Ren energi från våra hav

ABB är en del av ett samarbetsprojekt med CorPower Ocean, som har utvecklat en prototyp i form av en boj som utnyttjar vågkraften och omvandlar den till elkraft.


Projektet med den här typen av vågkraft startade 2012 med hjärtläkaren Stig Lundbäck, som fick idén från hur ett hjärta arbetar i kroppen. Det är en annorlunda vågkraftsteknik som presenteras mot tidigare lösningar inom området. Bojen i vattnet som rör sig två till tre meter uppåt och nedåt, förstärks med resonans när den alstrar energi från vågorna.

Balansera framtida elsystem
Vågkraft är en mycket mer förutsägbar energikälla jämfört med till exempel vind, där det går att göra mycket säkrare prognoser var någonstans det kommer att gå hög sjö. Vågkraft ger också en mycket mer stabil elkraft och kan jämna ut de toppar och dalar som sol- och vindkraft genererar. Vågkraft blir dessutom billigare i längden. Att lägga till vågenergi i energimixen är ett attraktivt sätt att balansera våra framtida elsystem, vilket gör det till en viktig komponent för att möjliggöra övergången till 100 % förnybar energi.

Vad kan ABB hjälpa till med?
Två mellanspända motorer, där den ena ska driva själva testriggen och den andra motorn ska hjälpa till med energilagringen. Dessutom ingår frekvensomriktare, programmering, installation och driftsättning från ABB. Fokus på förnybar energiframställning är en viktig del för att klara de energiutmaningar vi har framför oss. ABB erbjuder produkter och tjänster som ger ett avgörande bidrag till ökad hållbarhet. Mer än hälften av ABB:s globala försäljning är teknik som bidrar till att eliminera orsakerna till klimatförändringar. 

En prototyp i skala 1: 2 har testats i vattnet utanför Skottland. ABB är nu delaktig i nästa fas av projektet, där den fullskaliga testriggen byggs upp. År 2022-2023 är planen sedan att bygga en park av bojar i full skala för att börja generera vågkraftsenergi i ett elnät.

Dela sidan

 

Läs mer

Frekvensomriktare
Loading documents
  • Kontakta oss

    Skicka in din förfrågan så kontaktar vi dig

    Kontakta oss
Select region / language

Populära länkar