АББ връчва инженерната стипендия “Юрген Дорман” за пета поредна година в България

Международната стипендия се предоставя на студенти с отлични академични постижения, които имат нужда от подкрепа, за да продължат образованието си.

На 19 ноември АББ България отпразнува петата годишнина от връчването на стипендията „АББ Юрген Дорман“ заедно с всички стипендианти, техните ментори, партньори от Технически Университет и гости. По време на събитието АББ представи и тазгодишните финалисти и осигури възможност на всички носители на стипендията да се запознаят и да споделят как тя им е помогнала през годините, както и да обсъдят проекти и идеи, върху които да работят в бъдеще.

  • Тазгодишните стипендианти: Христо Бойков, Йорданка Генова, Симона Колева и Калоян Киселички

От официалния старт на програмата в България през 2014 година стипендията е предоставена на 16 студенти с различни инженерни профили от Технически университет София и клон Пловдив, които са демонстрирали отлични академични резултати и са показали мотивация и желание да се развиват в инженерната област. Основната цел на стипендията е да мотивира и насърчава талантливи млади хора да се развиват, като им осигурява подкрепа през целия период на тяхното обучение.

“Изключително горди сме от Фондация “Юрген Дорман” на АББ и възможностите, които тя предоставя на студенти в инженерната област. Невероятен източник е на мотивация и възможност за тях да надникнат отблизо в инженерния свят с помощта на своите ментори”, сподели Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на АББ България.

Стипендията включва годишна финансова подкрепа в размер на 5860 лева и еднократно предоставяна сума от 900 лева за закупуване на техническо оборудване. Студентите получават възможност да работят с ментор от АББ за цялото времетраене на програмата и достъп до онлайн курс по английски език, както и право на участие в провеждащото се Международно събрание на стипендиантите на АББ Фондация “Юрген Дорман” в Швейцария. Осигурява се и възможност за летен стаж в компанията.

„Нашият университет изгражда техническия елит на България и аз съм изключително горд, че имаме толкова много талантливи студенти, които биват оценени високо не само в академична среда, но и от бизнеса в лицето на АББ  България,“ сподели проф. дн инж. Иван Кралов, Ректор на Технически Университет София.

АББ активно подпомага образованието и инвестира в млади таланти. В допълнение към стипендиантската програма през миналата година компанията стартира и програма за дуално обучение в партньорство с Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, целяща да свърже последните тенденции и технологии от индустриалния свят с образователната учебна програма на училището. АББ си партнира с различни университети в цялата страна, за да доставя по-добри възможности за професионалното развитие на студентите.

АББ България има два завода за продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане в Раковски и два в Петрич, както и производствена база за продукти високо напрежение в Севлиево. Във Варна компанията има и модерна сервизна станция за турбокомпресори, която обслужва клиенти от българското и румънското крайбрежие на Черно Море. Централният офис на АББ в България се намира в София. Компанията има над 2900 служители в страната.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е технологичен лидер, задвижващ дигиталната трансформация на промишлеността. С история на иновации от над 130 години, АББ разполага с четири ориентирани към клиента и водещи в световен мащаб бизнес направления: “Продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане”, “Индустриална автоматизация”, “Задвижване” и “Роботика § Автоматизация и дискретни процеси”, поддържани от дигиталната платформа на компанията - ABB Ability™. Бизнес направлението на АББ “Енергийни мрежи” ще бъде продадено на “Хитачи” през 2020 г. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 147 000 служители. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp