Необходимостта от непрекъсваемо електрозахранване в 21 век

Необходимостта от непрекъсваемо електрозахранване в 21 век

UPS устройствата като незаменима част от индустрията на 21 век

В 21-и век на пръв поглед сякаш все по-рядко се сблъскваме с неизправности в електрическата мрежа. Неприятните проблеми като внезапно отпадане на напрежението поради авария или кратките прекъсвания на тока обаче са неизбежни и съпътстват в един или друг момент всеки уред, захранван на електрически ток. И, ако няма как да предвидите кога и как може да се случи авария, то UPS системите позволяват да предотвратите неприятните последствия от тези сривове като загуба на данни или спиране на подаването на електроенергия при прекъсване на захранването.
Нека разгледаме възможностите на тези устройства, които всеки не просто може, а трябва да има в своето предприятие, а защо не и у дома.

UPS с гаранцията и глобалната експертиза на AББ вече и в България

Какво е UPS и как работи?

UPS (Uninterruptible Power Supply или на български система за непрекъсваемо електрозахранване) е устройство, което осигурява захранване с електрически ток, в случай на неизправност в електрическата мрежа. С негова помощ ефективно може да се предпази електрическото оборудване в производството, както и непрекъснатата работа на производствени процеси, особено критични за ИТ и комуникационни приложения в индустрията. UPS системите все по-често имат място и в дома с нарастващата роля на интернет и автоматизацията при домашното оборудване.

UPS системите се състоят от една или повече акумулаторни батерии и електроника, които управляват работните процеси и подават електроенергия незабавно при проблем със захранването.

На практика устройствата са разположени в електрическата верига между електрическата мрежа и вашите устройства – компютри, сървъри, производствени машини и др. Те осигуряват електрозахранване в критичното време веднага при прекъсване на тока. Обикновено UPS устройствата автоматично зареждат своята батерия при наличие на мрежово захранване, а след това минават в резервен режим до следващото спиране на захранване или смущение в системата.

Защо е важно да имате UPS система?

Възможните щети, които прекъсванията на електрозахранването могат да причинят на електрическото оборудване, могат да бъдат много сериозни и често предотвратяват нормалната работа на отделни машини или цели производства. Спирането на захранването е ключово при запазването на информация. С UPS безпроблемно ще запазвате всички ценни данни и ще предпазите машините от повреди, а всички непрекъснати процеси ще продължат без предизвикателства.

UPS системите на AББ вече и в България

Като технологичен лидер, който задвижва дигиталната трансформация в индустрията, АББ предлага широк обхват от UPS системи, които са подходящи за всякакви нужди и покриват приложения от компютърни помещения до големи центрове за данни, и гарантират цялостна защита на индустриалните заводи. Благодарение на новото партньорство с водещия дистрибутор на информационни системи PolyComp АББ ще доставя системи за непрекъсваемо еднофазно електрозахранване за първи път и в България. Предоставяните от АББ UPS системи гарантират, че се поддържа непрекъснато електрозахранване и всички операции са подсигурени. Еднофазните UPS покриват обхвата от 1 до 20 kVA мощност и се включват веднага след прекъсването в електроразпределителната мрежа, за да възстановят нормалната работа на всички системи и уреди. Те също така филтрират смущения при входната мощност, като например пренапрежения, шум по линията или хармоници.

Как да изберете правилната UPS система?

С ключовата роля на UPS устройствата в съвременната индустрия на пазара се увеличават и разнообразието и решенията, от които може да избирате. За да закупите най-подходящия за вашите нужди продукт, е важно да се запознаете с основните характеристики на UPS устройствата и да помислите за функционалностите, които ви трябват. При всички положения, ключов критерий за избор е мощността на устройството, като е препоръчително да направите консултация със специалист, който да оцени специфичните Ви нужди. При избора на UPS устройство е важно да проследите също типа UPS (Offline UPS, Line-interactive UPS, Online UPS), живот на батерията, софтуер, поддържка и др.

Ето и предложенията на АББ спрямо спецификата на потребителите и техните нужди:

  • За потребители с по-ниски изисквания за мощност
center

Power Value 11LI Up и Power Value 11LI Pro
Двата UPS-а споделят много функции, които съчетават дизайна, технологията и опита на АББ. Устройствата са подходящи за потребители с по-ниски изисквания за мощност: линейно-интерактивният PowerValue 11LI Up е идеалното UPS устройство за малки ИТ приложения. От друга страна, PowerValue 11LI Pro е перфектното устройство за мрежови приложения на първо ниво – като сървърни стаи в офиси, мрежови шкафове, домашни мрежи, търговски обекти, свързани към мрежата масиви за съхранение на данни и други приложения с подобен обхват.
PowerValue 11LI Up и PowerValue 11LI Pro се предлагат в модели, които обхващат мощността от 600 до 2000 VA.

  • За критични приложения и надеждно захранване в различни индустрии с нужда от непрекъснато електроподаване
center

PowerValue 11 T, Power Value 11 RT и PowerValue 11/31 T
За работни станции, сървърни и мрежови устройства, системи за съхранение, телекомуникации, системи за сигурност, електрически инсталации и други приложения, където надеждното захранване с електрическа енергия е от съществено значение подходящо решение е PowerValue 11 T. Устройството е компактно и може лесно да се инсталира в променящата се и непредвидима среда.
Power Value 11 RT от друга страна е подходящ да поддържа захранването на вашите сървъри, терминали за продажба, рутери, превключватели, хъбове и чувствително електронно оборудване, Power Value 11 RT също така осигурява необходимото качество на входящата мощност, премахвайки пунктуации, шумове и хармоници.
PowerValue 11/31 T e подходящ при нужди за чести промени на времетраенето на действието на устройството. UPS устройството включва всички необходими функции за осигуряване на надеждна мощност, ниски експлоатационни разходи, дълъг живот на батерията, лесна поддръжка и пълна гъвкавост за потребителя.

  •  За сървърни стаи, рекламни дисплеи, турникети, лабораторно оборудване, транспортни сигнални системи, банкомати или вендинг машини
center

PowerValue 11T G2
PowerValue 11T G2 е подходящо решение, което спестява разходи, като минимизира загубите на енергия с двойната си ефективност на преобразуване до 95 процента (до 98% в ЕКО режим). Най-компактният, лесен за инсталиране и поддръжка, евтин за изпълнение UPS, предлаган на пазара, PowerValue 11T G2 осигурява стабилна, регулирана, чиста синусоидална мощност и регулиране на изходното напрежение.

Повече за продуктовото портфолио с UPS системи и устройства на АББ може да разгледате тук.

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp