Lamiflex leder branschens utveckling med ny automationslösning

Lamiflex leder branschens utveckling med ny automationslösning

Bra paketering är viktigt när stål- och aluminiumindustrins tunga metallspolar ska transporteras. Lamiflex har utvecklat MultiWrapper – ett banbrytande koncept som höjer produktivitet och kvalitet vid paketeringen, samtidigt som arbetsmiljön förbättras

Tillämpningen

Paketering av metallspolar inom framför allt stål- och aluminiumindustri.  

Utmaningen

Utvecklingen inom paketering som ska skydda metallspolar från korrosion och transportskador har stått still i många år. Automationsgraden är låg, paketeringen är inte kostnadseffektiv och den är förknippad med dålig ergonomi för operatörerna.

Lösningen

Tillsammans med Arho har Lamiflex utvecklat MultiWrapper, ett system med två ABB-robotar som automatisk packar de tunga metallspolarna. Det innovativa konceptet har på kort tid visat sig förbättra produktivitet, ergonomi, ekonomi och kvalitet för Lamiflex kunder runt om i världen.

Genom att utveckla och implementera innovativa transportförpackningslösningar och processer för packning har Lamiflex blivit en världsledande leverantör av paketering inom stål-, aluminium- och kabelindustrin. Företagets erbjudande omfattar både material, maskiner och tjänster, och på huvudkontoret i Nyköping utvecklas löpande nya lösningar. Den senaste innovationen gäller paketering av metallspolar. 


"När vi sökte efter ett mer kostnadseffektivt sätt att förpacka metallspolar kom vi på idén att låta robotar göra paketeringen", säger Adrian Robèrt, vd på Lamiflex.

Det ledde fram till utvecklingen av MultiWrapper, en sofistikerad teknisk lösning med två ABB-robotar som effektivt lindar metallspolarna med plastfilm som förhindrar korrosion under transport och förvaring. Den automatiserade spolpaketeringslösningen har förändrat branschen – från att enbart slå in spolar i film har Lamiflex skapat ett helt koncept av kostnadseffektiv och användarvänlig paketering. Fördelarna med den nya lösningen är flera:

"Jämfört med manuell inslagning eller existerande teknologi så innebär MultiWrapper stora arbetsmiljöförbättringar för operatörerna. De slipper utföra det tidskrävande och inte särskilt ergonomiska bytet av filmrullar", säger Adrian Robèrt.

"Manuell paketering är dessutom en källa till kvalitetsbrister. Med pålitlig och konsekvent inslagning så ökar MultiWrapper kvaliteten på paketeringen och minskar därmed risken för kundklagomål på grund av transportskador."

Utvecklad i samarbete med Arho

MultiWrapper är utvecklad i samarbete med systemintegratören Arho, som designade, konstruerade, programmerade och byggde systemet åt Lamiflex. Att Arho har lång erfarenhet av automation och specialbyggda maskiner kom väl till pass eftersom arbetet innehöll flera utmaningar. 

"Vi använder ABB-roboten IRB 6700 som har tillräckligt långa armar för att kunna hantera den höga vikten och kraften som krävs för att dra ut plasten så att inslagningen får en fin yta. Att maskinen använder olika sorters plastfilm var en utmaning, eftersom vi vill att alla spolar ska se likadana ut när de är inslagna. Därför har vi sensorer och algoritmer för att hantera glansiga och matta ytor. RobotStudio var ett viktigt verktyg för att simulera systemet och verifiera idéer under utvecklingsarbetet", säger Andreas Rask, vd på Arho.

Ökar kapacitet och produktivitet

I MultiWrapper arbetar två ABB-robotar på var sin sida av den metallspole som ska paketeras. Beroende på rullens paketeringskod hämtar roboten lämplig film: ska rullen transporteras på båt behövs kraftigare skydd än om den ska transporteras med lastbil.  Efter att roboten hämtat rätt plastfilm slår den automatiskt in spolen. Skulle filmen ta slut under paketeringen så slänger roboten själv den gamla filmrullen och hämtar en ny, utan något onödigt uppehåll. 

"En av de positiva aspekterna med maskinen är att vi kan slå in spolar på båda sidorna av robotarmen. På så sätt blir stopptiden väldigt kort. Medan operatörerna laddar eller lossar metallspolar på ena sidan av maskinen så slår roboten in på den andra sidan. MultiWrapper ökar alltså både kapacitet och produktivitet i paketeringsprocessen", säger Adrian Robèrt.

  • Andreas Rask, vd på Arho
  • Adrian Robèrt, vd på Lamiflex.

Förbättringar för amerikanska kunden

Med MultiWrapper vänder sig Lamiflex till olika typer av kunder i stål- och aluminiumindustrin. Det handlar både om att erbjuda högre kvalitet och förbättringar för operatörer hos industrier som idag slår in spolar manuellt. För dem som redan tagit steget till automatiserad inslagning innebär MultiWrapper ett betydligt mer kostnadseffektivt koncept med högre produktivitet än den traditionella teknologin på marknaden.

Några som kan skriva under på det är det amerikanska gruv- och metallföretaget Spartan Steel Coating i Michigan. När efterfrågan på deras metallspolar ökade behövde de en lösning som kunde slå in fler rullar fortare för att hantera den ökade produktionen. Efter bara några månader med MultiWrapper är förbättringarna betydande. 

"Jämfört med vår gamla maskin har vi har nästan fördubblat hastigheten och vi har kunnat minska den av manuella paketeringen till mindre än två procent av allt vi slår in. För våra operatörer är den ergonomiska förbättringen enorm", säger Jeremy Graves på Spartan Steel Coating.

"Med MultiWrapper kan vi slå in mycket tajtare spolar som ser mer professionella och tilltalande ut för våra kunder. Att vi tack vare maskinen kan använda allt förpackningsmaterial, även i slutet av rullarna, innebär både kostnadsbesparingar och miljövinster."

Fler funktioner i framtiden

MultiWrapper-konceptet är byggt för att kunna utökas med ytterligare funktioner i framtiden. Lösningen är kompatibel för att möjliggöra smart, uppkopplad tillverkning med tillgång till produktionsdata i realtid. På Lamiflex och Arho har man många planer för hur Multiwrapper ska kunna vidareutvecklas för att skapa ännu högre kundvärde. Där är ABB:s robotar och teknologi en viktig möjliggörare:

"Arho har varit partner till ABB i över 20 år och vi har installationer som gjordes för två decennier sedan som fortfarande fungerar. Planen är att det här systemet också ska leva i över 20 år. Vi ser fram emot att ta nästa steg i utvecklingen", säger Andreas Rask.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn X WhatsApp