MDU-studenter vinnare i ABB Sustainability Challenge 2022

Ta fram den mest hållbara lösningen för en bättre värld! Det var uppgiften när ABB Sustainability Challenge, ABB Motions årliga studenttävling, avgjordes. Vinnande laget presenterade en affärsmodell för att skapa energieffektiva lösningar i industrin.

Nu är årets upplaga av ABB Sustainability Challenge avgjord. Tävlingen arrangeras av ABB:s affärsområde Motion och är öppen för studenter på högskolor och universitet i Sverige. Den hålls inom ramen för ABB:s Energy Efficiency Movement – en kampanj för ökad användning av energieffektiva motorer och frekvensomriktare för att bekämpa klimatförändringarna.

I år fick studenterna i uppgift att formulera ett tävlingsbidrag inom området hållbarhet och energieffektiva elmotorer. Till finalen kvalificerade sig fem lag, de kom från Lunds universitet, Chalmers, KTH, Linköpings universitet och Mälardalens universitet.

– Vi arrangerar ABB Sustainability Challenge för att väcka intresse både för ABB och för energieffektivisering bland studenter. Det var fantastiskt att se hur engagerade unga människor är att bidra till klimatomställningen och jag är djupt imponerad av de spännande och innovativa tävlingsbidragen. Deltagarna visade stor förståelse för marknadsbehov, produkter och teknologier, säger Mikael Dahlgren, juryordförande och forskningschef på ABB Corporate Research.

Finalen i ABB Sustainability Challenge avgjordes i Västerås den 2 juni. Då fick finalisterna presentera sina tävlingsbidrag inför ABB:s expertjury. Vinnare blev ett lag med tre studenter från Mälardalens universitet: Ines Acinas Emperador, Simon Lindblom och Jade Cullinan. De hade skapat en affärsmodell som bygger både på cirkulär ekonomi och på open innovation, där data från smarta motorer som ABB leasar ut bidrar till innovativa vägar att arbeta på.

 Vinnare  laget från Mälardalens universitet: Simon Lindblom, Jade Cullinan och Ines Acinas Emperador.
Vinnare laget från Mälardalens universitet: Simon Lindblom, Jade Cullinan och Ines Acinas Emperador.

– Det vinnande laget kopplade affärsmodell med ny teknologi vilket ger nya möjligheter att skapa energieffektiva lösningar inom industrin. De hade förstått marknaden och upptäckt möjligheterna att med hjälp av produkter förbättra energieffektivitet i ett system, de hade sett vilka teknologier som är möjliggörare och åstadkommit en lösning som driver utvecklingen framåt, säger Mikael Dahlgren.

Vinnarna Ines Acinas Emperador, Simon Lindblom och Jade Cullinan läser en master i innovation och design på Mälardalens universitet. Nu ser de fram emot förstapriset – ett sommarjobb eller exjobb på ABB för att vidareutveckla sin idé.

– Till att börja med är priset en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta utveckla vår idé till dess fulla potential, säger Ines Acinas Emperador och Simon Lindblom.

– I framtiden skulle vi alla tre gärna jobba på ABB. För mig är det viktigt att arbeta för ett innovativt företag som bryr sig om viktiga ämnen, med värderingar som liknar mina. Du lägger ner en hel del tid och kraft på ditt arbete, och då vill jag att det ska bidra till att skapa en bättre värld, säger Jade Cullinan.

Förutom Mikael Dahlgren bestod juryn av Ulf Hellström, affärsområdeschef ABB Motion Sverige, Åsa Granli, säljchef ABB Motion Sverige, Kristina Carlquist, Manager, Synchronous Condensers, ABB Motion, Anders Nordström, Group Sustainability Program Manager, ABB och Peter Isberg, Digital Lead, ABB Motion Sverige.

  • Från vänster första raden: Caleb Svensson, Arun Maslekar, Oliver Wallin, Ines Acinas Emperador, Simon Lindblom, Jade Cullinan, Tomás Urdiales. Andra raden fr vä: Mikael Dahlgren, Anders Nordström, Åsa Granli, Kristina Carlquist, Ulf Hellström och Peter Isberg.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp