ABB levererar krafthanteringssystem till BHP:s Jansen kaliumkarbonatprojekt i Kanada

ABB levererar krafthanteringssystem till BHP:s Jansen kaliumkarbonatprojekt i Kanada

  • Ett digitalt, automatiserat system ska säkerställa energieffektiva och säkra verksamheter i Jansen kaliumkarbonatprojekt steg 1 i Saskatchewan i Kanada
  • Integrationen av kraft- och processteknik i en av världens största kaliumkarbonatanläggningar kommer att förbättra övervakningen av elektrisk utrustning och transformatorstation för maximal tillgänglighet

BHP har valt ABB som leverantör av ett krafthanteringssystem för Jansen kaliumkarbonatprojekt i Kanada. Projektet ska ge näringsrik kaliumgödsel som bidrar till ett mer hållbart lantbruk globalt. Det globala resursföretaget driver Jansen kaliumkarbonatprojekt steg 1 med en budget på 5,7 miljarder dollar, som väntas starta sin första produktion i slutet av 2026.

Ordern omfattar ABB Ability™ System 800xA Power Control Library, en digital applikation för övervakning av industriella elektriska system. Det ska hjälpa BHP på resan mot en automatiserad, elektrifierad och digitaliserad anläggning där teknikerna kan övervaka anläggningen och snabbt utföra felsökning. Systemet täcker den elektriska transformatorstationsutrustningen på distans och kommer att minska den tid som behövs för feldiagnos och problemlösning.

BHP:s helägda Jansen kaliumkarbonatprojekt i Saskatchewan i Kanada planeras bli den största kaliumkarbonatgruvan i världen med en inledande kapacitet på 4,5 miljoner ton/år i Jansen steg 1, och med en potential på 16–17 miljoner ton/år genom framtida utveckling. Kaliumkarbonat är ett kaliumrikt salt som används som gödningsmedel för att förbättra kvaliteten och utbytet för lantbruksgrödor. Det är ett viktigt näringsämne som ökar i betydelse då tillgången på odlingsbar mark minskar och jordens befolkning ökar. Idag produceras ungefär 70 miljoner ton globalt på en marknad som är beroende av Kanada och nya kaliumproducerande regioner.

  • ABB Ability™ System 800xA Power Control Library kommer att hjälpa BHP på sin resa mot en automatiserad, elektrifierad och digitaliserad anläggning.
  • ABB kommer att integrera kraft- och processteknik i en av världens största kaliumkarbonatanläggningar.

ABB kommer att säkerställa hög tillgänglighet och effektivitet på energiförsörjningen till processen. BHP får också tillgång till data om den elektriska transformatorstationen och elektrisk utrustning. Databasen kommer att byggas upp med tiden, så att det går att identifiera trender och vidta åtgärder.

”ABB kommer inte enbart att säkerställa hög tillgänglighet, processynlighet och energihantering, utan kommer också att påvisa kompatibilitet med ett styrsystem från tredje part i detta viktiga projekt”, säger Max Luedtke, Global Head of Mining på ABB Process Industries. ”Våra team har arbetat inom den kanadensiska kaliumkarbonatsektorn i flera årtionden och ser fram emot att uppnå ännu större förståelse för området med hjälp av nya tillgängliga data och notifieringar.”

ABB har nyligen breddat sin programvara till ABB Ability System 800xA Power Control Library så att den innehåller fler alternativ för att kommunicera med och styra elektriska enheter i hela kraftinfrastrukturen för gruvdrift och mineralbearbetning.

ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s ~ 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen.

ABB:s affärsområde Process Automation är ledande inom automation, elektrifiering och digitalisering för process- och hybridindustrin. Vi tjänar våra kunder med en bred portfölj av produkter, system och end-to-end-lösningar, inklusive vårt # 1 distribuerade styrsystem, programvara och livscykeltjänster, branschspecifika produkter samt erbjudanden inom mätning- och analys, marin. Som den globala # 2 på marknaden bygger vi på vår djupa domänexpertis, vårt mångsidiga team och globala fotavtryck och är dedikerade till att hjälpa våra kunder att öka konkurrenskraften, förbättra deras avkastning på investeringarna och köra säkra, smarta och hållbara verksamheter. go.abb/processautomation

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 6 december 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp