Global site

Samarbete en framgångsfaktor i ABB-projekt

Tillsammans blir starkare! Det visar projektet för Kraftringen i Lund, där kombinationen av ABB:s skickliga serviceorganisation och Mekano Industrisupport, som är en auktoriserad partner till ABB, borgade för ett lyckat byte av frekvensomriktare.

Dela sidan

Text: Lena Bergman. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

När det lokala energibolaget Kraftringen i Lund skulle genomföra ett omfattande byte av frekvensomriktare blev det ABB som vann upphandlingen. Förmågan att leverera en komplett lösning, ett bevittnat gott samarbete och den lokala förankringen var avgörande faktorer.

– En fördel med ABB är att vi kan erbjuda en helhetslösning. Och att vi, trots att vi är ett globalt företag, också är lokala, säger Martyn Bathurst, säljare på ABB Motion Service. 

ABB levererade sju stycken ACS880 frekvensomriktare med skåp till Kraftringen. Den mekaniska installationen och elektrisk inkoppling gjordes av Mekano Industrisupport i Helsingborg. Som ABB:s lokala samarbetspartner har de blivit certifierade att göra jobb enligt ABB:s riktlinjer.

– Det här var första gången vi gjorde ett projekt tillsammans med Mekano. Vi kompletterar varandra mycket väl och fick en bra start på samarbetet, säger Martyn Bathurst. 

Kommunikation nyckel till framgång

Under två veckor i våras genomfördes demontering, montering och igångkörning av frekvensomriktarna på plats hos Kraftringen. Inledningsvis fanns både ABB, Mekano Industrisupport och Kraftringen på plats för att tillsammans gå igenom alla förutsättningar för projektet. Det la grunden till ett smidigt samarbete. 

– Vi hittade en bra ny lösning. ABB projektledde och vi från Mekano jobbade med elarbete och elsäkerhet. Samarbetet fungerade väldigt bra, säger Adam Palmér, servicetekniker på Mekano Industrisupport.

– Projektet gick över förväntan, det tycker nog både vi, ABB och Kraftringen. ABB har en väl genomarbetad metodik som vi kunde förhålla oss till. Den goda kommunikationen, både innan, under och efter projektet, var en viktig nyckel till framgång. Tack vare den kunde alla frågetecken lösas omedelbart, säger Magnus Lexhag, säljansvarig på Mekano Industrisupport.

Alla vinner på att samarbeta

Projektet i Lund är ett bra exempel på att mervärden skapas när företag samarbetar, och både på Mekano Industrisupport och ABB ser man fram emot att utveckla affärsrelationen ytterligare.

– ABB är ett stort företag, men de har inte oändliga resurser. Tillsammans kan vi lämna mer kostnadseffektiva anbud, och Mekano tillför en extra dimension när vi kan hjälpa ABB att komma åt lokala kontrakt. Som ett mindre företag måste Mekano vara världsbäst på plats, och med våra idéer och erfarenheter kring smidiga lösningar kan vi bidra till ABB, säger Magnus Lexhag.

– Alla vinner på att samarbeta! Partners som Mekano har lokal erfarenhet och känner kunden lika väl som vi, och över tid så kan vi växa och bli starkare tillsammans, håller Martyn Bathurst med.

Frekvensomriktarprojektet till Kraftringen är nu klart, och även slutkunden Kraftringen är nöjd såväl med genomförande som med resultat. 

– Har man en etablerad samarbetspartner vill man fortsätta arbeta med den; och en serviceorganisation med goda referenser hade vi poängsatt extra i upphandlingen. Nu är projektet besiktigat och det har inte varit några störningar sedan vi tog frekvensomriktarna i drift. Vi är nöjda med hela projektet, säger Mats Borisson, elingenjör på Kraftringen.
 

Läs mer

  • Kontakta oss

    Skicka in din förfrågan så kontaktar vi dig

    Kontakta oss