Positioner nodig? ABB heeft diverse positioners in het assortiment

Wilt u uw gas- en vloeistofstromen zo optimaal mogelijk beheersen? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u de stroomsnelheid van gassen en vloeistoffen zo nauwkeurig mogelijk kunt regelen. Het meest gekozen - en tevens nauwkeurigste - instrument voor deze taak is een positioner. ABB heeft diverse positioners in het assortiment en legt u graag uit waarom u voor een positioner van ABB zou kiezen. Benieuwd naar alle functies van een positioner? Lees dan verder, wij leggen het voor u uit!

Nood aan assistentie?

Wat is een positioner?

Een positioner, ook wel klepstandsteller genoemd, is een instrument dat een nauwkeurige en snelle controle over de stroomsnelheid kan krijgen die de keerklep positie regelt. Dankzij een keerklep kan de snelheid van gassen en vloeistoffen geregeld worden. Zodra de massastroom te snel stroomt, kan de klepstandsteller de positie van de keerklep iets meer dichtzetten. Stroomt de massastroom te langzaam? Dan kan de klepstandsteller de positie van de keerklep juist iets meer openzetten. In principe kunnen we dus concluderen dat een positioner eigenlijk simpelweg een regelaar is voor de positie van de keerklep.

Het regelen van massastroomsnelheden is van essentieel belang omdat een foutieve snelheid van deze stromen een (zeer) negatieve impact kan hebben op de kwaliteit van de gas- en vloeistofstroom. Daarnaast garandeert een positioner ook de veiligheid van werknemers die in een gevaarlijke omgeving werkzaam zijn. Vanzelfsprekend heeft de klepstandsteller ook een positieve invloed op de machine prestaties en het milieu.

Welke soorten positioners zijn er?

ABB heeft in totaal drie soorten positioners in het assortiment, namelijk:

 

 

Elke positioner heeft zijn eigen voor- en nadelen. ABB legt kort uit wat de eigenschappen zijn van elke positioner. Het is belangrijk om te weten dat de keuze voor een klepstandsteller afhankelijk is van het medium - zoals lucht of elektriciteit -  dat u gebruikt om de actuator te verplaatsen.

Pneumatische- en elektropneumatische positioner

De naam zegt het eigenlijk al, de pneumatische positioner verzendt en ontvangt pneumatische signalen. Dit soort positioners kunnen een grote hoeveelheid kracht leveren om een kleppositie te bewegen. Ze bieden daarnaast een snelle, gevoelige en nauwkeurige positionering van pneumatische enkel- of dubbelwerkende, lineaire of roterende bewegingsactuatoren.

Digitale positioner

Een digitale positioner is een elektronisch configureerbare positioner welke auto-aanpassing bevat om de inbedrijfstellingstijd te verkorten. Daarnaast zorgt een aanpassingsprogramma voor een optimale controle van de positie tot het instelpunt bereikt is. We kunnen stellen dat een digitale positioner de meest nauwkeurige klepposities verzorgt. Een digitale positioner is daarom echter ook vaak hoger in aanschaf. Echter heeft een digitale positioner wel een lager persluchtverbruik.

PositionMaster EDP300 van ABB: hét ultieme instrument

De ABB PositionMaster EDP300 is het ideale digitale instrument om de stroom- en drukregeling van massastromen zoals aardgas te regelen en beheersen. Deze elektronisch configureerbare en gebruiksvriendelijke klepstandsteller is speciaal ontworpen voor montage op lineaire of roterende aandrijvingen en beschikt ook over communicatiemogelijkheden. Dankzij de geavanceerde prestaties kan de EDP300 4 tot 20 mA met HART aan. 

 
 

Ondanks het kleine en compacte ontwerp heeft de EDP300 een zeer laag gasverbruik, met name tijdens de stationaire klepstand. De volledig automatische bepaling van de regelparameters zorgt voor een aanzienlijke tijdsbesparing en een optimaal regelgedrag. Daarnaast kan de toevoerdruk naar de EDP300 variëren van 1,4 bar tot 10 bar (20 tot 145psi). De PositionMaster EDP300 is uiteraard geschikt voor de meest uitdagende bedrijfsomstandigheden. Ook hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de maximale bloedingslimiet opgesteld door de EPA, aangezien de EDP300 een maximale steady-state bloeding heeft van < 0,03 kg/u (<0,015 scfm).

 

Bent u benieuwd hoeveel perslucht u kunt besparen met de ABB EDP300? Gebruik dan onze online persluchtkostenberekening om er direct achter te komen. Het is snel en eenvoudig!

Klaar om al uw gas- en vloeistofstromen te beheersen?

Bent u er klaar voor om kosten te besparen op het regelen van uw gas- en vloeistofstromen? Kies dan voor een positioner van ABB. We hebben voor diverse actuatoren de juiste positioner op voorraad.Daarnaast kan uw klepstandsteller al binnen enkele dagen geleverd worden. Wilt u meer informatie over welke positioner het beste aansluit bij uw wensen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Hebben wij u al overtuigd? Dan kunt u hier uw ABB-channel partner vinden. Een ABB-channel partner brengt de producten en diensten van ABB rechtstreeks tot aan uw voordeur. Daarnaast kunnen ze hun diepgaande kennis van de lokale markten met u delen en zijn ze vertrouwd met de gedefinieerde flowmeters en processen van ABB.

  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language