ABB:s smarta sensorer säkrar driften hos Waggeryd Cell

På Waggeryd Cell installeras just nu 146 stycken ABB Ability™ Smart Sensor för övervakning av kritiska drifter i massabruket. Med sensorer kan traditionella motorer och lager omvandlas till smarta, trådlöst anslutna enheter.


Från periodiskt till preventivt underhåll. Med smarta sensorer från ABB automatiserar Waggeryd Cell underhållet i massabruket, och säkrar samtidigt verksamheten från kostsamma produktionsstopp.

”Nu kommer vi att kunna övervaka och tidigt identifiera problem, innan några processer stoppas. Hela vår produktion är en lång lina, och det räcker att en drift ska fallera för att allt ska stanna. Varje stopp som vi kan undvika är värt mycket pengar”, säger Andreas Råvik, fabrikschef på Waggeryd Cell.

Med flis från sex sågverk i Småland tillverkar Waggeryd Cell pappersmassa främst till kartong. En stor del av produktionen går på export. Företaget, som producerar 180 000 årston massa, är en modern fabrik med hög verkningsgrad. Produktionen ökar stadigt, men den internationella konkurrensen är tuff och marginalerna små. Något utrymme för oplanerade stopp i produktionen finns inte.

”Tidigare har vi haft manuella kontroller, men det blir långt mellan dem. Nu kommer kritiska delar av anläggningen att automatiskt övervakas dygnet runt. Vi kommer att se ändringar i trender som vi kan styra underhåll och åtgärder efter”, säger Tommy Bäckman, ansvarig för mekanik och underhåll på Waggeryd Cell.

”Med den information vi får från sensorerna så kan vi öka den interna kunskapen om driften. Det gör oss starkare”, säger Andreas Råvik.

Sensorerna på Waggeryd Cells motorer övervakar bland annat pumpar, fläktar, transportband, raffinörer och växellådor. De mäter driftskritiska parametrar som effektförbrukning, varvtal, frekvenser och temperaturer. Data analyseras via en säker molntjänst, och ABB följer upp såväl larmande sensorer som trender över tiden.

”Med ABB Ability Smart Sensor kan vi mäta, ta hand om data och reagera i tid. Ser vi en stigande trend så kan det vara ett lager som behöver smörjas eller något som behöver skruvas fast. Men det kan också vara större problem på gång där det krävs en insats för att förhindra haveri”, säger Gustav Zackrisson, säljare på ABB Motor- och generatorservice.

I det serviceavtal som Waggeryd Cell skrivit med ABB ingår kvartalsrapporter med anläggningens status och rekommendationer. I årsrapporten ingår även en energianalys med kartläggning av anläggningens energiutnyttjande.

”Nu har Waggeryd Cell minskat risken för oplanerade driftstopp, samtidigt som de sänker underhållskostnaderna och förlänger utrustningens livslängd. De har fått nya förutsättningar att arbeta med förebyggande underhåll och att optimera massabrukets prestanda”, säger Gustav Zackrisson.

”ABB har hela kedjan från produktion av motorer till service av dem. När vi med ABB Ability Smart Sensor även kopplar på digitalisering så ökar vi kundvärdet ytterligare.”
 

Dela sidan

Läs mer

Loading documents
  • Kontakta oss

    Skicka in din förfrågan så kontaktar vi dig

    Kontakta oss
Select region / language

Populära länkar