- ABB i Norge leverer automatisering, kraft- og fremdriftsløsninger for tre hybrid-elektriske passasjer- og bilferger som skal operere i Østersjøen
- Komplette løsninger som inkluderer batterier, Azipod® elektrisk fremdrift og landstrøm vil optimalisere de nye ferger for miljøvennlig drift og passasjerkomfort
ABB i Norge har signert en stor ordre med den polske skipsbyggeren Remontowa Shiprepair Yard S.A. for å levere integrert automatisering, kraft- og fremdriftsløsninger til tre store passasjer- og bilferger som skal operere i Østersjøen. De 195 meter lange ferger vil hver ha kapasitet til opptil 400 passasjerer og 200 lastebiler og vil bli levert til det polske ferjeselskapet Polskie en for en i 2025, 2026 og 2027. Ordren ble booket i første kvartal 2022. Finansielle detaljer i kontrakten ble ikke avslørt.
Østersjøen har noe av den tetteste sjøfartstrafikken i verden, med rundt 2000 store skip som seiler til enhver tid1. Den internasjonale maritime organisasjonen (IMO) har utpekt Østersjøen som et utslippsreguleringsområde med strengere kontroller for å minimere miljøpåvirkningen fra skip.
Økt elektrifisering og energieffektivitet vil spille en viktig rolle for å avkarbonisere maritim transport. Elektrifisering av skip, med elektrisk fremdrift, byr på full integrasjonen av kraft og utstyr ombord, noe som gir betydelige gevinster i sikkerhet, effektivitet og bærekraft for nye ferger.
Hver av fergene vil utstyres med to 7,5 megawatt Azipod® elektriske fremdriftsenheter som vil bidra til å oppnå en høy grad av manøvrerbarhet og effektivitet i havneoperasjoner. Azipod®-teknologi har en dokumentert evne til å kutte drivstofforbruket opptil 20 prosent sammenlignet med tradisjonell fremdrift. Uavhengig forskning2 indikerer at Azipod®-fremdrift gir drivstoff- og utslippsbesparelser for ferger som kan beløpe seg til nesten 1,7 millioner dollar og 10 000 tonn CO2-utslipp per skip per år.
Ved å integrere multi-drivstoffmotorer med batterier, balanserer ABBs energistyringssystem (PEMS™) bruken av de forskjellige energikildene ombord, noe som muliggjør ytterligere gevinster i driftseffektivitet og reduserer utslipp.
De tre fergene vil også bruke landstrøm fra ABB. Det muliggjør ytterligere utslippsreduksjoner. Samtidig får fergene nytte av fjernbasert utstyrsovervåking og diagnostikk for økt passasjer- og skipssikkerhet.
- Med ABB har vi full tillit til at alle systemer vil bli sømløst integrert for maksimal driftseffektivitet og bærekraft, sier Bartosz Znyk, prosjektdirektør hos Remontowa Shiprepair Yard.- I tillegg øker den enkle installasjonen av Azipod®-enheter byggeeffektivitet og fleksibilitet i prosjektplanlegging, og støtter skipsbyggingsprosessen vår.
- Vi er stolte av vårt samarbeid med Remontowa og er glade for å støtte deres strategi for miljøvennlige ferger, sier Juha Koskela, divisjonspresident i ABB Marine & Ports. - Dette prosjektet ga oss en utmerket mulighet til å vise en totalintegrert løsning fra bro-til-propell.
Etterspørselen etter Azipod®-fremdrift fortsetter å vokse i den globale fergeindustrien, som frakter rundt 4 milliarder passasjerer og 370 millioner kjøretøy hvert år. Skipsredere velger i økende grad Azipod®-teknologi som tilbyr 360-graders rotasjon av propellen, høy pålitelighet, reduserte vibrasjoner og mer plass for kjørefelt på grunn av plasseringen av systemet utenfor skroget.
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom å koble programvare til sine produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 105 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land.
Fotnoter:
1) https://helcom.fi/baltic-sea-trends/
2) https://deltamarin.com/2019/08/deltamarin-independent-researcher/