Sommerstudent i ABB Norge: – Lærerikt og spennende!

Sommerstudent i ABB Norge: – Lærerikt og spennende!

Hver sommer tar ABB Norge imot sommerstudenter ved våre kontorer rundt om i landet. Studerer du teknologi, kommunikasjon, markedsføring eller forretningsutvikling, og synes teknologi og energi er spennende, kan du søke om plass hos oss neste sommer!

Årets studenter fikk utdelt prosjekter som strakk seg over en periode på 6-10 uker. Samtidig fikk de mulighet til å bli kjent med ABB, utfordre seg selv, bygge nettverk, tilegne seg relevant arbeidserfaring og være med på mye gøy! Ingeniørstudentene som fikk prøve seg hos ABB i sommer kom fra skoler som NTNU, NMBU, UiT og University of Kent. Her forteller et knippe av dem hva de har jobbet med, og hva de har fått ut av oppholdet.

Connected Services

Marius Renå (23), Bendik Westerheim-Hjemås (23) og Martine Kristoffersen (21) var sommerstudenter i avdelingen Connected Services. Her ble de tildelt en åpen oppgave som omhandlet utslipp i industrien og hvordan det kan reduseres. Målet var å utforme noe som ABB kan dra nytte av samtidig som det møter kundebehov.

Marius, Bendik og Martine utenfor ABBs hovedkontor på Fornebu.
Marius, Bendik og Martine utenfor ABBs hovedkontor på Fornebu.
center

– Vi brukte data lagret i sky for å se på hvordan vi kunne lage noe som kunne hjelpe til med å redusere utslipp. Vi fikk en veldig åpen oppgave og muligheten til å definere og forme den selv, noe jeg synes var spennende, sier Martine. Hun studerer elektronisk systemdesign og innovasjon på NTNU i Trondheim. Etter en innledende analyse av utslippsproblemet, industribehov og ABB sin posisjon, landet sommerstudentene på å utvikle et dashboard.

– Dashboardet visualiserer løpende utslipp ved industrianlegg, og tilbyr beslutningsstøtte for drift basert på en utslipps- og energiøkonomisk modell drevet av kunstig intelligens, forteller Bendik.  Han studerer industriell økonomi og teknologiledelse med spesialisering i datateknologi og kunstig intelligens, også på NTNU.

– Først gjorde vi research for å finne et mer spesifikt «problem» vi ønsket å løse. Vi så spesifikt til olje- og gass -sektoren, utslippsberegninger og finansielt knyttet til utslipp og utslippskvoter. Vi hentet reelle data fra sky, som ble utgangspunktet for beregningene vi gjorde i Node-RED og videre ble vist i et dashboard. I tillegg undersøkte vi muligheten for å optimalisere driften for å redusere utslipp samtidig, sier Martine.

Node-RED er en enkel og visuell plattform for å lage automatisering og programmering uten å måtte skrive mye kode. Dette gjør det til et kraftig verktøy for automasjon og IoT-applikasjoner. Resultatet ble et dashboard som viste ulike parametere som kan gi verdi for kunden med tanke på utslipp og mulig støtte til utslippsreduksjon.

Studentene beskriver prosessen som lærerik. Først og fremst understreker de viktigheten av tverrfaglig samarbeid for å skape bærekraftige løsninger. For Bendik var det viktig å se hvordan man kan kombinere teknologisk ekspertise med forretningsforståelse for å løse virkelige problemer.  

– Gjennom utviklingen av utslipps-dashboardet har jeg sett hvordan tekniske og økonomiske modeller kan støtte beslutninger i industrielle sammenhenger. Jeg ser frem til å ta med denne innsikten videre i studiene og karrieren min, sier han.

Martine trekker også frem muligheten til å kunne lære av hverandre.

– Jeg synes også det var veldig interessant å få jobbe på et relevant prosjekt, med god støtte og innspill fra de andre ansatte i ABB, sier hun.

Studies

Nora, Marie og Sophie fikk prøve seg i studieavdelingen.
Nora, Marie og Sophie fikk prøve seg i studieavdelingen.
center

Nora Lillelien (23), Marie Lerstad (23) og Sophie Bakken (23) har jobbet i studieavdelingen hos ABB på Fornebu. Deres oppgave var delt inn i tre arbeidspakker, der de fikk jobbe med temaer relatert til energiledelse, energistrømmer og kostnadsberegninger.

Først gjorde de en markedsanalyse på energiledelse. Energiledelse, eller "energy management", handler om å effektivt kontrollere, overvåke og optimere hvordan energi brukes i forskjellige sammenhenger, som i en bygning eller et industrielt anlegg. Målet er å redusere energiforbruket, minimere kostnader og redusere miljøpåvirkningen.

Deretter fikk de i oppgave å lage et verktøy som beregner og visualiserer energistrømmer. Verktøyet skulle i tillegg være gjenbrukbart, godt dokumentert og skalerbart. I tillegg fikk de i oppgave å se nærmere på hvordan man kan standardisere beregninger av energikostnader.

Helt til slutt skulle de koble de tre arbeidspakkene sammen for å gjøre ABBs studier mer effektive ved å implementere standardiserte verktøy. Disse har de utviklet i programmeringsspråket Python.

– Denne sommeren har vi forstått verdien av modulbasert programmering," sier Sophie. Hun studerer industriell økonomi og teknologiledelse med retning energifysikk og strategi på NMBU i Ås.

Modulbasert programmering er å dele programkoden din i små deler, kalt moduler, som hver utfører en spesifikk oppgave. Dette gjør koden mer organisert, gjenbrukbar og lettere å vedlikeholde. Marie forteller om hvor givende samarbeidet har vært gjennom hele sommerprosjektet.

– Jeg har lært mye av å diskutere fag og fremgangsmåte sammen med mennesker med forskjellig bakgrunn, sier Sophie. Hun forteller videre om hjelpsomme kollegaer som har vært åpne for å svare på spørsmål og hjelpe sommerstudentene der de kunne.

– I tillegg var det gøy å bli gitt et stort prosjekt, få muligheten til å snevre det inn selv, og finne ut hva som var viktig å fokusere på, sier hun.

Både Maria og Nora studerer master i energi og miljø ved NTNU med fordypning i elektrisk energiteknikk og smarte nett.

Nora peker også på tverrfaglig samarbeid der alle sitter på verdifull informasjon som hjelper prosjektet videre. Dette kommer hun også til å ta med til både studiehverdagen og fremtidig arbeidsliv.

– Det har vært utrolig lærerikt å få et innblikk i ABB som bedrift, spesielt Energy Industries avdelingen og alt de holder på med. Det ga meg en motivasjon og inspirasjon til å lære mer om det jeg ønsker å jobbe med i fremtiden, sier Nora.  

Telecom  

Pernille jobbet blant annet med applikasjonsutvikling hos ABB i Bergen.
Pernille jobbet blant annet med applikasjonsutvikling hos ABB i Bergen.
center

Pernille Bergesen (23) tilbragte sommeren på ABBs kontor på Kokstad i Bergen. Hun studerer computer science ved University of Kent i England. I telecom-avdelingen fikk hun i oppgave å utvikle en applikasjon innen logistikk for organisering av varer levert til kunden.

– Mitt hovedprosjekt involverte utvikling av en webapplikasjon som inkluderer bruk av OCR (Optical Character Recognition) og QR-kode-skanning for å forbedre vareplassering og effektiviteten av registrering, forteller hun.

Men det var ikke det eneste Pernille skulle få bryne seg på i løpet av sommeren. Senere fikk hun nemlig muligheten til å jobbe med forbedring av ABB Tools i programmet Microsoft Visio. Microsoft Visio bruker vektorgrafikk til å visualisere ulike grafiske komponenter, som plantegninger, skjemaer og diagrammer. Resultatet ble en webapplikasjon der brukeren kan endre leveringsinformasjonen for hvert pallenummer innenfor et valgt prosjekt.

– Gjennom utviklingen av webapplikasjonen fokuserte vi på å gjøre registrering og datainnføring for brukeren så effektivt som mulig, forteller Pernille. Hun peker også på at hun i løpet av sommeren har fått en bedre forståelse for telecom engineering, spesielt innenfor databasesystemer.

– Dessuten har jeg forbedret mine tekniske ferdigheter innen JavaScript og C# -relaterte oppgaver. Å delta i disse prosjektene har vært en spennende og lærerik opplevelse, og jeg ser frem til å kunne bruke denne kunnskapen for fremtidig arbeid og studier, avslutter hun.  

Er du et av våre fremtidige sommertalenter? Snart lyser ABB ut stillinger for neste sommer, så følg med på vår karriereportal. Vi ser frem til å høre fra dere!  

Lenker

Kontakt oss

Nedlastninger

Del denne artikkelen

Facebook LinkedIn X WhatsApp