ABB bygger världens mest avancerade robotfabrik i Shanghai

Milstolpsinvesteringen kommer att kombinera uppkopplade digitala tekniker och toppmoderna samarbetande robotar med banbrytande forskning om artificiell intelligens för att skapa den mest sofistikerade, automatiserade och flexibla framtidens fabrik

  • Investeringen på 150 miljoner dollar innebär en stärkning av ABB:s position som nummer 1 på världens största robotmarknad
  • Ett utvidgat FoU-center på plats kommer att påskynda digitala innovationer och framsteg inom artificiell intelligens
  • Tack vare innovativ fabriksdesign får man ut maximalt av varje produktionsmeter
  • Bygger vidare på de 2,4 miljarder dollar ABB har investerat sedan 1992 i Kina, nu företagets största marknad

ABB, pionjär inom digital teknik, tillkännager att man gör en ny stor investering i Shanghai värd 150 miljoner dollar för att bygga världens mest avancerade, automatiserade och flexibla robotfabrik – ett banbrytande center där robotar bygger robotar. Det nya tillverkningscentret i Kangqiao nära ABB:s vidsträckta robotcampus i Kina kommer att kombinera företagets uppkopplade digitala tekniker, inklusive lösningarna i ABB Ability™, med toppmoderna samarbetande robotar och innovativ forskning om artificiell intelligens för att skapa den mest sofistikerade och miljömässigt hållbara ”framtidens fabrik”. Centret förväntas vara i drift i slutet av 2020.

Dagens tillkännagivande innebär en betydande milstolpe för ABB som Kinas robottillverkare nummer ett liksom en kritisk global tillväxtinvestering för företaget på världens största robotmarknad. Under 2017 såldes en av tre robotar i världen till Kina, som köpte närmare 138 000 enheter. Idag har ABB cirka 5 000 medarbetare i Shanghai och företagets robotverksamhet i Kina har över 2 000 ingenjörer, tekniska experter och driftschefer på 20 anläggningar runt om i landet. ABB har investerat mer än 2,4 miljarder dollar i Kina sedan 1992 och har där över totalt 18 000 anställda.

ABB och Shanghai kommun undertecknade idag också ett omfattande strategiskt samarbetsavtal som fokuserar på att stötta industri, energi, transport och infrastruktur i regionen och att stötta tillverkningsprojektet ”Made in Shanghai”. Avtalet undertecknades av Shanghais borgmästare Ying Yong och ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer.

”Kinas satsning på att omvandla sin tillverkning är en vägledning för resten av världen”, säger Spiesshofer. ”Den strategiska tillämpningen av de senaste teknikerna för artificiell intelligens, avancerade robotar och molnbaserad datahantering blir ett recept för alla länder som vill ha en globalt konkurrenskraftig tillverkningsbas. Shanghai har blivit ett viktigt center för avancerat tekniskt ledarskap – för ABB och världen. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Shanghais borgmästare Ying Yong, andra samhällsledare och våra kunder när vi lanserar denna stora expansion av ABB:s substantiella närvaro i Kina. Vi bygger vidare på vår resa att bli Kinas ledande robottillverkare som inleddes i Shanghai för över två decennier sedan.”

Visar vägen med en digital framtidens fabrik – skräddarsydda lösningar och bättre prestanda

Den nya Shanghai-fabriken får ett antal maskininlärningslösningar, digitala och samarbetande lösningar för att göra den till den mest avancerade, automatiserade och flexibla fabriken i robotindustrin samt ett FoU-center på plats som kommer att bidra till att snabba upp innovationer inom artificiell intelligens. Fabriken kommer att använda sig av en ny, global designstrategi som ABB tillkännagav tidigare i år och kommer att avsevärt öka både bredd (typ av robotar) och djup (varianter av varje typ) på de robotar som kan tillverkas på plats – det går att göra fler och snabbare anpassningar för att tillgodose kundbehoven.

ABB kommer också att kunna kombinera den utvidgade robotportföljen i ett nästan obegränsat antal skräddarsydda lösningar. ”Konceptet för den här fabriken är detsamma som vi ger våra kunder varje dag: investera i automatiseringslösningar som ger flexibilitet och smidighet att växa i vilken riktning som helst beroende på marknaden”, säger Sami Atiya, chef för ABB:s division Robotics and Motion. ”ABB är stolt över att kunna hjälpa våra kunder i Kina och runt om i världen med lösningar som drar maximal nytta av de senaste teknikerna för att möta utmaningarna med massanpassningar, snabbare cykler och konstant förändring, något som blivit det nya normalläget – till och med på våra egna fabriker.”

