Het jaar 1910

Na 18 jaar aan het roer gestaan te hebben van zijn eigen ingenieursbureau, besluit Huibert Doyer in 1910 om zich terug te trekken. Op dat moment dreigt zelfs de liquidatie van het bedrijf. Sterft deze voorloper van ABB Nederland een vroege dood?

Chef de bureau Bakker, zeg maar de officemanager, komt uiteindelijk met de oplossing: Sinds 1895 is het ingenieursbureau de officiële vertegenwoordiging van Brown Boveri Cie (BBC) voor de Nederlandse markt en wie weet zien zij brood in het bedrijf. Bakker weet BBC er van te overtuigen om een aandelenbelang te nemen om zo hun eigen positie in Nederland veilig te stellen. En zo geschiedde. Met behulp van privékapitaal nemen ook de twee nieuwe directeuren Bakker en Roothaan zelf een aandeel in het bedrijf. En daar hoort een nieuwe naam bij. Doyer & Co verandert officieel in de nieuw opgerichte N.V. Electriciteitsmaatschappij Electrostoom. Hiermee is het goedingeburgerde telegramadres van de firma de kern van de nieuwe bedrijfsnaam geworden.

Met het nieuwe kapitaal én vertrouwen in de toekomst slaat Electrostoom in 1914 de vleugels uit naar een op maat ontworpen bedrijfsgebouw in Hillegersberg, het dorpje onder de rook van Rotterdam. Het gemeentebestuur is dusdanig verrukt over de komst van het elektrotechnische bedrijf dat de straat naar de activiteiten van de firma vernoemd wordt: Electroweg!
In 1914 verhuist Electrostoom naar een nieuw en op maat ontworpen bedrijfsgebouw in de toen nog zelfstandige gemeente Hillegersberg nabij Rotterdam.

Eerste Wereldoorlog

Donkere wolken dreigen echter aan de horizon… Enige maanden na de verhuizing breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Nederland kiest weliswaar geen partij in het conflict, maar als een neutraal landje omringd door oorlogsgeweld worden ook hier de gevolgen steeds voelbaarder. De import van belangrijke grond- en hulpstoffen wordt met de dag moeilijker. Er is geen ontkomen aan: de binnenlandse productie loopt terug, diverse goederen en producten worden schaars en de prijzen stijgen. Zelfs de voedselvoorziening verloopt moeizaam. Ook al heeft Electrostoom veel last van de malaise, toch besluit de directie om voor het personeel extra rantsoenen melk beschikbaar te stellen.

Na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog breken de roaring twenties aan. Als het landelijke midden- en hoogspanningsnet aangelegd wordt, krijgen steeds meer Nederlanders thuis stroom! Een onvoorstelbare luxe en de opmaat naar de doorbraak van vele nieuwe producten vol technische snufjes. Electrostoom pakt zijn graantje mee: naast industriële apparatuur worden er ook elektrische kachels, strijkijzers, ovens en elektrisch handgereedschap verkocht.

De spoorwegen maken voorzichtig aanstalten om het stoomtijdperk achter zich te laten: vanaf 1924 krijgen de hoofdlijnen een bovenleiding met 1500 Volt gelijkspanning. Volop werk aan de winkel voor Electrostoom dus!

Auto herstel

In het straatbeeld verschijnen in deze jaren tussen de paard-en-wagens ook steeds vaker auto’s. Electrostroom springt ook in deze markt met een speciale afdeling auto-onderdelen: accubatterijen, stroomverdelers, dynamo’s en koplampen. Veel producten komen uit de Brown Boveri-fabrieken. 
De autoherstelwerkplaats in 1935.
Om het serviceniveau verder te vergroten wordt er zelfs een heuse autoherstelwerkplaats ingericht. Een belangrijk deel van de nieuwe producten wordt door Brown Boveri-fabrieken geproduceerd. Daarnaast verwerft Electrostoom de vertegenwoordiging van firma’s die met hun producten goed aansluiten op het leveringspakket. Het aanhaken op nieuwe ontwikkelingen, uitbreiden van het leveringspakket en het bieden van optimale service was toen al in het DNA van de onderneming verankerd!
Select region / language