- Me löysimme tämän kohteen alun perin sattumalta. Emme hakeneet aktiivisesti uuttaa kotia, mutta tämän nähtyämme, ihastuimme kokonaisuuteen niin täydellisesti, että ostopäätös syntyi salamavauhdilla. Alun perin tämän kohteen sähköistys oli suunniteltu perinteisen asennustavan mukaisesti, mutta se oli matkan varrella muutettu moderniksi väyläratkaisuksi, joka mahdollisti kodinohjausjärjestelmän. Älykäs ohjaus oli meille yksi viehätys yleisilmeen ja lämpöisen tunnelman lisäksi. Valaistuksen ohjaus kodinohjausjärjestelmän kautta on mitä oivallisin ratkaisu. Itse asiassa talon moderni sähkösuunnitelma oli yksi monista asioista, joka vaikutti ostopäätöksemme, talon emäntä toteaa.
- Meillä kodinohjausjärjestelmä lisää asumisen viihtyisyyttä ja turvallisuutta ihan joka päivä. Sen lisäksi näimme, että järjestelmän valinta oli panostus tulevaisuuteen. Se nostaa ja säilyttää kiinteistön arvoa, koska yhä useammat haluavat modernia tekniikkaa ja älykkäitä toimintoja.
Sähköurakoinnin ammattilainen, Tehomen Oy:n toimitusjohtaja Jukka Voutilainen on työssään erikoistunut pientalojen kodinohjausjärjestelmien maailmaan ja vastasi Villa Kapee -urakoinnista. Hän vahvistaa Kivistön asukasperheen näkemykset älyratkaisujen tilasta.
- ITC:n ja tietojärjestelmien kehityksen myötä väyläpohjaiset kodinohjausjärjestelmät ovat tulleet jäädäkseen. Niillä saadaan paljon asumismukavuutta. Tietoisuus lisääntyy koko ajan ja pientalojen rakentajat ovat entistä valveutuneempia. Kohtuullisella lisäinvestoinnilla saadaan pitkäaikaista käyttöhyötyä ja kodin arvoa turvaavaa tekniikkaa.
- Ammattipuolella osa urakoitsijoista on lähtenyt mukaan uuteen ja osa ei. Me olemme ottaneet kehityksen uutena haasteena vastaan pelkäämättä tarttua siihen. Väylätekniikka luo perinteiseen asennustapaan verrattuna selvää kilpailuetua ja erottuvuutta. Olen huomannut, että uuden osaamisen avulla ja asiakkaan toiveet täyttämällä tai jopa ylittämällä on mahdollisuus rakentaa uutta ja kannattavaa liiketoimintaa. ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmä on asukkaalle äärimmäisen helppokäyttöinen. Symbolien vuoksi ei tarvita mitään erityistä atk-osaamista. Meidän tehtävämme on nostaa esiin mahdollisuuksia ja tietoisuutta älykkään tekniikan tulosta uudisrakentamiseen, Jukka Voutilainen tiivistää.
Villa Kapeessa kodinohjausjärjestelmä mahdollistaa kodin valaistuksen ohjauksen erilaisten tilanteiden mukaan, esimerkiksi arkiaamu, viikonlopun tunnelma, siivouspäivä tai illanvietto. Asukkaat voivat valita tilanteet täysin oman elämäntilanteensa mukaisesti ja säätää kodin ohjauksen noudattamaan niitä yhdestä paikasta valittuina.
- Minusta on hienoa se, että voimme jo valmiiksi luoda joka päivälle ja päivän erilaisille hetkille tilanneohjauksia. Arkiaamuisin valot syttyvät keittiöön jo valmiiksi ja viikonloppuisin ne voi ohjata syttymään myöhemmin.
- Valolla on aina ollut meille iso merkitys. Nyt nautimme siitä, että tässä kodissa on riittävästi valolähteitä. Lisäksi niiden käyttö on äärimmäisen helppoa, valoja voi ohjata jopa tabletilla.
Perhe nauttii päivisin isojen ikkunoiden tuomasta valosta, mutta iltaisin näkymät verhotaan näyttävillä verhoilla. Korkealla aulatilassa olevia verhoja ohjataan automatiikalla.
– Verhot ovat mukana tilanneohjauksissamme. Erityisesti aulan korkeassa tilassa sähköisesti ohjautuvat kaihdinverhot ovat arjen ihanuus. Niiden käyttö manuaalisesti olisi lähes mahdotonta.
Kodinohjausjärjestelmässä on myös sisäänrakennettuna astronominen kello. Se seuraa vuoden kierron myötä muuttuvia valaistusolosuhteita ja sytyttää vaikkapa pihavalot, kun illat alkavat pimentyä. Valon määrä on aina sopiva, ilman, että sitä pitää päivittäin ja edes kuukausittain säätää.
- Tähän asti kaihtimien ja markiisien, valojen, lämmityksen, ilmanvaihdon, jäähdytyksen ja ovipuhelimien yhtäaikainen ohjaus on vaatinut suuren määrän työtä. Nyt tämä kaikki voidaan toteuttaa väyläkaapeloinnin ansiosta nopeasti ja helposti yhdellä ohjausjärjestelmällä,
ABB:n aluemyyntipäällikkö Zan Pujol toteaa.
Villa Kapeessa ohjausjärjestelmään yhteydessä oleva ABB-Welcome-ovipuhelin rekisteröi vieraan tulon ja alkaa näyttää kuvaa eteisessä olevan kosketusnäytön kautta. Terassivalot syttyvät ovikellon soidessa, jotta tulija voidaan nähdä paremmin. Ovipuhelimen videokamera tallentaa kuvat ovella kävijöistä turvallisuussyistä.
Villa Kapeessa kaikki ohjaukset sijaitsevat keskusyksikössä, mikä on esimerkiksi muunneltavuuden kannalta käytännöllistä. Ohjauksia on tosin mahdollista myös hajauttaa painikkeisiin eri puolelle asuntoa tilanteen vaatiessa.
- Tässä kohteessa keskusyksikkö sijaitsee koko asunnon keskellä, jolloin kaapelointimatkat ovat lyhyet. Se mahdollistaa kustannustehokkaan kaapeloinnin, Pujol toteaa.
- Ohjaavalle sähkötekniikalle kannattaa varata riittävästi tilaa suunnitteluvaiheessa, Jukka Voutilainen toteaa. Uutta tekniikkaa on mahdollista talon elinkaaren aikana laajentaa ja muuttaa yksilöllisten tarpeiden myötä.
Tänä päivänä asiakkaat ovat valveutuneita ja käyttävät erilaista tekniikkaa muutenkin. Kodinohjausjärjestelmän käyttöönotto on helppoa ja asukas voi tehdä sen hyvin omatoimisesti. Käyttöopastukseen ja luovutukseen kannattaa kuitenkin varata riittävästi aikaa.
– Jos ostat huipputekniikkaa edustavan auton, haluat varmasti tutustua sen manuaaliin huolellisesti ja ajan kanssa, jotta tiedät miten kulkupeli toimii. Sama logiikka pätee kodinohjaukseen, voit hyödyntää tekniikan hienouksia vain, jos tunnet ne, Voutilainen muistuttaa.
Katso myös