Hela Shanghai-fabriken utformas som en digital tvilling, och får intuitivt skräddarsydda paneler för ledning, ingenjörer, operatörer och underhållsexperter för att kunna fatta rätt beslut. Detta inkluderar insamling och analys av information genom ABB Ability™ Connected Services om hälsa och prestanda hos ABB:s robotar på fabriken för att säkerställa tidig identifiering av potentiella avvikelser. Utöver att undvika kostsamma stilleståndstider erbjuder ABB Ability™ avancerade digitala lösningar som kan förbättra prestanda, tillförlitlighet och energianvändning liksom tillgången till världens bästa plattformar, som företagsmolnet Microsoft Azure, den första internationella allmänt tillgängliga molntjänsten i Kina.

En innovativ design som bättre tillvaratar produktionsutrymmet

Den nya fabriken får en innovativ, flexibel planlösning baserad på sammankopplade öar med automatisering istället för fasta monteringslinjer. ABB:s automatiserade logistiklösningar kommer att användas på hela anläggningen med bland annat automatiskt styrda fordon som förarlöst kan följa robotarna när de rör sig genom produktionen och tillhandahålla delar från anpassade stationer. Detta innebär att produktionen kan anpassas och skalas effektivt allt efter förändringarna på Kinas robotmarknad utan behov av ytterligare kapacitetsutvidgningar.

Per Vegard Nerseth, Managing Director för ABB:s Robotics-verksamhet, säger: ”Det är en stor förskjutning från att se på fabriksstorlek och CAPEX-investeringar som sättet att tillgodose en framtida efterfrågan. Konceptet bakom vår nya fabrik handlar om att få ut den smartaste och mest flexibla användningen av varje produktionsmeter. Det beror på att vi kombinerar smidiga automatiseringslösningar med våra medarbetares stora kompetens.”

Som hjälp att övergå till massanpassning av tillverkningen och för att säkerställa högsta produktivitetsnivå och flexibilitet kommer den nya Shanghai-fabriken i hög grad att använda ABB:s programvara SafeMove2, vilken gör att människor och robotar kan arbeta säkert nära varandra. Dessutom kommer ABB:s YuMi-robotar att möjliggöra nära samarbete vid många av de monteringsstationer av mindre komponenter som behövs för att tillverka en ABB-robot.

ABB kom tidigt in på den kinesiska robotmarknaden och är den första globala robottillverkaren i landet som har en komplett lokal värdekedja, inklusive FoU, tillverkning, systemintegrering och service. Genom ett nära kundsamarbete har ABB hjälpt till att introducera många nyheter inom lokal tillverkning, inklusive Kinas första linjer för bilpress, svets och lackering; den första monteringslinjen för mobiltelefoner och den första automatiserade presslinjen för vitvaror.

”Året 2018 utmärker sig med 40-årsjubileet av Kinas policy för reformer och öppning”, säger dr Chunyuan Gu, ordförande för ABB China och chef över region Asien. ”ABB kom tidigt till Kina och vi har nu en fullt lokaliserad värdekedja som stöds av Kinas anmärkningsvärda ekonomiska och sociala utveckling. Som marknadsledare inom Kinas robotindustri är vi glada över att kunna bygga vidare på dessa framgångar och fortsätta tillväxttakten på våra investeringar.”

Den nya Shanghai-fabriken – med ett omfattande FoU-center på plats – kommer att spela en central roll i ABB:s globala robotleveranssystem, tillsammans med företagets nyligen uppgraderade fabrik i Västerås samt fabriken i Auburn Hills i Michigan, där ABB förblir den enda globala robotleverantören med en amerikansk tillverkningsnärvaro.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom kraftnät, elektrifieringsprodukter, industriell automatisering samt robotar och drivsystem. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 130 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering med två tydliga värdeerbjudanden: att transportera elektricitet från kraftverk till eluttag samt att automatisera industrier från naturresurser till färdiga produkter. Som huvudpartner till ABB Formel E, den helt eldrivna internationella motorsportklassen hos FIA, tänjer ABB på gränserna för e-mobilitet för att bidra till en hållbar framtid. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 147 000 medarbetare. www.abb.com.

Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat den 27 oktober 2018. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

 

 

 

 

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp