АББ получи поръчки на стойност 80 милиона долара за тягови технологии и батерии за ново поколение испански влакове

  • Енергийно ефективните тягови преобразуватели и системи за съхранение на енергия на АББ са избрани за захранване на 59 двуетажни влака.
  • Технологиите на АББ ще помогнат за повишаване на надеждното обслужване за пътниците в големите градски райони на Испания.

АББ спечели поръчки на стойност около 80 милиона долара от Stadler за енергийно ефективни тягови технологии и високоефективни батерии за пътнически влакове с голям капацитет. Много от тези влакове ще подкрепят транспортната мрежа на къси разстояния в Испания, която обслужва над милион пътници всеки ден в най-големите градове на Испания като Мадрид и Барселона. Поръчките включват и тягово оборудване за нови локомотиви.

Поръчките включват най-съвременни компактни тягови преобразуватели и мощни бордови системи за съхранение на енергия, базирани на литиево-йонни батерии, за да захранят 59 двуетажни влака от ново поколение с голям капацитет за държавния железопътен оператор Renfe в Испания. Поръчките са заявени през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Технологиите на АББ ще помогнат за подобряване на надеждното обслужване за пътниците в големите градски райони на Испания, включително Мадрид и Барселона. (Снимка: Stadler)
Технологиите на АББ ще помогнат за подобряване на надеждното обслужване за пътниците в големите градски райони на Испания, включително Мадрид и Барселона. (Снимка: Stadler)
center

„След десетилетно успешно сътрудничество в бранша на задвижващите локомотиви, ние се гордеем, че продължаваме да се ползваме с доверието на Stadler, за да доставяме заедно най-модерните влакове с голям капацитет“, каза Едгар Келер, президент на дивизията за тягови технологии и решения на АББ. „Задълбочената експертиза в областта гарантира, че решенията на АББ за тяга и съхранение на енергия са оптимизирани за енергийно ефективен и надежден устойчив транспорт.“

„Радваме се, че продължаваме да сътрудничим с АББ по този нов проект. Техният глобален опит в тяговите системи, заедно с локалната ни близост води до отлично тясно сътрудничество и позволява иновации в тези високотехнологични проекти,“ заяви Иниго Пара, главен изпълнителен директор на Stadler Valencia. „Компактните тягови преобразуватели и системи за съхранение на енергия на АББ са най-подходящите за тези пътнически влакове от ново поколение, като ни позволяват да осигурим енергоефективен и надежден подвижен състав за бъдещето.“

Новите пътнически влакове с голям капацитет ще ползват въздушни контактни линии с постоянен ток 3kV и са снабдени с батерии за аварийна употреба и маневриране в депото. Новият подвижен състав, оборудван с изключително компактна, ефективна и изцяло монтирана на покрива тягова технология на АББ, ще увеличи капацитета за превоз на пътници, като в същото време ще допринесе за по-устойчив транспорт.

Литиево-йонната бордова система за съхранение на енергия на АББ се използва като алтернативен източник на електроенергия за осигуряване на надеждни и точни железопътни услуги в случай на повреда на контактната мрежа. Системата за съхранение на енергия може също да служи като основен източник на енергия за маневриране в депа или съоръжения за почистване без инфраструктура за захранване с контактна мрежа.

Компактното тягово оборудване преобразува електрическата енергия от въздушния електропровод или батерията в необходимото напрежение и честота за задвижване на тяговите двигатели. Неговият компактен дизайн и висока енергийна ефективност пестят място, намаляват теглото и пестят енергия в тези влакове.

АББ е водещ доставчик на иновативни технологии за транспортна тяга, предлагайки пълна гама от решения за задвижване, спомагателни и акумулаторни решения за съхранение на енергия за нови превозни средства, както и за модернизиране. Операторите ползват персонализирани тягови решения, проектирани за оптимална цялостна производителност, енергийна ефективност и минимални експлоатационни разходи.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp