Ability Smart Sensor на АББ започна покоряването на европейския пазар

Ability Smart Sensor на АББ започна покоряването на европейския пазар

center

Иновативният сензор е решение за дистанционен мониторинг на състоянието на двигателите ниско напрежение през смартфон или специален интернет портал

На международното технологично изложение в Хановер  (2016) Ability Smart Sensor на АББ беше една от впечатляващите иновативни сензации за всички – силно обсъждана от световните медии, официалните лица и бизнес представители. Днес този оригинален продукт на АББ, вече е в ръцете и на хората, за които е създаден – операторите на машини, специалистите по техническата поддръжка и инженерния персонал. Само няколко дни след появата си на европейския пазар първата партида от интелигентните сензори вече е напълно разпродадена. Докато тече производството на следващите няколко хиляди сензора с пълен ход, се очаква сензорът да бъде достъпен и за потребителите в САЩ.

Авангардната сензорна технология за мониторинг на състоянието на АББ Ability Smart Sensor вече превърна милиони двигатели ниско напрежение в интелигентни машини, които работят в мрежа. Компактният сензор е с големината на смартфон и може да бъде монтиран към много двигатели от различни производители, за да следи експлоатационните и производствените им показатели. Данните се прехвърлят в облак и се обработват за генериране на полезна информация в удобен и разбираем формат относно състоянието и работата на машината. Решението позволява прогнозен анализ, който може да увеличи експлоатационната готовност, като същевременно намали консумацията на електроенергия.

„Ability Smart Sensor е успешно тестван от много клиенти на АББ по целия свят. Изделието представлява огромен скок за милиони двигатели с ниско напрежение. Сензорът дава възможност за оптимално планиране на дейностите по поддръжката на двигателите, както и за ефективна оценка на експлоатационната им готовност за предотвратяване на скъпоструващи ремонти. Убедени сме, че това решение не само ще промени концепцията за поддръжка, но и ще донесе и допълнителни ползи за нашите клиенти”, заявява Ото Прайс, изпълнителен директор на направление „Двигатели и генератори” в АББ.

„Пилотните потребители, които правиха тестовете, съобщават за много положителни резултати от работата с интелигентните сензори”, коментира също Йонас Спорендонк, глобален продуктов мениджър за ABB Ability Smart Sensor и споделя един от примерите:

“В химически завод в Германия сензорът дава индикация, че при всеки старт двигател на помпа работи в режим на претоварване. Оказва се, че причината е вентил, който не работи правилно. Това води до повишено налягане в системата и голямо натоварване на двигателя и уплътненията – ситуация, която редовната поддръжка няма как да установи. В много други случаи сензорите са дали ранни предупреждения за проблеми в лагерите, което е позволило тяхната смяна преди двигателят да аварира.”

Очаква се като резултат от диагностичното техническо обслужване, осъществено, благодарение на информация от сензорите, времето за прекъсвания да се намали с до 70%, животът на двигателите да бъде удължен с до 30%, а консумацията на електроенергия да бъде понижена с до 10%. Допълнително предимство за потребителите е, че сензорите могат да бъдат фабрично монтирани върху нови двигатели, както и върху вече работещи машини само за няколко минути. Те могат да бъдат използвани както за двигатели АББ, така и за двигатели на други производители.

Първото поколение сензори са CE – сертифицирани и са съвместими с асинхронни електродвигатели с директно свързване към електрическата мрежа (режим S1) за приложение в безопасни зони – ABB IEC типоразмери 160-450 и ABB NEMA типоразмери 140-449. Сензорът се монтира изключително бързо, защото не е необходимо допълнително кабелно свързване или механична обработка. Функциите на продукта включват мониторинг на състоянието на лагерите, вибрациите, температурата на повърхността, оборотите, честотата на електрозахранването и броя на пусковете. В бъдещите версии на сензора се предвижда разширяване на функционалността – в края на 2017 г. се очаква да бъде добавен и мониторинг на потреблението на електроенергия, а вече инсталираните сензори ще могат да бъдат обновени с програмен софтуер. Първите системи ще използват смартфон приложение за трансфер на данни, но до края на тази година ще бъде предоставено и мрежово устройство за автоматично качване на данни.

Мониторингът на състоянието чрез интелигентни сензори Ability Smart Sensor е част от платформата ABB Ability, която обединява всички дигитални решения и услуги на АББ. Всяко от тези решения и услуги е разработено на базата на индивидуална комбинация от индустриално ноу-хау, технологични иновации и опит в цифровизацията.

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp