Иновативно решение на АББ за възобновяема енергия признато от WEF

Скорошен доклад на Световния икономически форум (WEF) подчертава иновациите през изминалото десетилетие, които са от полза за обществото и допринасят за ускоряване на енергийния преход. В глава, посветена на енергийната ефективност, докладът на WEF включва високоефективния реактивен синхронен двигател на АББ (SynRM), като признава, че най-чистата енергия в света е тази, която не се консумира.

Според проучване на Международната агенция по енергетика (IEA World Energy Outlook, Париж 2016), електрическите двигатели са отговорни за 53 процента от глобалното използване на електроенергия. Преобразувайки електрическата енергия в механична, тези двигатели завъртат помпи, задвижват компресори, местят материали и задвижват вентилатори, пробивни машини или миксери. Електрическите двигатели с право могат да бъдат наречени „движещата сила“ на индустрията. Бидейки такива огромни потребители на електроенергия, дори малки подобрения в ефективността могат да доведат до големи икономии на енергия, което води до по-голяма устойчивост в световен мащаб.

През 2011 г. АББ пусна на пазара високоефективния двигател SynRM, който предлага предимствата на производителността на технологията на постоянните магнити, без да използва редкоземни магнити. За разлика от индукционния двигател, SynRM няма индуциран ток в своя ротор и следователно няма свързани загуби на енергия. Изследванията на казуси в промишлени инсталации показват икономия на енергия до 25 процента, в зависимост от приложението. Допълнителните предимства на тази технология включват по-ниски температури на лагерите и намотките за повишена надеждност и дълъг живот. Благодарение на дизайна се създава и по-малко шум от двигателя, което спомага за по-добра работна среда.

Електрическите двигатели се класифицират по отношение на енергийната ефективност с Международна степен на ефективност (IE) от 1 до 5. Двигателите SynRM на АББ сега отговарят на новия клас на IE5 с най-висок клас енергийна ефективност, определен от Международната електротехническа комисия. Тези двигатели предлагат до 50 процента по-ниски загуби на енергия и значително по-ниска консумация на енергия в сравнение с често използваните IE2 индукционни двигатели. Двигателите SynRM се управляват от задвижвания с променлива скорост, които осигуряват точното количество енергия, необходимо за изпълнение на задачата, като допълнително увеличават икономията на енергия. Съобщава се, че инсталираната база задвижвания с променлива скорост на АББ спестява 515 терават часа енергия през 2017 г., сравнима с приблизително осем дни глобално потребление на електроенергия.

Двигателят SynRM на АББ, в ултра-премиум клас за енергийна ефективност IE5
Двигателят SynRM на АББ, в ултра-премиум клас за енергийна ефективност IE5

Тези двигатели предлагат на индустриалните потребители чудесна възможност да намалят консумацията на електроенергия и свързаните с тях емисии на CO2, като същевременно се възползват от повишена производителност и по-ниски разходи за жизнения цикъл.

„Глобалният консенсус относно климатичните промени задвижва индустриалното търсене на решения, които повишават енергийната ефективност“, казва Мортен Уирод, президент на бизнес направление „Задвижване“ на АББ. „Нашите иновации в двигателя SynRM са само един пример за ангажимента ни да разработваме технологии, които ще помогнат за управлението на нисковъглеродното бъдеще за индустриите, градовете, инфраструктурата и транспорта.“

Прочетете пълния доклад „Глобални иновации от енергийния сектор 2010-2020“ тук.

Endnotes

  1. АББ. (2019). Вътрешни изчисления на АББ, основани на инсталираната база, законите за подобие и данните на IEA.

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp