АББ обогатява портфолиото си в електрическата мобилност с придобиването на китайския доставчик на зарядно оборудване за електромобили Chargedot

АББ планира да придобие мажоритарен дял в размер на 67% от Shanghai Chargedot New Energy Technology Co., Ltd. (“Chargedot”), водещ китайски доставчик на решения в електрическата мобилност. Очаква се сделката да бъде осъществена през идните месеци и АББ ще разполага с възможността да увеличи дяла си в следващите три години.

От учредяването си през 2009 г., базираната в Шанхай компания Chargedot е допринесла значително за възхода на електрическите превозни средства в Китай. Компанията доставя AC и DC зарядни станции, както и необходимата софтуерна платформа към тях, на широк диапазон от клиенти, които включват производители на електрически превозни средства, оператори на зарядни мрежи за електрически превозни средства и строителни предприемачи. Тя разполага с около 185 служители, а нейните акционери включват, наред с други, Shanghai SAIC Anyo Charging Technology Co., Ltd - филиал на SAIC.

Chargedot подхожда естествено на нуждите на АББ, която като глобален лидер в инфраструктурата за устойчив транспорт вече предлага продуктови решения от разпределение на мрежи до зарядни пунктове за автомобили и камиони, както и за електроснабдяването и електрообзавеждането на кораби, железопътни линии, автобуси и кабинкови лифтове. Придобиването ще подсили взаимоотношенията на АББ с водещи китайски производители на електрически превозни средства и ще разшири портфолиото на компанията в електрическата мобилност с хардуер и софтуер, разработени специално за местните изисквания. Бизнес направление Роботика на АББ е водещият доставчик на роботи и софтуер за монтажните линии на китайските производители на електрически превозни средства.

“Тази инвестиция е поредната демонстрация на ангажимента на АББ към реализирането на устойчива мобилност”, сподели Тарак Мехта, президент на бизнес направление "Електроснабдяване и електрообзавеждане” на АББ. “С напредъка на Китай в разработването на всеобхватна екосистема на електрическата мобилност, това придобиване ще осигури на АББ значителна роля в реализирането на растеж, работейки в тясно сътрудничество със SAIC и други водещи китайски автомобилни производители.”

“Chargedot бе едно от първите високотехнологични предприятия в Китай с фокус върху нови енергийни зарядни решения за превозни средства. Чрез обединяването си с АББ ние ще бъдем по-добре позиционирани да осъществим следващия голям скок напред”, заяви Мао Чунхуа, изпълнителен директор на Chargedot.

Перспективите за глобалния пазар на инфраструктура за електрическата мобилност нарастват. Grand View Research, Inc. прогнозира, че Азиатско-тихоокеанският регион се очаква да демонстрира най-голям ръст в този пазар. Китай вече може да се похвали с най-големия парк от електрически превозни средства в цял свят с 2 милиона броя, като потребителите получават подкрепа от инсентив система, подсигурена от правителството.

АББ разполага с ненадминат експертен опит в реализирането на решения за безопасно, интелигентно и устойчиво електроснабдяване и електрообзавеждане. Нейното партньорство с Шампионата ABB FIA Formula E служи като глобална платформа за изпитване и разработване на свързани с електрическата мобилност технологии за електрификация и дигитализация, тласкайки границите на електрическата мобилност отвъд възможното – за едно бъдеще без шум и вредни емисии. На 21 март 2020 година в Саня, Китай ще се проведе състезание от Шампионата ABB Formula E.

От ключово значение за постигането на тази визия е всеобхватното портфолио за електрическа мобилност на АББ, което обхваща зарядни технологии за електрически превозни средства и поддържащи решения за енергийно разпределение. АББ е продала над 11 000 високоскоростни зарядни пункта на постоянен ток в 76 държави по цял свят.

В Китай АББ работи с BYD и Daimler от 2016 година насам, доставяйки своите DC Wallbox устройства за зареждане на електрически превозни средства Denza. Компанията е доставчик и на бързи зарядни решения на постоянен ток за производители на електрически превозни средства, в това число NIO, както и на оператори като BP/ifuel 66.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е технологичен лидер, който задвижва дигиталната трансформация в индустрията. Продължавайки своята над 130-годишна история на иновации, АББ управлява четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и Дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™. Водещият бизнес Енергийни мрежи на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с над 147 000 служители. www.abb.com

Важно съобщение относно прогнозната информация

Настоящото съобщение за медиите съдържа прогнозни изявления, свързани с придобиването на Chargedot от АББ. Подобни прогнозни изявления могат да бъдат идентифицирани от думи като “планира”, “възнамерява”, “очаква” и други подобни термини. Тези прогнозни изявления са базирани на настоящите очаквания и включват присъщи рискове и несигурни елементи, в това число фактори, които биха могли да забавят, отклонят или променят което и да е от тях, и биха могли да накарат действителните резултати да се различават съществено от настоящите очаквания. Никое прогнозно изявление не може да бъде гарантирано. Наред с други рискове, не може да се гарантира, че придобиването ще бъде завършено или че ако бъде завършено, финализирането ще бъде в рамките на очаквания период от време или че очакваните ползи от продажбата ще бъдат реализирани. Прогнозните твърдения в съобщението за медиите трябва да бъдат оценени заедно с многото несигурни елементи, които оказват влияние върху дейността на АББ, и по-конкретно онези, идентифицирани в дискусията по предупредителни фактори в Годишния отчет по Формуляр 20-F на АББ за годината, завършваща на 31 декември 2018 г. АББ не поема никакво задължение да актуализира публично което и да е прогнозно изявление, независимо дали в резултат на нова информация, бъдещи събития или друго.

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp