ABB Formel E säsong 9 kör grönt i Mexiko

ABB Formel E säsong 9 kör grönt i Mexiko

  • ABB intar rollen som officiell laddleverantör då säsong 9 av det helt elektriska världsmästerskapet inom motorsport inleds i Mexico City
  • Det nya avsnittet av ABB Decoded tar en titt på utvecklingen och implementeringen av ABB:s tävlingsladdare för Formel E
  • ABB:s videoserie om FIA Girls on Track fortsätter under säsong 9, och den senaste videon är tillgänglig här

Den nya Gen3-eran av ABB FIA Formula E World Championship drar igång under helgen med ABB som officiell laddleverantör i och med att serien återvänder till Mexico City för första omgången av säsong 9.

Tjugotvå helt nya tävlingsbilar av Gen3 ska tävla på racerbanan Autodromo Hermanos Rodriguez i Mexico City. Den snabba banan är med sina långa raksträckor parat med några snäva kurvor på Foro Sol-stadion väl lämpat att visa upp racingseriens nya bilprestanda. Det är också den högst belägna racerbanan under säsongen på 2 250 m över havet.

Daniela Lužanin, chef för partnerskapet för ABB Formula E, säger: ”Mexico City är med sin otroliga atmosfär och sina passionerade fans den idealiska platsen att lansera en viktig milstolpe för ABB:s samarbete med Formel E – den första racertävlingen som officiell laddleverantör. Nu, mer än någonsin, kan vi använda serien som en plattform för att hjälpa till att tänja på teknikens gränser och skapa en mer hållbar framtid.”

Inför den första tävlingen i Gen3-eran ger ABB:s chef för divisionen E-mobility, Frank Muehlon, inblickar i ABB:s nya tävlingsladdare för Formel E i det senaste avsnittet av podden ABB Decoded. Muehlon diskuterar utvecklingen av laddteknik, utmaningarna med att producera en laddare för den tuffa motorsportmiljön och lärdomar för ABB:s laddteknik till landsvägarna. Poddsändningen tittar också på de enorma framsteg som gjorts i elfordonsinfrastrukturen de senaste 15 åren och kommande steg för att ytterligare uppmuntra till och underlätta för ett anammande av elfordon.

ABB i Mexiko

ABB inledde sin verksamhet i Mexiko för över 75 år sedan och har sedan dess infört en innovativ teknik i landet för att bidra till en mer hållbar framtid. Idag har ABB över 5 000 medarbetare i Mexiko och har genomfört ett många större projekt i områden som elinfrastruktur, smarta hamnar, förnybar energieffektivitet och e-mobilitet.

Ett exempel på detta bidrag genom teknik är ett elenergiomvandlings- och övervakningssystem som installerats i en ny anläggning i Veracruz för världens största livsmedels- och dryckesföretag. Lanseringen av systemet resulterade i en lägre energiförbrukning och minskat underhåll utöver en ökad tillförlitlighet i strömförsörjningen. Kombinationen av de tekniska lösningar som tillhandahölls möjliggjorde en 30 procentig minskning av utrymmet och 70 procentiga besparingar av underhållet, förutom en ökning av tillförlitligheten med 40 procent och en ökning av säkerheten med 70 procent. I kommunen Ecatepec i Mexiko, med en befolkning på närmare 2 miljoner invånare, krävdes det nya mobilitetslösningar för att trafikera det svårgenomträngliga territoriet. Sedan 2014 har ABB samarbetat med företaget Mexicable och de mexikanska myndigheterna för att utveckla det första linbanesystemet för kollektivtrafik i Mexiko. Detta eltransportsystem har förbättrat livskvaliteten för områdets invånare genom att restiden har minskat till max 29 minuter för tidigare långa och osäkra vägar.

FIA Girls on Track

Den här säsongen fortsätter ABB med den framgångsrika videoserien FIA Girls on Track som en del av det fortlöpande samarbetet med gräsrotsprogrammet. I den första videon 2023 förklarar Julia Pallé, hållbarhetschef för Formel E, vilken roll hon har, hur hennes karriär sett ut och vikten av projekt som FIA Girls on Track.

För andra året i följd stöttar ABB eventet FIA Girls on Track som äger rum på racerbanan. Eventet erbjuder flickor i åldern 8 till 18 år möjlighet att utforska de olika aspekterna av motorsportindustrin genom ett antal olika aktiviteter och workshoppar. ABB leder än en gång en workshop som fokuserar på ABB-robotar där företaget lyfter fram en av de mest innovativa samarbetande robotarna – YuMi. Den här säsongen har ABB också en extra workshop från affärsområdet Electrification som kommer att visa upp ABB:s laddteknik.

Efter tävlingen i Mexico City fortsätter serien till Diriyah i Saudiarabien i slutet av månaden för en dubbeltiteltävling som hålls nattetid på de historiska gatorna. Säsongskalendern består av 16 tävlingar på 11 olika platser runt om i världen, inklusive några nya värdstäder: Hyderabad, Cape Town, São Paolo och Portland.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen.  www.abb.com

Om Formel E och ABB FIA Formula E World Championship:

Världens första helt eldrivna tävling FIA World Championship, och den enda sport som certifierats för nettonoll-utsläpp sedan början, innebär att ABB tar de dramatiska tävlingarna till stadskärnorna i världens mest ikoniska städer. Det ger världens ledande biltillverkare en elitmotorsportsplattform i syfte att accelerera innovationen för elfordon.

Formel E-nätverket för team, tillverkare, partners, tv-bolag och värdstäder förenas av en passion för sporten och en tro på potentialen att accelerera en hållbar utveckling och skapa en bättre framtid för människor och planeten. www.FIAFormulaE.com

För mediefrågor om Formel ber vi er kontakta media@fiaformulae.com

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 12 januari 2023, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp