighet. Vi erbjuder en kombination av domänexpertis och teknik för att leverera den optimala drivsystem- och motorlösningen för många olika tillämpningar inom alla industrisegment. Tack vare vår globala närvaro finns vi alltid i närheten för att betjäna våra kunder. Vi bygger vidare på över 130 års samlad erfarenhet inom elektriska drivlinor för att lära oss och bli bättre varje dag.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 25 maj 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp