- Mer enn 6 av 10 norske innkjøpere sier regulering må til for å tvinge dem til å fase ut den kraftige klimagassen SF6, viser en undersøkelse som analyseselskapet Wakefield Research har gjort for ABB.
- 3 av 4 norske beslutningstakere innen innkjøp er bekymret for hvordan reguleringskrav vil påvirke deres planer for energiomstilling.
- Usikkerheten blant norske beslutningstakere er stor, og Norge henger etter EU på innføring av klimagassforbud.
Overgangen til løsninger for ren energi i industrien og kraftbransjen ligger langt bak skjemaet også i Norge. Seks av ti innkjøpere av koblings- og elektrifiseringsutstyr i energi- og industriselskaper vil ikke kutte utstyr med den svært potente klimagassen SF6 før de får pålegg om det.
Det viser en undersøkelse Wakefield Research har gjort for ABB. 50 av de 850 respondentene i den europeiske undersøkelsen er norske.
Teknologisk endring tvinges frem
Energibransjen forbereder seg på teknologiske endringer innen koblingsanlegg for høyspenning i distribusjon av elektrisk energi. Av de 50 respondentene i Norge sa seks av ti at automatisering og overvåking av anlegg er en strategisk prioritet i løpet av de neste ett til to årene. Undersøkelsen viser også et stort potensial for digitalisering av strømfordelingen, da kun 16 prosent bruker digitaliserte koblingsanlegg i dag. Imidlertid er hele tre av fire bekymret for at nye eller økende reguleringer kan påvirke deres planer for energiomstilling.
- Undersøkelsen viser stor usikkerhet i Norge rundt den tekniske påliteligheten og tilgjengeligheten til SF6-frie koblingsanlegg. I ABB har vi lang erfaring med å utvikle og produsere slike anlegg ved vår fabrikk i Skien, og ser frem til å være en trygg samarbeidspartner for å løse utfordringer knyttet til den kritiske energiomstillingen, sier Gøran Salomonsen, daglig leder for ABB Electrification i Norge.
Nye reguleringer vil etter hvert erstatte dagens bruk av svovelheksafluorid (SF6) som isolasjonsmedium i koblingsanlegg. ABB er allerede godt i gang med utvikling og produksjon av SF6-frie løsninger. Der EU allerede har innført et forbud mot SF6, er et tilsvarende på vei i Norge. Men 64 prosent av respondentene i Norge sier at de kun vil ta SF6-frie anlegg i bruk dersom reguleringer krever det. En av årsakene er merkostnadene nye løsninger innebærer.
Europa mangler ressurser
Overgangen til fornybare energikilder er en prioritet for både europeiske energiselskaper og industrier, men det er et gap mellom mål og virkelighet. Flere europeiske beslutningstakere innser mangel på ressurser i sin forpliktelse i energiomstillingen.
- Selv om det er betryggende å se at nesten tre fjerdedeler av de spurte prioriterer dette behovet, finner undersøkelsen også at vi har et gap å lukke for å oppfylle løftet fra klimatoppmøtet COP28 i fjor om å tredoble kapasiteten for fornybar energi innen 2030 og doble gjennomsnittlig årlig energieffektivitet hvert år frem til 2030. Vi er alle i denne overgangen sammen, og hos ABB er vi fast bestemt på å samarbeide med våre kunder og andre interessenter, sier Adrian Guggisberg, divisjonsjef for Distribution Solution i ABB.
ABBs undersøkelse kommer på et kritisk tidspunkt i energiomstillingen. Den viser at selskaper og industrikunder møter utfordringer med driftskostnader, infrastrukturinvesteringer, kompetansebehov og implementering av energilagring. Behovet for bedre cybersikkerhet blir også viktigere ettersom digitale løsninger blir mer integrert i elektrisk utstyr.
Undersøkelsen understreker behovet for å fortsette investeringer og partnerskap for å opprettholde fremdriften i energiomstillingen.
Les hele rapporten “Shaping Europe’s Energy Future: Key Transition Priorities”.
Metodikk I perioden 2. til 12. august 2024 deltok 850 beslutningstakere innen innkjøp av koblingsanlegg og elektrifisering i en nettbasert undersøkelse. Respondentene i undersøkelsen er fra Storbritannia, Norge, Frankrike, Italia og Tyskland. Halvparten av deltakerne jobbet i energiselskaper og den andre halvparten i industrien. To tredjedeler jobbet i selskaper med inntekter på opptil 250 millioner euro. Wakefield Research gjennomførte studien på vegne av ABB Electrification Distribution Solutions
ABB er en teknologileder innen elektrifisering og automatisering som legger til rette for en mer bærekraftig og ressurseffektiv fremtid. Selskapets løsninger kobler ingeniørkunnskap og programvare for å optimalisere hvordan ting produseres, transporteres, drives og opereres. ABBs mer enn 105 000 ansatte bygger på over 140 år med ekspertise, og er forpliktet til å drive innovasjoner som akselererer industriell omstilling. www.abb.com