ABB samverkar med Samotics för att bredda sina tjänster för tillståndsövervakning

ABB samverkar med Samotics för att bredda sina tjänster för tillståndsövervakning

  • ABB och Samotics går in i ett strategiskt partnersamarbete för att bredda ABB:s tjänster för övervakning av utrustningsstatus till att omfatta även svåra miljöer och miljöer under vatten
  • ABB förvärvar 10 procents ägarandel i Samotics, som är en ledande leverantör av elektrisk signaturanalysteknik (ESA) för motordriven industriell utrustning
  • Den gemensamma ambitionen är att förflytta sig till nästa nivå av tillståndsövervakning genom att tillsammans utveckla avancerade digitala lösningar inriktade på energieffektivitet och driftsflexibilitet

ABB och Samotics, en ledande leverantör av ESA-teknik och ett snabbväxande, ungt företag i Nederländerna, har ingått ett strategiskt långsiktigt partnersamarbete för att erbjuda utökade tjänster för tillståndsövervakning. Samarbetet kommer att öka båda företagens möjligheter att skapa mer insikt i maskinhälsa och energieffektivitet. Som ett första steg kommer ABB att integrera Samotics plug-and-play-övervakningslösning i det egna erbjudandet. De ekonomiska villkoren för avtalet är inte kända.

Samotics teknik kompletterar den väletablerade tjänsten ABB Ability™ Condition Monitoring för drivlinor, en sensorbaserad lösning som analyserar tillstånd och prestanda för roterande utrustning. Samotics SAM4-teknik, som baseras på elektrisk signaturanalys (ESA), innebär en utökning av ABB:s applikation för tillståndsövervakning av motordriven industriell utrustning, eftersom den inte kräver installation av sensorer ute på fältet. Det innebär att SAM4 kan användas för maskiner i tuffa miljöer och undervattensmiljöer.

Så här säger Adrian Guggisberg, VD för ABB Motion Services: ”Vår strategi är att bygga ett ekosystem tillsammans med ledande tjänsteleverantörer som kan bidra till våra kunders samlade framgångar. Med Samotics delar vi ambitionen att tillsammans utveckla digitala tjänster som ger ännu större insikter i ett bredare tillämpningsområde för att hjälpa våra kunder att fatta bättre beslut. Partnerskapet kommer också att skapa ännu högre värde av digitala tjänstelösningar, vilket ökar vår årliga avkastning.”

Och så här säger Jasper Hoogeweegen, VD för Samotics: ”Ett strategiskt partnersamarbete med ABB öppnar dörrar till potentiella kunder världen över och hjälper oss att skala upp vår verksamhet. Samtidigt delar vi samma attityd och åtagande att bidra till att lösa utmaningar inom tillförlitlighet och energieffektivitet.”

Utvecklingen av ett system som utnyttjar båda parametrarna kommer att ge industriella operatörer en mer detaljerad bild av anläggningens hälsotillstånd, så att de kan fatta bättre beslut för att optimera underhållet, öka tillförlitligheten och minska stilleståndstiden.

Samotics har kunnat visa att SAM4 är ett robust och skalbart system. Det används redan inom avloppsvatten- och vattensektorn, stål- och kemikalieindustrin och har etablerat sig som en snabbväxande installationsbas med tusentals övervakade utrustningar.

ABB planerar att lansera Samotics teknik till kunder före utgången av 2022 som en del av ABB:s växande tjänsteerbjudande för roterande utrustning.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom att koppla samman mjukvara med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 105 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. www.abb.com

ABB Technology Ventures (ATV) är en riskkapitalenhet inom ABB (NYSE: ABB). ATV letar efter banbrytande teknikföretag som ligger i linje med ABB:s mål att skriva framtidens industriella digitalisering. Sedan bildandet 2009 har ATV investerat cirka 300 miljoner dollar i nystartade företag som spänner över en rad olika sektorer, bland annat robotik, industriell IoT, AI/maskinininlärning, energiomställning, cybersäkerhet, elektrisk mobilitet, smarta byggnader och distribuerad energi. För mer information, besök www.abb.com/ventures.

Samotics är en ledande leverantör av tillståndsövervakning i realtid för att optimera prestanda och energieffektivitet hos växelströmsmotorer och roterande utrustning. Ett expertteam av datavetare, mjukvaruutvecklare och tekniska specialister har utvecklat en AI-driven plattform som stöder globala industriföretag i att minska energispill och oplanerade driftstopp. www.samotics.com

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 23 september 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp