АББ демонстрира концепция за мобилен лабораторен робот за Болницата на бъдещето

АББ демонстрира концепция за мобилен лабораторен робот за Болницата на бъдещето

  • Мобилният и автономен лабораторен робот YuMi® ще бъде проектиран да работи редом до медицински персонал и лабораторни работници
  • Нови технологии от роботиката ще бъдат разработвани в първия глобален център на АББ за изследователска дейност в сферата на здравеопазването в Иновационния институт на Тексаски Медицински център (TMC) в Хюстън
  • Глобалният пазар се очаква да достигне почти 60 000 нехирургични медицински роботи до 2025 г., или почти четворно повече от 2018 г. насам.

Днес АББ откри своя първи глобален център за изследователска дейност в сферата на здравеопазването в кампуса на Тексаския Медицински център (TMC) в Хюстън, щата Тексас - демонстрирайки редица концептуални технологии, в това число мобилен YuMi® робот, който ще бъде проектиран да асистира на медицински и лабораторен персонал с лабораторни и логистични задачи в болниците.

Двуръкият мобилен YuMi® ще бъде способен да усеща и навигира автономно своето придвижване около „човешките“ си колеги, учейки се да намира различни маршрути от една точка до друга. Той има потенциал да предприема широк обхват от повторяеми и времеемки дейности, включително подготовката на лекарства, товарене и разтоварване на центрофуги, пипетиране и манипулации с течности, както и вземане и сортиране на тестови епруветки.

Мобилният YuMi® би могъл да бъде използван също и в болници за широко разнообразие от логистични роли. YuMi® може да е в състояние да дозира лекарства, да ги транспортира до където те са необходими в болниците, да доставя медицински консумативи на болничния персонал и спално бельо до стаите на пациентите.

В Иновационния институт на TMC АББ ще разработва роботи, които са способни да извършват повторяеми, фини и еднообразни процеси, по този начин позволявайки на високо квалифицирания медицински и лабораторен персонал да могат да предприемат по-ценни роли, а в крайна сметка и да лекуват повече пациенти. Анализ на АББ показва, че с автоматизация повторяемите задачи могат да се извършват с до 50% по-бързо в сравнение с настоящите ръчни процеси, с добавеното предимство, че роботите могат да работят 24 часа в денонощието.

“Секторът на здравеопазването преминава през значителна трансформация с усъвършенстването на диагностиката и лечението на заболявания, като в същото време се налага да се справя със застаряващото население, повишените разходи и нарастващ световен недостиг на медицински персонал. С нашия нов център за научно-изследователска и развойна дейност в областта на здравеопазването в TMC, ние ще се стремим да разработваме отговори на тези предизвикателства - заедно с най-великите умове в академичната, научната и медицинската сфера”, сподели Сами Атия, президент на бизнес направление “Роботика & Дискретна автоматизация” на АББ. “Нашият опит в областта на индустриалните и колаборативни роботи ще ни даде стабилна основа да можем да адаптираме гъвкавата автоматизация към нуждите на здравния сектор. Заедно с нашите партньори в TMC ще разработваме свръхмодерни решения от областта на роботиката. Работим за намаляване на броя ръчни процедури, извършвани от медицинския персонал, подобряване на точността на лабораторната работа и засилване на удовлетвореността на пациентите, а в крайна сметка и тяхната безопасност.

Други технологии, демонстрирани от АББ в Изследователския център по здравеопазване, включват YuMi® роботи, които могат да подпомагат обслужването на центрофуги и системите за манипулации с тестови епруветки, както и робот IRB 1200, който може да извършва прехвърляне на течности при пипетиране. Всички те са обичайни лабораторни задачи, за извършването на които роботизираната автоматизация може да помогне, комбинирайки последователно изпълнение и ниво на гъвкавост и непрекъснатост на работа, което може да повиши резултатите и да минимизира разходите.

TMC е най-големият медицински град в света с колаборативни ресурси за изследователска дейност от световна класа, включително някои от водещите в света компании и болници. Новият Здравен център на АББ, простиращ се върху площ от 500 кв. м., ще се помещава в Иновационния институт на TMC - свръхмодерен център, стимулиращ сътрудничеството между медицината и авангардните технологии, свързващ стартиращи компании с пионери в академичната сфера и водещи технологични компании, за да ускори разработването и прототипирането на революционни медицински технологии.

“Тексаски Медицински център, TMC Иновации и цялата мрежа на TMC от институции-членове с удоволствие приветстват АББ по случай първия им щурм в сферата на здравеопазването с това невероятно и безпрецедентно ново съоръжение в роботиката”, подчерта Бил Маккиън, президент и изпълнителен директор на Тексаски Медицински център. Той добави, “Основна цял навсякъде в TMC - най-големият медицински град в света - е да ускоряваме изследователската дейност, същевременно намалявайки разходите, за да създаваме по-бързи и по-рентабилни решения за пациенти, които отчаяно се нуждаят от лечение. Навлизането на АББ в сърцето на кампуса на Тексаски Медицински център с нейното единствено по рода си изследователско съоръжение за създаване на роботизирани решения в здравеопазването, ще зададе нов курс за успехите в медицината и ще утвърди TMC като връзката за един нов вид синергично партньорство, което ще оформи бъдещето на здравеопазването за клиницисти, изследователи и пациенти.

Роботизираната автоматизация в здравния сектор предлага значителна възможност за бъдещ растеж. Според вътрешни изследвания на АББ, глобалният пазар се очаква да достигне почти 60 000 нехирургични медицински роботи до 2025 г., което представлява четворно увеличение от 2018 г. насам.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е технологичен лидер, който задвижва дигиталната трансформация в индустрията. Продължавайки своята над 130-годишна история на иновации, АББ управлява четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и Дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™. Водещият бизнес Енергийни мрежи на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с над 147 000 служители. www.abb.com

АББ Роботика е пионер в областта на индустриалните и колаборативни роботи и усъвършенстваните дигитални услуги. Като един от водещите доставчици на продукти от роботиката в света, ние развиваме дейност в 53 държави и над 100 локации, и сме експедирали над 400 000 роботизирани решения за многообразие от отрасли и приложения. Ние помагаме на нашите клиенти да подобрят гъвкавостта, ефективността, безопасността и надеждността си, вървейки напред към свързания и колаборативен завод на бъдещето. www.abb.com/robotics

За TMC INNOVATION
Тексаски Медицински център (TMC) - най-големият медицински град в света - е в челните редици на усъвършенстването на науките за живота. Като дом на най-блестящите умове в медицината, TMC възпитава междуинституционално сътрудничество, креативност и иновации сред своите над 106 000 служители. С кампус, простиращ се на повече от 4.65 милиона квадратни метра, всяка година TMC посреща 10 милиона пациенти, извършва над 180 000 хирургични операции, провежда над 750 000 посещения за спешна медицинска помощ, извършва близо 14 000 сърдечни операции и изражда над 25 000 бебета. Отвъд пациентската грижа TMC тласка границите на клиничните изследвания отвъд възможното в цялата си обширна мрежа от партньорски институции

За повече информация, моля свържете се с:


Връзки с медиите
Тел.: +41 43 317 71 11
E-mail: media.relations@ch.abb.com

Връзки с инвеститорите
Тел.: +41 43 317 71 11
E-mail: investor.relations@ch.abb.com


Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp