I norr öppnade sig nya möjligheter för Manne

I norr öppnade sig nya möjligheter för Manne

Manne von Ahn Öberg tog steget från Stockholm till Skellefteå, och från egenföretagare till anställd på ABB. Nu kan han uppfylla sina drömmar om utveckling i arbetet och bättre kvalitet i livet.

En unik utveckling pågår i norra Sverige. Här drivs den gröna omställningen framåt med satsningar på fossilfritt stål, batteritillverkning och vätgas. Manne von Ahn Öberg på ABB i Skellefteå är en av dem som flyttat norrut och bosatt sig mitt i händelsernas centrum.

"När jag var 20 flyttade jag till Stockholm för att uppfylla mina drömmar. Då lämnade jag Västerbotten för att det inte fanns möjlighet att göra det jag ville här. Det har hänt ofantligt mycket sedan dess. Efter alla år såg jag nu en chans att komma tillbaka för att uppfylla nya drömmar om utveckling och bättre kvalitet i livet", berättar han.

Det kommande decenniet behöver industrin i Norr- och Västerbotten rekrytera tiotusentals nya medarbetare. Manne von Ahn Öberg har tidigare jobbat som konsult och egenföretagare. För ett år sedan valde han att för första gången bli anställd.

"På ABB såg jag möjligheter att fortsätta utvecklas och få de bästa utmaningar jag kan tänka mig. Jag hade lärt känna ABB:s kultur när jag jobbade som konsult, och här finns en beaktan för människor som jag sällan sett innan", säger Manne von Ahn Öberg.

"Jag hade ett par olika anställningserbjudanden och jämförde företagens förmånspaket och hur de tog hand som sina anställda. På ABB fanns en stark kultur och trygg tillvaro som jag tror hänger ihop med att man funnits som industriföretag i över hundra år. Jag tycker dessutom att förmånen att få köpa aktier i företaget känns jätterolig. Det gör att jag kan ta del av ABB:s utveckling på ett annat sätt."

  • Som avtalsledare för flerteknikavtal är Manne von Ahn Öberg ansvarig för de serviceavtal ABB har med stora industrikunder.
  • Fritiden präglas mycket av äventyr med familjen på hav, i skog och berg. Dessutom skapar och producerar Manne musik i den egna ”kyrk-studion”.
  • Sedan han slog sig ner sig i den gamla kyrkan i Jävrebyn har Manne funnit en annan livskvalitet där han kan styra över tid och fritid och erbjuda sina barn bättre harmoni och balans.

Uppskattar mötet med kunder

Med automation, elektrifiering och digitala lösningar är ABB en del av de norrländska industrisatsningarna. Som avtalsledare för flerteknikavtal är Manne von Ahn Öberg ansvarig för de serviceavtal ABB har med stora industrikunder.

"Jag hjälper våra kunder med affärsutveckling på ett hållbart sätt. Att jobba som avtalsledare är mångfacetterat. Det finns till exempel så många gamla motorer kvar i industrin som drar oändligt mycket ström, och en av mina utmaningar är att få kunderna att förstå att de med energieffektivisering både kan tjäna pengar och förbättra miljön. Det är mötet med våra kunder som är det roligaste och viktigaste i mitt jobb", säger han.

Manne von Ahn Öberg saknar inte det fria företagarlivet från förr. Han saknar inte heller storstadens myller. I norr var det enklare att hitta ett personligt boende, och sedan han slog sig ner sig i den gamla kyrkan i Jävrebyn har Manne funnit en annan livskvalitet där han kan styra över tid och fritid och erbjuda sina barn bättre harmoni och balans.

"Vi tar vara på alla säsonger. Jag bor alldeles vid havet och på sommaren kör vi omkring med vår gamla snipa i den underbara skärgården. På vintern har vi en skidkoja i Kåbdalis. Det är mycket skönare att leva här uppe. Så är det bara."

Fakta om Manne von Ahn Öberg

  • Titel: Avtalsledare på ABB i Skellefteå
  • Ålder: 56 år
  • Utbildning: Spänner över många olika områden, bland annat elteknik, digitalisering och affärsutveckling.
  • Bor: Jävrebyn
  • Fritidsintressen: Äventyr med familjen på hav, i skog och berg. Skapar och producerar musik i den egna ”kyrk-studion”.

Länkar

Kontakta oss

Nedladdningar

Dela artikeln

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp