АББ получи поръчка на стойност 30 млн. долара за технология за сателитни изображения, която открива промените в околната среда почти в реално време

АББ получи поръчка на стойност 30 млн. долара за технология за сателитни изображения, която открива промените в околната среда почти в реално време

  • В най-голямата си поръчка в частния космически сектор, АББ ще достави системи за мултиспектрални изображения на канадската компания за данни и анализи EarthDaily Analytics.
  • Сателитите, снабдени с технологията на АББ, ще бъдат пуснати през 2023 г., като ще позволят ежедневно глобално покритие на екосистемите по Земята.
  • Висококачествените изображения, възможни благодарение на технологията на АББ, ще осигурят информация почти в реално време за естествени и антропогенни промени по цялата планета.

АББ получи договор за над 30 млн. щатски долара от канадската компания за данни и анализи EarthDaily Analytics Corp. (EDA) за разработване и поддръжка на системи за мултиспектрални изображения от следващо поколение, които да бъдат поставени на 10 сателити (включително резервен сателит в орбита), които ще обикалят Земята. Поръчките са заявени през първото тримесечие на 2022 г.

Системите за мултиспектрални изображения улавят данни при конкретна честота на светлината в широк спектър, а мрежата от сателити Constellation на EarthDaily ще може да предоставя висококачествени изображения в 22 спектрални ленти с разделителна способност до пет метра.

„Горди сме, че работим с АББ при разработването на революционната мрежа EarthDaily Constellation, която ще осигури безпрецедентно ежедневно глобално покритие на Земята със свръхвисоко качество на изображението на научно ниво. Съществуващите сателитни системи за наблюдение на Земята осигуряват или високо качество с малко покритие, или ниско качество на изображението с високо покритие. EarthDaily Constellation осигурява високо качество на изображението и богато спектрално разнообразие, заедно с ежедневно глобално покритие – нещо, с което никога не сме разполагали преди. Дългата история на успехите на АББ като лидер в космическите сензори и наблюдението на Земята ни осигурява не само най-добрата технология, а и увереността, което идва от тясното сътрудничество с водеща технологична компания” каза Дон Осбърн, изпълнителен директор на EarthDaily Analytics.

Когато бъде разгърната в мрежата от сателити, технологията на АББ постоянно ще улавя изображения на земните маси на планетата и големи морски зони, докато сателитите обикалят Земята. Системата за анализ на EDA, базирана на изкуствен интелект, след това ще обработи данните, събрани от тези изображения, и ще генерира реални резултати, които ще съдържат информация за състоянието на земните екосистеми, както и за въздействието и напредъка на променящия се климат.

Освен, че дават представа за климатичните промени, тези измервания биха могли да помогнат на учените да се справят с някои от най-сериозните предизвикателства в света – от наблюдение състоянието на реколтите до предвиждане посоката на разпространение на горските пожари. Събраните данни предоставят ценна информация, която насърчава повече дейности за околната среда, включително опазване и устойчиво управление на ресурсите.

„АББ се гордее, че е част от проекта EarthDaily Constellation, предназначен да трансформира разбирането за естествените и антропогенните промени на земята. Нашата най-съвременна технология за мултиспектрални изображения е резултат от нашия богат опит в решенията за индустриални анализатори и над две десетилетия опит в космическите програми. Възлагането на този договор на АББ е доказателство за конкурентоспособността на нашето предложение в бързо развиващия се частен космически сектор. Вярваме, че този проект ще бъде ключов за овластяване на индустриите в разнообразни браншове да вземат най-добрите възможни решения за своя бизнес и да постигнат своите цели за устойчивост,“ каза Жак Мулбер, председател на дивизия „Измервания и анализи“, АББ

В работата си по този проект, АББ ще си сътрудничи със специалистът по ИТ решения за космоса Xiphos Systems Corporation за високоефективна електроника за обработка, както и с Loft Orbital, доставчикът на услуги за космическа инфраструктура за EarthDaily Constellation.

2022 г. отбелязва комбинирани 100 години надеждна работа за цялото оптично оборудване на АББ в орбита с важен принос към водещите мисии на космическите агенции по целия свят. Космическата група в рамките на дивизия „Измервания и анализи“ на АББ е специализирана в усъвършенстването на измервателните способности от космоса, от получаване на ежедневни прогнози за времето до прецизно наблюдение на повишаването на парниковите газове или забелязване на големи емитенти.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp