АББ започва изграждането на нов завод за роботика в Шанхай

  • Инвестицията на стойност 150 милиона щатски долара ще укрепи водещите позиции на АББ в Китай - най-големият пазар на роботика в света
  • Заводът ще отвори врати в началото на 2021 г. и ще използва най-новите автоматизирани процеси за дигитално производство.
От ляво на дясно: Петер Восер,  Председател на Борда на директорите и изпълнителен директор; 
Чунюан Гу, Президент на АББ за Азия, Близкия Изток и Африка; 
Сами Атия, Президент на бизнес направление Роботика и Дискретна автоматизация;
Джеймс-Ганг Ли, Водещ бизнес мениджър
за Роботика и Дискретна автоматизация, АББ Китай
От ляво на дясно: Петер Восер, Председател на Борда на директорите и изпълнителен директор; Чунюан Гу, Президент на АББ за Азия, Близкия Изток и Африка; Сами Атия, Президент на бизнес направление Роботика и Дискретна автоматизация; Джеймс-Ганг Ли, Водещ бизнес мениджър за Роботика и Дискретна автоматизация, АББ Китай

АББ обяви днес, че е започнала изграждането на своето ново съоръжение за производство и изследователска дейност в областта на роботиката в Китай - най-големият пазар на роботика в света.  Съоръжението се очаква да отвори врати през 2021 година и представлява инвестиция на обща стойност от 150 милиона щатски долара (1.1 милиарда RMB).

Новият завод с площ от 67 000 m2 в Кангиао, в близост до Шанхай, ще разчита на най-новите производствени процеси, в това число машинно обучение, дигитални и колаборативни решения. Това ще бъде най-усъвършенстваният, автоматизиран и гъвкав завод в областта на роботиката в цял свят - център, където роботи правят роботи. Новият завод ще разполага и със собствен център за научно-изследователска и развойна дейност, който ще подпомага ускоряването на иновациите в областта на изкуствения интелект. Центърът ще служи като отворен иновационен център, където АББ работи в тясно сътрудничество със своите клиенти за съвместно разработване на автоматизационни решения, персонализирани за индивидуалните им нужди.

Продуктовите решения на АББ в роботиката служат на многообразна клиентска база в Азия, подпомагайки автомобилни производители, по-специално в областта на електрическата мобилност, както и производители в сферата на електрониката, храни и напитки, фармацията, логистичната автоматизация и общи отрасли, сред много други. АББ прогнозира, че глобалните продажби на роботи ще нараснат от 80 милиарда щатски долара днес до 130 милиарда щатски долара през 2025 г. Китай е най-големият пазар на роботика в света; един на всеки три робота, продадени в цял свят през 2017г., е отишъл в Китай.

Петер Восер, Председател на Борда на директорите и изпълнителен директор на АББ, сподели: “Учредяването на новия завод е поредният важен момент в развитието на АББ в Китай и ще укрепи още повече нашето лидерство в най-големия пазар на роботика в света. От обявяването на проекта миналия октомври, ние срещнахме огромна подкрепа от местното правителство. Проектът бе изброен сред топ 10-те проекта на инициативата “Производство в Шанхай” през 2019 г. - огромна чест за АББ.”

Местни китайски сановници, клиенти на АББ, както и старши ръководители от АББ взеха участие в днешното революционно събитие.

Дигиталният Завод на бъдещето

Производството във високо автоматизирания завод ще се базира на автоматизационни клетки, вместо на фиксирана поточна линия, което ще позволи на роботите да се местят от станция на станция за по-голяма персонализация и повече гъвкавост, отколкото при традиционните системи на линейно производство.  Автоматизирани насочвани превозни средства ще доставят частите на производствените роботи точно навреме, а най-новите колаборативни технологии ще гарантират, че хора и роботи могат да работят безопасно един до друг, внасяйки по-голяма гъвкавост и подвижност в производствените процеси и комбинирайки предимствата на роботите с уникалните възможности на хората.

Заводът ще представлява цялостна екосистема на дигитално производство, използваща “дигитален близнак”, който ще осигурява на всички - от мениджъри и инженери до оператори и екипи по поддръжка - практическа информация и възможности за машинно обучение за подобряване на работата и максимизиране на производителността.  АББ ще използва базирана на машинното обучение система за проверка на роботите докато те биват сглобявани, за да гарантира стандарти от най-високо качество.

“В качеството си на пазарен лидер в областта на индустриалните роботи в Китай, ние сме горди да подкрепяме китайската промишленост в укрепването на нейния производствен сектор. Въпреки краткосрочните пазарни предизвикателства, развитието на Китай като глобален производствен център, непрекъснатата тенденция към масова персонализация и нарастващият недостиг на квалифицирана работна ръка ще продължат да създават силно и трайно търсене за автоматизационни решения в региона”, сподели Сами Атия, президент на бизнес направлението за Роботика & Дискретна автоматизация на АББ.  “В следващите години очакваме ширината и дълбочината на нашето портфолио почти да се удвои.  Това означава, че имаме нужда от завод, който може да произвежда по-голямо разнообразие от роботи и ефективно да мащабира обеми с цел адаптиране към променящите се пазарни условия и технологични тенденции”, добави Атия.

АББ Роботика разполага с три завода в цял свят: новият завод в Шанхай, който ще замени съществуващия там и ще подпомага клиентите в Азия.  Заводът във Валтерас, Швеция, подсигурява клиенти в Европа, а заводът в Обърн Хилс в щата Мичиган поддържа Америките.

АББ разполага с пълен обхват от бизнес дейности в Китай - вторият по големина пазар на компанията - включително НИРД, производство, продажби и услуги.  Компанията разполага с приблизително 20 000 служители в 131 града и 44 местни компании. В Китай бизнес направлението за роботика на компанията осигурява работа на над 2 000 инженери, технологични експерти и оперативни лидери в 20 локации в цялата страна. АББ е инвестирала над 2.4 милиарда щатски долара в Китай от 1992 г насам.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е технологичен лидер, който задвижва дигиталната трансформация в индустрията. Продължавайки своята над 130-годишна история на иновации, АББ управлява четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и Дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™. Водещият бизнес Енергийни мрежи на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с над 147 000 служители. www.abb.com

АББ Роботика е пионер в областта на индустриалните и колаборативни роботи и усъвършенстваните дигитални услуги. Като един от водещите доставчици на продукти от роботиката в света, ние развиваме дейност в 53 държави и над 100 локации, и сме експедирали над 400 000 роботизирани решения за многообразие от отрасли и приложения.   Ние помагаме на нашите клиенти да подобрят гъвкавостта, ефективността, безопасността и надеждността си, вървейки напред към свързания и колаборативен завод на бъдещето. www.abb.com/robotics

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp