Tarkett lyfter produktion med teknik från ABB

Tarkett lyfter produktion med teknik från ABB

Mindre risk för fel, färre kassationer och sparad tid. För Tarkett blev installationen av ABB Recipe Manager en stor framgång. Nu installeras receptsystemet på fler produktionslinjer.

Med 34 produktionsanläggningar, över tio tusen anställda globalt och kunder i mer än hundra länder är Tarkett en av världens största golvtillverkare. Företagets anläggning i Ronneby, som tillverkar homogena vinylgolv till främst offentliga miljöer, är en viktig kugge i koncernen och en spjutspets inom digitalisering och hållbarhet. Här är investeringar i ny teknik en viktig förutsättning för konkurrenskraftig produktion, och nyligen installerades ett nytt receptsystem, Recipe Manager för golvtillverkningen.
– Recipe Manager utvecklades tillsammans med Tarkett för att uppfylla deras behov av flexibel och enkel hantering av parameterstyrning för golvtillverkning. Det var ett lyckat projekt som genomfördes effektivt av våra ingenjörer och med stort engagemang från Tarkett, säger Ronny Athle, projektledare från ABB.

Tarketts iQ-golv är kända för hög slitstyrka och lång livslängd.
Tarketts iQ-golv är kända för hög slitstyrka och lång livslängd.
center

Hållbart och kostnadseffektivt

Recipe Manager är kopplat till styrsystem ABB Ability™ System 800xA och gör det möjligt för operatören att med ett enkelt knapptryck ställa om hela produktionslinjen.
– Systemet sköter sig självt och operatörerna behöver inte vara lika mycket på tårna som tidigare. Eftersom Recipe Manager loggar eventuella problem får vi en helt annan uppföljning än förr, och vi slipper reklamationer på grund av att man manuellt glömt att ställa om värden. Systemet bidrar till minskat spill och färre reklamationer vilket är mer hållbart och innebär sparade kostnader för Tarkett, säger Adam Nilsson, automationsingenjör på Tarkett.

Det är många parametrar som hanteras i Tarketts golvtillverkning. I Recipe Manager byggs databaser för varje produkt, och efter installationen har Tarkett kontinuerligt byggt på systemet med fler parametrar för de olika produkterna. Nu ska Recipe Manager installeras på fler produktionslinjer som styrs med System 800xA.
– Våra tekniker kommer löpande med önskemål om att lägga in fler värden i receptsystemet, och kvalitetsavdelningen ser ett värde i att ha Recipe Manager på alla produktionslinjer, säger Adam Nilsson. 

Tarketts nya kontrollrum.
Tarketts nya kontrollrum.
center

Nytt kontrollrum med EOW

På Tarkett finns en lång historia av framgångsrikt samarbete med ABB. När Tarkett förra året konsoliderade sin processövervakning till ett nytt kontrollrum levererade ABB två EOW:er, Extended Operators Workplaces: stora operatörsstationer med avancerade bord med multipla datorskärmar anpassade för System 800xA. I stället för flera mindre kontrollrum är verksamheten nu samlad i ett toppmodernt kontrollrum som ger Tarketts operatörer överblick över alla processer.
– Vi har fått ett väldigt bra kontrollrum. Tekniken har fungerat bra och arbetsmiljön har blivit mycket bättre, säger Adam Nilsson.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp