АББ назначава Мортен Виерод за наследник на Бьорн Розенгрен като Главен изпълнителен директор

Ad hoc съобщение съгласно чл. 53 Правилата за листинг на Швейцарска фондова борса SIX

Бордът на директорите на АББ назначи Мортен Виерод за Главен изпълнителен директор. Той ще встъпи в длъжност на 1 август 2024 г. и ще наследи Бьорн Розенгрен, който ще се оттегли от поста си на Главен изпълнителен директор от 31 юли 2024 г. и ще се пенсионира от 31 декември 2024 г.

От 1 август 2024 г. до края на годината Бьорн Розенгрен ще съветва и подпомага Мортен Виерод и Изпълнителния комитет, за да осигури плавен преход.

Мортен Виерод (52), норвежки гражданин, бе назначен от борда след задълбочен процес на подбор. Той се присъединява към АББ през 1998 г. член на Изпълнителния комитет на АББ от 2019 г., в момента президент на бизнес направление Eлектроснабдяване и електрообзавеждане, а преди това президент на бизнес направление Задвижване. Мортен Виерод има магистърска степен по електроинженерство от Норвежкия университет по наука и технологии.

Мортен Виерод ще поеме длъжността на нов Главен изпълнителен директор на АББ на 1 август 2024 г.
Мортен Виерод ще поеме длъжността на нов Главен изпълнителен директор на АББ на 1 август 2024 г.
center

Председателят на АББ, Питър Восер, каза: „С удоволствие обявяваме, че след конкурентен селекционен процес можем да определим изключителен вътрешен кандидат да ръководи ABB. Мортен е силен наследник на Бьорн със своето дълбоко разбиране за АББ и нашия децентрализиран оперативен модел, в допълнение към обширния му опит в нашите ключови клиентски сегменти и силните резултати. Под ръководството на Мортен, АББ ще продължи да се фокусира върху нашите ключови приоритети, докато нашите нови финансови цели и цели за устойчивост остават твърдо в сила.

„В същото време, Бордът е изключително благодарен на Бьорн за неговото изключителното лидерство през последните четири години. Той изигра важна роля за привеждането на бизнес портфолиото на АББ в съответствие с нашаа цел и за значителното подобряване на нашите финансови показатели и резултати по отношение на устойчивостта, благодарение на нашия оперативен модел ABB Way. Бьорн ще предаде една ефективна, по-печеливша и по-бързо развиваща се АББ."

Мортен Виерод, коментира: „Благодарен съм, че Бордът ми предостави възможността да ръководя тази страхотна компания с хора и технологии, които са в основата на изграждането на общество с нисък въглероден отпечатък. Беше привилегия да работя заедно с Бьорн през последните години. След като неотдавна поставихме по-амбициозни финансови и устойчиви стандарти, ще продължа да развивам нашия децентрализиран оперативен модел, за да използвам пълния потенциал на нашите водещи позиции в електроснабдяването, електрообзавеждането и автоматизацията."

Бьорн Розенгрен, коментира: „За мен беше чест да ръководя АББ през последните години и съм убеден, че компанията ще бъде в добри ръце с Мортен. Заедно с нашите повече от 105 000 служители, превърнахме АББ в гъвкав и целенасочен лидер в електроснабдяването, електрообзавеждането и автоматизацията, с важна роля в подпомагането на ускоряването на енергийната трансформация. Убеден съм, че АББ е в уникална позиция да се възползва от предстоящите възможности.”

Скоро ще бъде стартиран процес на подбор за съществуващата позиция на Мортен Виерод, Президент на бизнес направление Електроснабдяване и електрообзавеждане.
Биографията на Мортен Виерод може да бъде намерена на уебсайта на ABB. Високоразделителни изображения могат да бъдат достъпни тук и тук.

Пълната биография на Мортен Виерод може да бъде намерена на уебсайта на АББ. Изображения с висока резолюция можете да намерите тук и тук.

АББ е технологичен лидер в електроснабдяването, електрообзавеждането и автоматизацията, позволяващ по-устойчиво и ресурсно ефективно бъдеще. Решенията на компанията свързват инженерно ноу-хау и софтуер, за да оптимизират начина, по който нещата се произвеждат, преместват, захранват и управляват. Надграждайки над 140 години върхови постижения, ~105 000 служители на АББ са ангажирани с иновациите, които ускоряват индустриалната трансформация. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp