Първа група ученици от инженерни профили започва практическото си обучение с АББ

Като част от ангажимента на АББ да развива следващото поколение инженери, учениците от специалността „Електрообзавеждане на производството“ от Професионалната гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ) започват своето практическо обучение

На 20 септември 2021 г. започна практическата част от обучението на първата паралелка „Електрообзавеждане на производството“ в системата за дуално образование, съвместно разработена от АББ и ПГЕЕ. Четиринайсетте ученици от 11 клас ще прекарват два дни всяка седмица в завода на АББ в Раковски и производствената база на компанията в Пловдив, за да развият своите практически знания и умения.

През първия си ден учениците пристигнаха в производствената база на АББ и бяха посрещнати от Иван Воденчев, управител на АББ България - клон Раковски, и отговорните за проекта колеги с кратък преглед на това какво да очакват по време на практическото си обучение. Те преминаха кратко обучение по безопасност, имаха възможност да се срещнат с менторите си и участваха във въвеждащи дейности, преди да навлязат в същинските си задачи.

В подготовката за новата учебна година АББ разработи програма за практическо обучение, която съответства на задължителното обучение на учениците, но също така е в крак с дигиталния свят, в който те ще работят. Квалифицирани ментори от АББ преминаха специално обучение, за да могат да споделят своите знания и да подкрепят младите ученици в тяхното академично развитие.

Дуалното образование е реална възможност за обучение на бъдещи инженери, които, докато завършат образованието си, вече ще са развили силна работна етика, придобита чрез ценен опит в реална работна среда. Най-значимата полза за студентите е, че им позволява да изпитат различни технологии, машини и техническо оборудване и им дава възможност да работят рамо до рамо с опитни професионалисти.

Програмата за дуално образование също помага за тяхното бъдещо кариерно развитие, тъй като учениците ще могат да идентифицират в ранен етап кариерния път и възможностите, които ги интересуват най-много.

АББ България - клон Раковски стартира партньорството за дуално обучение с Професионалната гимназия по електротехника и електроника, Пловдив и Германо-българската индустриално-търговска камара през 2018 г. Програмата за дуално образование започна с 14 ученици в 8 -ми клас от паралелка „ Електрообзавеждане на производството". През 2018 г. АББ участва и в цялостното обновяване на лабораторията „Електрообзавеждане на производството“, като предостави част от електрическото оборудване и стендове, на които студентите да се упражняват.

През 2019 г. паралелката „Автоматизация на непрекъснати производства“ се присъедини към партньорството между АББ и ПГЕЕ. През същата година АББ обнови лабораторията за „Автоматизация на непрекъснатото производство” за практическо обучение. До момента над 100 ученици са кандидатствали да се присъединят към някоя от специалностите в програмата за дуално образование в гимназията.

АББ подкрепя развитието на учениците от ПГЕЕ, които са част от системата за дуално обучение, допълнително с извънкласен АББ клуб. Десетокласниците от двата класа могат да преминат няколко различни модула по пневматика, електротехника, електропневматика, мехатроника и детекция на неизправности. Те се обучават от сертифициран ментор от АББ и следват конкретна програма, подкрепена от учебни материали, книги и практически стендове.

Иван Воденчев, управител на АББ България - клон Раковски, каза: „Толкова е ползотворно да видим тази първа група ученици, които изпитват реалната работна среда в нашите съоръжения. Това демонстрира постоянната отдаденост на АББ за развитие на млади таланти в инженерно-техническата област и инвестирането в бъдещото поколение успешни инженери.“

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp