ABB-teknologi skal drive banebrytende oppdrettsanlegg hvor bærekraft er ledestjernen

  • ABB er totalleverandør av elektro, instrumentering, styring og telekommunikasjon til verdens største konstruksjon i termoplast, Marine Donut
  • Marine Donut er et innovativt, lukket oppdrettsanlegg med justerbar gjennomstrømning, vanninntak under lusebeltet, slamoppsamling og kraft-fra-land
  • ABBs leveranse er basert på åpne grensesnitt for smidig integrasjon av tredjepartsutstyr

ABB skal levere komplette og integrerte løsninger for elektro, instrumentering, styring og telekommunikasjon til det lukkede oppdrettsanlegget Marine Donut som bygges av Bluegreen i Bamble. SalMar skal etter planen sette anlegget i drift utenfor Molde våren 2023.

Marine Donut gir et nytt nivå av bærekraft i oppdrettsnæringen (Ill. Bluegreen).
Marine Donut gir et nytt nivå av bærekraft i oppdrettsnæringen (Ill. Bluegreen).

Bedre bærekraft

Nils-Johan Tufte, administrerende direktør og partner i Bluegreen, hadde idéen til det smultringformede oppdrettsanlegget. Han har sammen med teamet sitt stått for utvikling av konseptet.

Marine Donut er et gjennomstrømningsanlegg som mosjonerer fisken, der strømmen kan justeres for å gjenskape miljøet i elver. Det er også utstyrt med slamoppsamling for minimale utslipp. I tillegg er vanninntaket under lusebeltet og en lukket membran skal forhindre at fisk rømmer. Strøm fra land og et stort solcelleanlegg sørger for drift med fornybar og kortreist energi. Anlegget får en diameter på rundt 60 meter med en kapasitet på 1100 tonn maksimal tillatt biomasse (MTB).

- Innovative Marine Donut er et viktig skritt for en mer bærekraftig havbruksnæring. Samtidig åpner løsningen for nye og lønnsomme produksjonsstrategier for bransjen, sier Tor Ove Lussand, leder for ABB Energy Industries i Norge. – Derfor er det ekstra stor stas å støtte prosjektet med våre totalløsninger og kompetanse innen havbruk.

Marine Donut får dublert kraftforsying og styring for maksimal pålitelighet (Ill. Bluegreen).
Marine Donut får dublert kraftforsying og styring for maksimal pålitelighet (Ill. Bluegreen).

For maksimal pålitelighet er ABBs elektro- og styringssystemer dublert (redundante). Dersom en del av systemene må tas ut av drift, kan oppdrettsanlegget opereres videre. Leveransen dekker også avbruddsfri strømforsyning (UPS), prosessinstrumenter, analyseutstyr, kommunikasjonsutstyr og kameraer, både over og under vann. Alt utstyr, også tredjepartsutstyr som pumper, ventiler, lys og oksygensystem, er integrert ved hjelp av åpne grensesnitt, blant annet Profinet og Modbus TCP, begge Ethernet-baserte løsninger.

Nøkkelferdig

- Å benytte etablerte industrigrensesnitt for sammenkobling av teknisk utstyr byr på fordeler som smidig og pålitelig integrasjon, maksimal funksjonalitet samt enklere modifikasjoner. Ved å levere slike løsninger bidrar vi til lavest mulig livssykluskostnader, sier Lussand.

ABBs nøkkelferdige totalleveranse inneholder ingeniørtjenester, produksjon, installasjon, testing og igangkjøring. Styringssystemet er tilrettelagt for utvidet digitalisering med ABB Ability for sikker, skybasert strømming av driftsdata for optimalisering av drift og vedlikehold.

Store dimensjoner: Marine Donut kan romme 1100 tonn fisk (Ill. Bluegreen).
Store dimensjoner: Marine Donut kan romme 1100 tonn fisk (Ill. Bluegreen).

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom å koble programvare til sine produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 105 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land. www.abb.com

Lenker

Kontakt oss

Nedlastninger

Del denne artikkelen

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp