АББ и Zume ускоряват прехода от пластмаса за еднократна употреба

АББ и Zume ускоряват прехода от пластмаса за еднократна употреба

  • Споразумение за създаване на 100% биоразградими опаковки, изработени от растителен материал
  • Роботи на АББ ще автоматизират производството, което ще позволи нужните мащаб и скорост, за да може опаковките на Zume да станат рентабилна алтернатива на пластмасата за еднократно ползване
  • Под 10%1 от 380-те милиона тона пластмаса, произвеждани всяка година, се рециклират. Опаковките на растителна основа могат значително да намалят количеството пластмаса, което отива в сметищата и океаните

АББ Роботика подписа договор за сътрудничество с калифорнийската компания Zume, глобален доставчик на иновативни, компостируеми опаковки. АББ ще достави роботизирани модули, които ще позволят на Zume производството на устойчиви опаковки в глобален мащаб, помагайки да се намали зависимостта от пластмаси за еднократна употреба.

АББ ще интегрира и инсталира над 1000 клетки за производство на формовани влакна – включително до 2000 робота в клиентски обекти на Zume по цял свят за следващите 5 години. АББ ще използва уменията си за програмно управление и експертите по автоматизация в своята мрежа от Глобални центрове за решения, за да осигури мащаба, модулността и скоростта, необходими за пускане на решенията, които имат потенциала да произвеждат милиони бройки устойчиви опаковки годишно. Финансовите подробности не бяха разкрити.

Производителите са изправени пред нарастващ натиск от страна на потребителите и политиците да намерят алтернативи на пластмасовите опаковки за еднократна употреба. Новите опаковки трябва да са устойчиви, като същевременно са лесни за формоване и рентабилни като пластмасата. Опаковъчният материал на Zume е направен от получен по устойчив начин растителен материал, останал от селскостопанското производство, включително бамбук, пшеница и слама. Растителният материал използва значително по-малко вода и енергия и намалява емисиите на CO₂ в сравнение с производството и изхвърлянето на пластмасови опаковки. За разлика от пластмасата, растителният материал е 100 процента биоразградим и просто се разпада след употреба.

„Автоматизацията в производството на устойчиви опаковки на Zume с роботите на АББ прави това осъществима и икономична алтернатива на пластмасите за еднократна употреба. Със Zume имаме потенциала да премахнем трилиони бройки пластмасови опаковки от глобалния пазар, като запазваме ценни ресурси и подкрепяме света с ниски въглеродни емисии“, каза Сами Атия, президент на АББ „Роботика и дискретна автоматизация“. „Днес роботизираната автоматизация разширява възможностите, правейки света по-устойчив чрез по-ефективно производство, което намалява използването на енергия, емисиите и производствените отпадъци. Нашето сътрудничество показва какво е възможно, когато организации, които са се ангажирали да постигнат нисковъглеродно общество, работят заедно."

Роботите на АББ ще автоматизират производството, позволявайки мащаба и скоростта, необходими, за да направят опаковката на Zume рентабилна алтернатива на еднократните пластмасови опаковки.
Роботите на АББ ще автоматизират производството, позволявайки мащаба и скоростта, необходими, за да направят опаковката на Zume рентабилна алтернатива на еднократните пластмасови опаковки.

Zume има разработен и патентован иновативен производствен процес за производство на компостируеми опаковки за всичко - от хранителни стоки до козметика и потребителски стоки. Контейнерите са формовани от растителния материал от клетките за формоване на влакна на Zume, интегрирани с два робота ABB IRB 6700, като всяка клетка обработва до два тона селскостопански материал всеки ден, създавайки 80 000 устойчиви опаковки. Като работи с АББ, Zume очаква да оборудва фабрики с до 100 роботизирани клетки всяка. С автоматизацията, скоростта и мащаба, осигурени от клетките за формоване на влакна, всеки завод ще има потенциал да обработва 71 000 тона селскостопански материал годишно, като потенциално произвежда до два милиарда опаковки всяка година.

„Смята се, че до 2050 г. в световните океани ще има повече пластмаса, отколкото риба, така че е изключително важно да се откажем от пластмасите за еднократна употреба“, каза Алекс Гардън, председател и главен изпълнителен директор на Zume. „Съвместната работа с глобалните експерти по автоматизация на АББ за разработване и интегриране на решения за автоматизация за нашите клиенти ще постигне революция в опаковането и ще покаже как може да изглежда устойчивото производство. Гъвкавостта и мащабируемостта на роботите на АББ позволяват ефективен автоматизиран производствен процес. Това означава, че можем да предложим постижима, рентабилна, компостируема алтернатива на пластмасата и да помогнем на производителите да станат по-екологични.

Zume и АББ са инсталирали пилотен проект в Satia Industries Limited, един от най-големите производители на дървесина и селскостопанска хартия в Индия, създавайки съоръжение от 10 производствени клетки, които ще обработват 20 тона пшенична слама дневно, създавайки 100% компостируеми опаковки за различни индустрии.

„Нашата работа със Zume и АББ позволява на Satia Industries да отговори и да надмине очакванията на нашите клиенти за високоефективни, достъпни и надеждни продукти, които се произвеждат устойчиво и лесно се компостират,“ каза д-р Аджай Сатиа, директор на Satia Industries. „Освен че добавяме значителна стойност към компанията, ние сме в състояние да подкрепим планетата, като предоставяме устойчиви решения, за да помогнем на нашите клиенти да преминат към по-модерни, надеждни и персонализирани продукти в сравнение с тези, които използват днес.”

Другите планирани пилотни инсталации са в Parason Group, водещ глобален доставчик на машини в областта на целулозата и хартията, също базиран в Индия, и Jefferson Enterprise Energy, първия завод за компостируеми опаковки, изцяло захранван с възобновяема енергия, базиран в Тексас, САЩ.

Програма на ООН за околната среда (UNEP)

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com

За Zume:  Основана през 2015 г. със седалище в Камарильо, Калифорния, Zume активно намалява пластмасовите отпадъци в света с икономически ефективни заместители на пластмасовите опаковки. Като създатели на най-модерната в света система за производство на формовани влакна, Zume е глобален доставчик на решения за устойчивост и предлага нарастваща гама от устойчиви произведени решения и услуги в категориите храни, напитки, здравеопазване и опаковани потребителски стоки. За повече информация посетете www.zume.com.

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp