Базел избра технологията за зареждане на АББ за устойчива експлоатация на електрически автобуси за бъдещето

  • До 2027 г. Базел ще електрифицира целия си автобусен транспорт в един от най-големите швейцарски инфраструктурни проекти
  • Възобновяемите енергийни източници ще позволят реализирането на амбициите за движение почти без емисии
  • АББ ще осигури необходимите решения за електрифициране и зареждане

АББ ще даде възможност за преминаване към устойчива експлоатация на електрически автобуси в град Базел до 2027 г. като част от голяма поръчка, възложена от Industrielle Werke Basel (IWB). Договорът е част от усилията на Базелския обществен транспорт (BVB) да преобразува целия си автобусен парк в електрически. В един от най-големите инфраструктурни проекти в Швейцария BVB изпълнява законовото изискване, че целият обществен транспорт в кантона Базел-Щад трябва да работи със 100% възобновяема енергия до 2027 г. В допълнение към закупуването на над 120 електрически автобуса на два етапа, ще бъде създадена и ефективна инфраструктура за зареждане. IWB, която отговаря за електрозахранването, е ангажирала АББ като доставчик на технологии и партньор по проекта. Финансовите подробности по договора не бяха разкрити.

Бързо зареждане на крайните спирки, пълно зареждане през нощта

АББ ще предостави цялостно решение за зарядните станции и целия необходим хардуер за свързване към мрежата, включително софтуер за управление и обслужване на инфраструктурата за зареждане. В допълнение към зареждането в депото за през нощта - първоначално в две временни съоръжения, а по-късно в депото Rank - бързи зарядни устройства („Opportunity Charging“) с мощност 450 kW първоначално ще бъдат инсталирани на две крайни спирки на по-дългите автобусни линии на града: EuroAirport и Kleinhüningen. Това ще увеличи пробега на електрическите автобуси и ще направи цялата автобусна мрежа по-гъвкава.

Само четири до шест минути са необходими за зареждане на електрическите автобуси на тези станции тип Opportunity Charging. Зарядните устройства с висок капацитет, част от иновативното предложение ABB Ability™ обхващащо няколко дивизии и предлагащо дигитални решения и услуги, осигуряват мрежова свързаност. Това позволява на операторите да наблюдават и конфигурират дистанционно точки за зареждане, свеждайки до минимум престоя и оптимизирайки ефективността.

„АББ ни убеди със своите значителни експертиза и опит. Дори за нас в IWB като експерти в областта на електрическата мобилност, такъв голям проект не се случва всеки ден. Щастливи сме, че работим по този проект заедно с АББ,“ каза Патрик Уелниц, старши съветник по мобилност в IWB.

Даване на пример чрез амбициозен проект

„Технологиите, необходими за бъдещия транспорт без емисии, вече са налице. Сега въпросът е да ги използваме,“ каза Франк Мюлон, президент на дивизията за електрическа мобилност на АББ. „Ние вече доказахме нашия опит като водещ доставчик и надежден партньор в преобразуването на автобусни линии в електрически за цял свят, от Гьотеборг и Хамбург до Катар и Западна Австралия.“

„Щастливи сме, че можем да подкрепим IWB и град Базел с нашите решения за електрифициране и зареждане като част от този амбициозен проект“, каза Даниел Мюлер, ръководител на бизнес направление “Електроснабдяване и електрообзавеждане” на АББ в Швейцария. „Убедени сме, че той ще служи като модел за подражание в региона Швейцария-Германия-Франция и извън него, отново демонстрирайки възможностите и предимствата на чистата, тиха и гъвкава електрическа мобилност.“

Решенията за зареждане, задвижване и съхранение на АББ вече играят важна роля в прехода на обществения транспорт към устойчиви източници на енергия в редица други швейцарски градове, включително Цюрих, Берн, Биел и Баден. В изследователския център на АББ в Баден-Детвил по-нататъшното развитие на технологиите в областта на електрическата мобилност и съхранението на енергия се движи напред в тясно сътрудничество с бизнес направленията на компанията.

АББ е световен лидер в инфраструктурата на електрическите превозни средства, предлагайки пълната гама от решения за зареждане за електрически автомобили, електрически и хибридни автобуси, микробуси, камиони, кораби и железопътни линии. АББ навлезе на пазара за електрическа мобилност през 2010 г. и до днес е продала над 460 000 зарядни устройства за електромобили на над 88 пазара, над 21 000 бързи зарядни устройства с постоянен ток и 440 000 с променлив ток, включително тези, продадени чрез Chargedot.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp