Framtidens isolationsmaterial testas i ABB:s nya labb

Framtidens isolationsmaterial testas i ABB:s nya labb

Ett efterlängtat labb står klart. Ordentligt utökade testmöjligheter, säkrare arbetsmiljö och bättre energieffektivitet väntar i nya Electrical Insulation Systems Lab på ABB Corporate Research Center i Sverige.

Nu är det nya Electrical Insulation Systems Lab på ABB:s forskningscenter i Västerås igång. ABB har investerat i en ny ugn och ett nytt testområde med modern test- och mätutrustning för elektrisk och termisk provning av isolationsmaterial. Och det nya labbet är efterlängtat. 

– För att utveckla framtidens isolationssystem krävs infrastruktur och möjligheter att testa. Det handlar om komplexa system där även små ändringar kan ha stor inverkan på slutprodukten, och för att ABB:s produkter även fortsättningsvis ska hålla hög kvalitet är det viktig att testa innan några ändringar görs, säger Göran Paulsson, Principal Scientist på ABB Corporate Research.

I det nya labbet kommer isolationssystem att testas på en rad olika sätt. Här ska man göra avancerade spänningshållfasthetstester, prova olika typer av isolationsmaterial, mäta elektriska förluster, jämföra olika material och göra detaljerade kvalitetsanalyser.

  • Nu är nya Electrical Insulation Systems Lab på ABB Corporate Research Center klart. ABB har investerat i en ny ugn och ett nytt testområde med modern test- och mätutrustning för elektrisk och termisk provning av isolationsmaterial.
  • I Corporate Reserach nya labb kommer statorlindningens isolationssystem att sättas på hårda prov: ”Det är stor efterfrågan på sådana här tester, så ett bra labb har verkligen saknats”, säger Göran Paulsson, Principal Scientist.

– Det är stor efterfrågan på sådana här tester, så ett modernt och fullt utrustat labb har verkligen saknats. ABB har ett stort testprogram på gång, så att labbet står klart nu är väldigt bra tajming. De närmaste månaderna kommer vi att få hit ett stort antal provhärvor från ABB:s enhet Machines, och vi är fullbokade minst ett halvår framåt, säger Göran Paulsson.

Förutom att testa statorlindningens isolationssystem arbetar Göran Paulsson och hans kollegor också med att ta fram morgondagens isolationssystem. Arbetet fokuserar på att finna nya alternativa material med lika bra teknisk prestanda som de material som används idag, men med den viktiga skillnaden att de också bidrar till en bättre arbetsmiljö.

– Electrical Insulation Systems Lab spelar stor roll både i den framtida utvecklingen av isolationsmaterial och för kvalificering av nya leverantörer. Tack vare den här investeringen är vi verkligen tillbaka på banan igen, och med ännu bättre förutsättningar än tidigare, säger Göran Paulsson.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp